IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ВЕИ са енергията на бъдещето, но настоящето още е на въглищата

Ето го парадоксът на зеления преход - и въглищата, и фотоволтаици са във възход, пише анализаторът Хавиер Блас

13:56 | 21.10.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните години светът се подготвя за енергийния преход - конвенционалните автомобили се заместват с електрически, газовите котли - с термопомпи и т.н., пише анализаторът на Bloomberg Хавиер Блас. Той посочва, че това увеличава търсенето на електроенергия по-бързо, отколкото възобновяемите енергийни източници могат да произведат.

Тогава светът се обръща към най-познатия източник на енергия - въглищата. И така сме свидетели на парадокс - потреблението и на въглищата, и на фотоволтаиците растат рекордно по едно и също време.

Блас отбелязва, че от това следва, че пикът на въглищата се измества напред във времето и реално в момента потреблението на въглища е в плато, което се повишава година след година.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Експертът цитира последния доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ) за развитието на енергийната система. В него се съдържа коментар, че прогнозата за използването на въглища в световен мащаб е ревизирана нагоре заради очакването за увеличаване на потреблението на енергия в Китай и Индия.

Ревизията не е пренебрежима - потреблението на въглища в Китай ще се повиши с 6% до 2030 година. На пръв поглед може и да не изглежда значимо, но ако имаме предвид какво е потреблението в Китай, то увеличението е колкото това на Япония - четвъртия най-голям потребител на въглища в света.

Очакванията на МАЕ са, че потреблението на въглища към 2030 година ще бъде на нивото от 2010 година. В същото време от агенцията, както и други анализатори, отбелязват възхода на фотоволтаиците и вятърните централи. Директорът на МАЕ Фатих Бирол коментира, че след годините на въглищата и на петрола, сега е времето на електрификацията.

Това, което се премълчава обаче, е, че около една трета идва от горенето на въглища, пише още Хавиер Блас . В Китай този процент е 60%, а в Индия - надхвърля 75%. Въглищата са необходими, защото експлоатацията им е по-бърза от тази на ВЕИ и освен това не зависят от времето. Единствено въглищните, ядрените и газовите централи могат да произвеждат електроенергия без прекъсване, припомня още анализаторът.

"Някой ден и соларните и вятърните централи ще могат да правят това в комбинация с батерии. Но засега съхранението на енергия е за кратък период и малко, ако се имат предвид енергийните нужди на среден по големина град", пише още Хавиер Блас и допълва, че ВЕИ е енергията на бъдещето, но настоящето все още са изкопаемите енергоресурси, особено на фона на растящото енергийно потребление.

В коментара си експертът посочва, че потреблението на електроенергия ще се повиши шест пъти по-бързо спрямо предлагането в периода 2023 - 2030 година, спрямо два пъти по-бързо в периода 2010 - 2023 година. И причината за това не е изкуственият интелект и центровете за данни, както често се посочва. "Търсенето на енергия е от всичко - особено от електромобилите, климатиците и дори за обезсоляване на водата", пише още Блас.

Епицентърът на този бум в енергийното потребление е Азия и затова изглежда, че страните там (особено Китай и Индия) не само не изоставят въглищата, но и дори изграждат нови централи. Така излиза, че енергийният преход е по-мръсен, отколкото повечето хора се надяваха. "И сме много далеч от времето, когато ще сме спечелили войната срещу въглищата", пише още анализаторът и посочва, че "победата" е стъпката на Великобритания, която затвори и последната си въглищна централа след 142 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 53 минути
То малко като бразилците, които се майтапят със страната си,че Бразилия била страната на бъдещето, и винаги е била и ще бъде такава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 2 часа
До: пръдко: Имаш ли книжка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
гъбко
преди 3 часа
До: тиквеник007 Утекохте, даже на Портовая гасят факелчето. Ла финито! Погледни генерацията на Европа, вятър и слънце! Южна Хамерика - вятър и слънце! Поднебесната и там пускат кепенците - отиват на вятър и слънце, предсрочно! А ние пък вече можем спокойно и без единият хилядник. Мъка, много мъка ходи по земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
grainis
преди 3 часа
Всеки ТЕЦ може да замени въглищата и газа със 100% карбон неутрално, стерилно-чисто и свръх-евтино зелено гориво, произведено на място, от СО2 от комина на ТЕЦ-а и рециклирана вода, буквално в двора на централата, в напълно автоматизирана Вертикална Многоетажна Аквапонна Ферма, от свръхбързорастяща (в рамките на часове) инженерна биомаса - SGB - biomass.alle.bg с калоричност по-висока от тази на лигнита - 20MJ/kg и добиви над 5,000 тона дневно. През 2026 ИББ стартира проекта SGB в ИЗ-Божурище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Tikva007
преди 3 часа
*ВЕИ са енергията на бъдещето, но настоящето още е на въглищата* - Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено. Със същия блеснал поглед, зареян нейде там, в бъдещето, само до преди 30 години, едни други коммуннета мачкаха в продължение на половин век, на места и повече, живота на хората в настоящето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още