IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-горещият климат е игра с отрицателна сума

Огромната цена на по-високите температури надхвърля новите стопански възможности

20:30 | 27.06.24 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Векове наред статутът на Великобритания като глобален център за търговия с вино беше в разрез с неспособността ѝ да произвежда собствена продукция от червено или бяло вино. Студеното и влажно време не е подходящо за отглеждане на грозде. Но днес Обединеното кралство се очертава като обещаващ производител на пенливи вина, пише Financial Times в редакционен коментар.

Лозя никнат в южните графства като Съсекс и на север чак до Йоркшир и Шотландия. Миналата година страната регистрира най-голямата си реколта от грозде, а наскоро най-големият винопроизводител в Англия Chapel Down заяви, че обмисля продажба на нови акции, за да финансира още лозя.

Британската винарска индустрия трябва да благодари за това на изменението на климата. Ситуацията е илюстрация на странното преходно състояние, в което се намира светът в момента. Хората усещат ефектите от повишаващите се температури, преди да са успели да изградят устойчивост към тях или да спрат причината: емисиите на парникови газове.

В резултат на това екстремните метеорологични явления, сушите и покачващите се морски нива причиняват огромни страдания и разходи. Силната жега допринесе за смъртта на най-малко 1301 души по време на мюсюлманския празник Хадж тази година, като повече от хиляда температурни рекорда бяха счупени през юни. В някои части на света се оформя по-чиста и по-безопасна енергийна система, макар и твърде бавно. А в други се появяват неочаквани възможности.

Докато тропическите региони стават все по-горещи, по-хладните зони стават по-меки. Това променя разпределението на икономическите дейности. Вземете селското стопанство. Някои региони, включително Южна Африка и Нова Зеландия, може през следващите десетилетия да станат по-подходящи за отглеждане на кафе. Зоните, подходящи за отглеждане на кашу и авокадо, също могат да се разширят. Тъй като моретата се затоплят, някои риби - от лаврак до аншоа - се придвижват на север, променяйки рибните полета.

Туристическите модели също ще се променят. Анализ на Европейската комисия за 2023 г. прогнозира увеличение на посетителите в Северна Европа, особено Скандинавия, при различни температурни сценарии, тъй като горещите вълни правят дестинациите в Средиземно море все по-непоносими през лятото. След няколко десетилетия топенето на арктическия лед – ако не отслабне – може да промени глобалните корабни маршрути, макар и с цената на значителни глобални екологични последици.

Бизнесът и индустрията отново показват способността си да се адаптират към новите възможности, дори причината да е злощастна. Но тук играта е с отрицателна сума (загубите за едни са повече от печалбите за други – бел. прев.). За всяко ново британско лозе има други в Чили, които вече не могат да работят. Докато животински видове могат да се появят на различни места, много от тях рискуват да изчезнат напълно. Някога процъфтяващите гръцки и испански ваканционни острови може да се сблъскат с висока безработица. Експлоатацията на Арктика пък може да доведе до замърсяване в още едно девствено кътче.

Преди всичко въздействието на необузданото покачване на температурите по света е огромно. Инициативата за политика в областта на климата наскоро изчисли, че цената на бездействието в областта на климата ще възлезе на 1,266 трилиона долара до 2100 г.

Много нови икономически дейности ще се изместят към северното полукълбо - включително Северна Америка, Северна Европа и Русия - за сметка на страните с по-ниски доходи по-близо до екватора. Това само подчертава отговорността, която има по-богатият „глобален север“ за финансиране на световните усилия за постигане на целите за нетна нула (да не се добавят нови вредни емисии в атмосферата – бел. прев.), адаптиране към климата и продоволствена сигурност. Това включва подкрепа за ефективни земеделски техники, устойчиви на атмосферни влияния култури и елиминиране на недостига на храна на други места. А всички възможности, които се появяват в процеса, също трябва да бъдат експлоатирани устойчиво.

По-богатите страни не могат да избягат от цената на климатичните промени. Те вече изпитват по-големи метеорологични крайности. Глобалната загуба на биоразнообразие също се очаква да се повишава заедно с температурите. Това само ще засили миграционния натиск от развиващия се свят и тъй като определени храни, култури и други стоки стават все по-оскъдни, цените също ще се покачат. Изменението на климата може и да промени разпределението на някои глобални икономически дейности, но последствията от него все така ще засегнат целият свят, завършва британското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
fyodorovgb
преди 1 ден
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 11
zelka007
преди 2 дни
До: scott ... май си поизостанал ... :))) ... в Поднебесната има система за търговия с емисии ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 0
cyclop
преди 2 дни
"израелската сметка ще я платят иранците" ...мисленето на увредените сектанти-уррoди от клаймътченч НСР агентурата... Гледайте и помнете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
scott
преди 2 дни
До: zelka007а китайската сметка на кой я фърли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 12
zelka007
преди 2 дни
До: scott ... кварталите , в които хората не се отнасят с необходимото разбиране и изпълнение на разделното събиране , се радват на двойно и тройно по-високи сметки за събиране на отпaдъците ... мислиш ли че на некой му пука за лyзарите в този живот ?! израелската сметка ще я платят иранците , не се филмирай излишно ... :))) ... гледам саудитци и катарци вече свирят в друг оркестър ... строят фотоволтаици и вятърни паркове ... и там изчисляват емисии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
scott
преди 2 дни
До: zelka007ама чакай, нали по собствените ви идеологеми и тези въглеемисии са нанесли вреда на природага? Ше останат неплатени? Или не ни пука за природата, а да вменяваме вина, задължения и да ни ПЛАЩАТ? Ей затва саботилам дори разделното събиране като фъргам стъкла при хартията и камъни у текстилът. забавлевам се за сметка на глупаците.............И ДА, НЕМА ДА ПЛАТИМ, НЕМА ДА ПЛАТИМ. СОКАГО НИ ОБЛЪЧВАТ С ЛЪЖИ - ТАКА ШЕ Е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 13
zelka007
преди 2 дни
До: scott ... ние сме тези , които прибираме парите и водим сметките ... :))) ... не се филмирай излишно !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
scott
преди 2 дни
До: zelka007дообре! имаме сделка! Ами от Израел и сащ ше ги земат ли? ТЕ КОЛКО ДЪЛЖЪТ?!?!? ИЛИ НЕ ИМ ВОДАТ СМЕКА?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 17
zelka007
преди 2 дни
До: scott ... хаха ... сметката се води , нема да остане неплатена ... дишай дълбоко , за да не скъсаш некоя жила рано сутринта ... за първите две години от войната са натрупани около 175 мегатона СО2 х $182 на тон , приблизително равно на $32млрд , които ще бъдат начислени на сметката на рассийката като щети за възстановяване ... как ще ги вземат ли ?! само гледай ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
scott
преди 2 дни
ЕЙ КЛИМАТОЧЕВГЕТАТА,Давате ли си сметка, че сега, днес, най-гоуемия емитент на въглеродни емисии са ВОЕННИТЕ И ВОЙНИТЕ? ЩО НЕ СИ ПРИБЕРЕТЕ ПАРАТА ОТ ТЕХ ПЪРВО? Посрещат ви с преграден огън?!?!? И ЮЗЪРИТЕ ТАКА ШЕ ПРАВИМЕ!!! Немаме пушкала, обаче може да ви подигравааме и насираме под сека статиес! Какво избирате: КУРШУМ ДНЕС ИЛИ АЛЦХАЙМЕР СЛЕД 300 ГОДИНИ? Вашта мамичка долна, пропагандаторска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още