IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-горещият ден в историята дойде с нова заплаха за пожари в Гърция и Испания

Планетата отбеляза нов исторически прецедент, а времето в Южна Европа става все по-рисково

14:23 | 23.07.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP, архив
Снимка: Bloomberg LP, архив

Светът отбеляза най-горещия си ден в историята на фона на все по-големите рискове от пожари.

Тази неделя е бил денят с най-високи средни температури в историята на Земята, подобрявайки предишния рекорд отпреди година, показват данни на климатичната служба на Европейския съюз „Коперник“, цитирани от Bloomberg.

Средните температури на световно равнище вече достигнаха ключов климатичен праг за 12 месеца, подчертавайки трудностите пред ограничаването на глобалното затопляне до под 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха. Глобалното затопляне увеличава честотата и интензивността на горещите вълни, носейки природни катаклизми като пожари и наводнения.

Най-горещите дневни температури средно за планетата през вяска година. 21 юли 2024 г. е бил най-горещият в историята, по данни на „Коперник“. Графика: Bloomberg LP Най-горещите дневни температури средно за планетата през вяска година. 21 юли 2024 г. е бил най-горещият в историята, по данни на „Коперник“. Графика: Bloomberg LP

Изменението на климата носи още по-горещо време в Южна Европа, като живакът е минал 40 градуса по Целзий през последните две седмици в Гърция, а това увеличава значително опасността от пожари.

В Гърция за 24 часа до понеделник в 6:30 вечерта е имало 33 горски пожара. Атина и южните части на страната остават под тревога. Разхлаждането ще донесе известно облекчение тази седмица, въпреки че все още се очаква температурите да стигнат 39 градуса на места в континенталната част на страната.

Испания също е заплашена от пожари тази седмица с повишаването на температурите в южните части на страната. Очаква се Севиля и Кордоба да се нагорещят до 43 градуса в сряда, показват данни на испанските синоптици от AEMET. Части от Южна Франция и Италия също са застрашени от пожари.

Още по-северно, в Берлин и Париж, се очаква гореща вълна в началото на август. Средната температура в германската столица се очаква да е 28 градуса на 6 август, което е с 8 градуса над 30-годишната норма.

Екстремните жеги внесоха хаос в много части на световната икономика тази година – от полети до електропреносни мрежи.

Средната температура за годината до юни 2024 г. е била с 1,64 градуса над тази през периода 1850-1900 г., посочват от „Коперник“. Миналият месец е бил най-горещият юни в историята, 13-и пореден път, в който месец задава нов рекорд за средна температура.

Според Парижкото споразумение от 2015 г. ограничението на трайното затопляне трябва да е по-малко от 2 градуса над средните температури за прединдустриалния период, в идеалния случай до 1,5 градуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 25 минути
До: khao ... тъй е , винаги трябва да има нещо , с което да се оправдаваш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 час
До: zelka007 направо ти отговарям от тяхно име... това ни оччаква заради адженда 2040 :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 час
както казаха водещите климатолози преди 30г за преминаване границата на затопляне от 1,5 градуса , много повече екстремни горещини , пожари , наводнения , тайфуни и частична загуба на реколти по различни места в света ... :))) ... човечеството уверено се е запътило да прескочи и границата от 3 градуса ... силно препоръчвам на форумните отрицатели да зачетат какво ги очаква не по-късно от 10-15г ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още