IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отмени забраната за внос на зърно от Украйна

Това стана с гласовете на 124 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

13:13 | 14.09.23 г. 12
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие да отпадне забраната за внос на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. Това стана с гласовете на 124 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, съобщава БТА.

Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, България не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в Република България, Република Полша, Унгария, Румъния и Словашката република на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, се посочва в решението на Народното събрание.

Решението за позицията на България относно превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна беше внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС и подкрепено от Комисията по икономическата политика и иновации в Народното събрание.

В пленарната зала беше изслушан земеделският министър Кирил Вътев, който призна, че досега е подкрепял идеята за удължаване на забраната за внос, но е променил решението си вчера, след като на заседанието на кабинета е чул икономическите показатели и прогнозите, че това няма да има сериозни последствия за българската икономика. Кирил Вътев обясни, че все пак ще се затегне контролът върху вноса на украинска продукция, тъй като тя не отговаря на стандартите на ЕС.

От ГЕРБ-СДС коментираха, че днешното решение няма никакво значение, защото така или иначе забраната отпада на ниво ЕС. „Това решение на практика няма да има абсолютно никакви последици за това какво ще стане от утре, просто забраната така или иначе пада, но ще има други политически щети", посочи Десислава Танева, цитирана от БНТ.

От ПП-ДБ отново изтъкнаха аргумента, че ще поевтинеят всички стоки в страната. „Трябва да сравним кое е по важно - да намалим малко, но значително инфлацията при храните на 7 милиона човека или да дадем допълнително предимство на сектор, който получава по 2 млрд. на година", коментира Кирил Петков, ПП-ДБ.

Срещу отмяната на забраната реагираха от „Възраждане" БСП и и ИТН.

„Това е чиста проба национално предателство, не защото не сме за свободния пазар, а защото не може да поставяме нашите зърнопроизводители в ситуация, в която няма да бъдат конкурентоспособни", каза Деян Николов от „Възраждане".

„По бързата писта се прокарва едно решение, което се опитва да прехвърли отговорността от изпълнителната власт на народните представители", допълни Иван Иванов, „БСП за България".

„Ние няма да подкрепим това решение в НС, но това няма да ги спаси от хората, които ще излязат с тракторите по улиците", коментира Тошко Йорданов, ИТН.

Предстоят разговори със земеделските производители, които заплашиха с протести, ако забраната бъде вдигната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... кой ти каза , че не можеш да помогнеш ?! можеш и още как !! спри да се упражняваш с нефелщини в икономически сайт ... е там има един куп други дето да си дращеш на воля безсмислиците ... аз съм готов да се обзаложим на 10288 рубли , че у нас няма да има залежал нито един тон зърно и нито един фалирал преработвател !! нема как няколко стотин хиляди тона зърно да счупят най-индустриализираният ни и печеливш земеделски сектор опериращ с милиарди на година ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 9 месеца
До: zelka007 Такива като теб са наказани по рождение. Аз нито мога да ви помогна нито да ви навредя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Ти си трроллът, който най-много пъти е употребил думата *родоотстъпник* тук, но всъщност си най-безотказният родоотстъпник в този чат, а и в други, в които се пищолиш. В Полша отдавна да си история, несъстоял се евронатегач, брюкселски парторг. Фитосанитарен търчи-лъжи. Жалка история!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... разцъкваш ли минусчета , а ?! вдигаш ли самолета като ме наказваш ?! ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... мухаххаха ... обло възрожденско камъче , мина на общи лозунги и опорки ... целата ви партийка и клика е на такива московски стероиди ... до един не ставате и за гьоннн . по-скоро налллъъъм ще цъфффне и върже отколкото да започнете да смятате като българи и европееци ... :))) ... ти как си представяш нещо да влезе в ЕС без фитосанитарен контрол ве ?! зърно производството у нас не случайно е топ експортен отрасъл ве нефел . щото в него нема некадърници възрожденци !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
andy
преди 9 месеца
До: andy*** = шит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
andy
преди 9 месеца
До: zelka007 "Патриоте" хартиен, внос на жито с неясно качество и технология на отглеждане(всъщност по непублични данни миналогодишното е било пълен ***) срещу един милион евроизисквания за нашето е дънпинг и НЕлоялна конкуренция! Българомразци като теб и любимците ти от сглобката полагате всякакви усилия да унищожите и малкото ни земеделие, което ви се е изплъзнало до сега. Като ви е толкова мил укристан ами ходете живейте там! Не е нужно да доунищожавате България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 13
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... тва възрожденците и бесепарите сте мега-гига българомразци и родоoтстъпници !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 15
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... продължение ... основните ни пазари са Италия , Испания , Гърция , Турция . изнасяме за малко под $700млн на година ... което , възрожденче , означава , че сме успели да изградим изключително конкурентна верига от производството до реализацията , и то на световно ниво , благодарение на ЕС и субсидиите ... и вместо да включим и Украйна , като бъдещ член на ЕС , и да изградим устойчива верига на производство и преработка с тях , да ви слушам и чета безмозъчните политически напъни ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 13
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... баце , тва възрожденците мразите числата , мразите да мислите , мразите хората които смята и мислят ... нема толкова злобни и откровенно некадърни кат вас с костя !! България е в неизменно от петилетка в топ 5 на износителите на маслодаен слънчоглед в света , благодарение на европейските субсидии !! основни пазари в Германия и Турция , изнасяме около $700млн на година . също толкова успешно изнасяме и слънчогледово олио , и там сме в топ 5 неизменно , продължение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още