Промяната в начина на живот, като например разхищаването на по-малко храна и консумацията на по-малко месо, може да се окаже от ключово значение за изпълнение на ангажиментите по Парижкото споразумение за климата. Това показва актуално проучване, публикувано в сряда и цитирано от Bloomberg.
Въпреки че държавите са си поставили цели за емисии, за да бъде постигната целта за ограничаване на глобалното затопляне до максимум 2 градуса по Целзий, „не е никак ясно как всъщност ще постигнете напредък към тези цели и в крайна сметка ще ги постигнете“, каза Бьорн Сьоргел от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата и водещ автор на проучването.
За да осигурят яснота, Сьоргел и колегите му анализират три пътя за намаляване на емисиите и постигане на целите за устойчиво развитие, определени през 2015 г. И трите сценария са предназначени да помогнат на страните да намалят емисиите в съответствие с Парижкото споразумение и да постигнат целите за устойчиво развитие.
Изследователите установяват, че пътят, фокусиран върху промени в начина на живот, е най-малко зависим от новите технологии, като същевременно има най-големи допълнителни положителни резултати за биоразнообразието и опазването на климата.
При този сценарий потреблението спада в Глобалния север - поляризираща идея, известна като пострастеж. Тези, които подкрепят пострастежа – който включва преминаване от брутен вътрешен продукт (БВП) като основен икономически показател към по-холистично виждане – твърдят, че хората не могат да намалят въздействието си върху околната среда, без да се отдалечат от икономическата цел за постоянен растеж. Вместо това, твърдят привържениците, най-богатите страни трябва да намалят потреблението и да преминат към кръгова икономика.
На практика това може да включва „бързо преминаване“ към начин на хранене, основан основно на растителни продукти, който би намалил вредните емисии и „има значителни ползи за човешкото здраве“, посочва Изабел Уейндъл, старши учен в Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата и съавтор на проучването.
Селското стопанство и използването на земята отговарят за почти една четвърт от световните емисии на парникови газове. Отглеждането на животни, особено говеда, е голям източник. Други анализи са установили, че замяната на говеждо месо с друг протеин за едно хранене може да намали наполовина нечий ежедневен въглероден отпечатък.
Изследването също установява, че промените в начина на хранене ще изискват по-малко земя за селско стопанство, освобождавайки до средата на века между 325 и 705 милиона хектара – площ, приблизително равна на Индия или Австралия. Това би помогнало за увеличаване на естественото възстановяване на екосистемите и подобряване на биоразнообразието.
Физическите отпадъци – включително хранителни отпадъци – също биха намалели в сценария на пострастежа, като също така рециклирането се увеличава. Транспортът ще се промени, за да отрази регионалните нужди, а в градските райони ще се намали притежанието на автомобили. Неравенството в доходите също бързо ще намалее.
За разлика от това, при варианта, фокусиран върху икономическия растеж, повечето от съкращенията на емисиите ще дойдат от технологичния напредък. Растежът ще продължи неотслабващо и начина на хранене няма да се промени значително. Третият път, анализиран от изследователите, е сценарий, фокусиран върху политиката с относително нисък ръст на доходите в Глобалния север, което води до по-неутрален резултат.
И макар всеки от вариантите да има предимства, те също така имат и недостатъци.
Воденият от икономиката подход зависи от технологии, които не работят в мащаб. Това включва улавяне и съхранение на въглерод, което според Сьоргел е все още „във фаза на технологично развитие“. „Има малки демонстрационни заводи, но нищо в мащаб“, отбелязва той.
Подходът на пострастежа предполага най-големи промени в начина на живот. Най-големият въпрос е дали хората ще предприемат необходимите промени в богатите страни.
Едно нещо обаче е ясно в проучването: „И трите от тези пътища за устойчиво развитие наистина се представят много по-добре от сценарий, при който нещата са както обичайното“, казва Сьоргел. „Най-важното е да започнем тази трансформация към устойчиво развитие и Парижкото споразумение, защото да продължим да правим нещата както обикновено, е най-лошият вариант от всички“, допълва той.
преди 1 месец Подарете на зъбите си красота и здраве! Избелва и укрепва емайла, намалява чувствителността, предотвратява кариеса, премахва зъбния камък, 100% естествен състав----- https://shout.to/sadoer отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 месец Промяната: журналистите да минат на бубулечки, да покажат как става! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 месец До: khao дебббил, сериозно ли още не загряваш? Че се случва и се движи в предначертаната посока? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 месец "Изследването също установява, че промените в начина на хранене ще изискват по-малко земя за селско стопанство, освобождавайки до средата на века между 325 и 705 милиона хектара" Очаквайте новината - колко хектара ще "освободи" преминаването към пюре от ларви и брашно от бръмбари. До година ще почнете да чувате за това по-честичко. Единствено не мога да преценя, след колко време"учени ще открият" колко полезно и устойчиво е да се ядат човешките мърртъвци, но съм сигурен, че и това ще се случи отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 месец Ей това ми е любимото извъртане от Министерството на Истината "Неравенството в доходите също бързо ще намалее" и то е точно така - понеже всички трябва да са много, много бедни. Поравно бедни. Според АДЖЕНДИЧКИТЕ е така. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 месец Бре-бре-бре, пак съм прав. Ти да видиш. Как всичко знам години предварително. Ама като пиша за АДЖЕНДИЧКИТЕ, центополучателите ме обиждат. Понеже за това им плащат центовете. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 месец Начи, като не си доям пържолата, идва един чичко и ми я натъпква насила в гърлото , та да не се изхвърля храна. Разбира се, това са пълни глупости на болен мозък. Винаги има някакъв процент на разхищение и той е заложен предварително в хранителната верига. Решението не е да ти натъпкват пържолата, а да се премине на изцяло зелени технологии за комбинирано, карбон-неутрално производство на свръхевтини чисти биогорива, храни и структурни материали - като например технологията biomass.alle.bg . отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 месец До: Tikva007 единственото за което си прав е че без да намалим потреблението няма зелена технология която да ни помогне... а потреблението не можем да го намалим, не щото сме невъзпитани, а щото така работи сегашния икономически модел отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 месец До: Tikva007 бля-бля, поредната доза... като говориш за комунизма, точно 80те сме имали най голяма консумация на глава (масовеа практика беше да се отопляват с акумулираща печка на трифазен ток) въпреки честите режими, как това респондира на бъртвежите ти... а като гледам как застарява населението на Европа, явно и изтребването върви зле... изобщо си пълен с шит в главата ти!.... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 1 месец От #2: Бъдещето не се очертава розово, но пък и неоспорим факт е, че човечеството няма никакъв шанс да продължи още дълго по същия път, както досега. Жалко, че през вековете се е отнесло без нужното разбиране към основните внушения в повечето религии - там всичко е казано и написано - къде под формата на притчи и алегории, къде директно: Матей 6:19: * Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат*. отговор Сигнализирай за неуместен коментар