IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на енергоресурси към 2030 г. ще е два пъти повече от заложеното в климатичните цели

Използването на изкопаеми горива не води до сигурно бъдеще, сочи доклад на UNEP

10:59 | 08.11.23 г. 11
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Държавите с най-значим добив на изкопаеми горива в световен мащаб имат планове зе декарбонизация, но не и за ограничаване на този добив, сочи едно от заключенията на доклад на Програмата на ООН за околната среда (UNEP). Документът е публикуван броени дни преди конференцията COP-28 в Дубай, на която ще бъдат обсъдени климатичните промени.

Според данните в доклада към 2030 година добивът на въглища, петрол и природен газ ще бъде със 110% повече, отколкото би трябвало да бъде, за да бъде изпълнена целта на Парижкото споразумение за недопускане на повишаването на глобалната температура с повече от 1,5°С през това столетие и с 69% спрямо актуализираната цел от 2°С.

Анализите са направени на базата на плановете на 20-те най-големи добиващи държави, сред които САЩ, Русия, Норвегия,Саудитска Арабия, Катар, Китай, Индия, Нигерия и т.н. Според оценката на ООН всички те планират да продължават да субсидират изкопаемите горива въпреки заявките на част от тях за въглеродна неутралност до 2050 година.

Продължаването на добива и използването на изкопаемите горива не води до сигурно бъдеще, казват още експретите и призовават правителствата да спазват своите ангажименти за въглеродна неутралност към 2050 година.

"Не можем да се справим с климатичната катастрофа, без да се справим с нейната основна причина: зависимостта от изкопаеми горива", пише генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от пресцентъра на UNEP.

Той коментира още, че очаква "ясен сигнал", че епохата на изкопаемите горива е вече в своя край и призова за увеличаване на възобновяемите енергийни източници, повишаване на енергийната ефективност и постепенното премахване на изкопаемите горива, но с гаранции за справедлив преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 8 месеца
До: zelka007 има добив, но няма консумация или няма добив и има консумация? Какъв е случаят при теб? Или някои ще добиват, за да може други да консумират? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 8 месеца
До: doba изключително тъъъп аргумент и признак за тесногръдие... не само че си мисля, но и съм 100% сигурен, че хората от региона ще живеят на по чисто място след затварянето на мариците... (преполагам че тях визираш)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
До: 0pk ... добив , консумация , добив , консумация , добив , консумация ... виждаш ли някаква разлика в думите ?! еднакво ли ти звучат ?! смисълът им е еднакъв също ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 8 месеца
До: zelka007 е как върви надоле добива в целият бял свят, па у щатско върви нагоре? Данби они вече да не са част от белио свет? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 8 месеца
До: doba ... и последно додов ... те целите може и да не са изпълнени за 2030 , но съкращенията ще са в пъти по-големи от текущите ... !! ... ни сме все още на 10% под пикът от добив на петрол от 2019г ... :))) ... и в обзоримо бъдеще не се вижда достигането му ... въпреки оптимистичните прогнози от добиващите петрол държави ... според тех тая година требеше да сме изкъртили фаянса от добив , ама нъц , върви надоле ... в целият бял свят , а и не само там , въглища и петрол намаляват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 8 месеца
До: doba ... мхм ?! кво праим ако сме повече , тези дето не искаме въглища и нафффтови печки ?! требе да искаме от теб некво специално разрешение ли ?! силно ти препоръчвам да видиш ЕСО днес , силно облачен и валежен ден ... и понеже форумната легенда гласи , че в такъв ден ток от фотоволтаици нема , да го обсъдим , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 8 месеца
До: doba ... хех ... аве додов , туканка половината акаунти ставате и легате с зелеви листа на уста ... :))) ... не мога да ви смогна на всичките ве ... пълно мераклии , ако бех жена (айде да не го пиша , че сигурно и жени четат да се смеят с вас) ... :))) ... що не се преселиш в някоя от горните държави да им дишаш на въглищата смрадовете ?! тъй да си представиш за момент само , че в ЕС , а и не само тук , хората които НЕ ИСКАТ да им се пушляви над покривите са повече от вас ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Alex Silver
преди 8 месеца
Климатични цели - загасяне на вредното Слънце. Щото сега навлиза в период на повишена активност. По тази причина тия дни върлуват доста силни магнитни бури, а северните сияния добиха червеникав оттенък. А ТИЯ ще ни изтрепят едрия рогат ***, че пъррдял метан и ще ни хранят с хлеббарки и щурци. Та дано стреснат Слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
doba
преди 8 месеца
До: khao, приятел, АКО ти си мислиш, че внуците ни ще живеят по-добре, след като ние в БГ си спрем ТЕЦ за 10млн тона/година, а по Света ще откриват такива за милиарди тона/година - много си наивен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 8 месеца
До: doba не е ли по редно да я пратим на внуците ти (ако имаш), все пак те ще живеят в смрад и мизерия! На един пенсионер като теб е нормално да не му пука кво ще остане след него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още