IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ядрената енергетика се завръща в САЩ, но без решение за отработеното гориво

Проблемът е един от сериозните пред ядрените централи по целия свят

18:53 | 20.10.24 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Проблемът с отработеното ядрено гориво е актуален и пред властите в САЩ на фона на растящия брой съобщения за рестарт на ядрени централи и проекти за нови. След години на застой сега секторът изглежда изживява своя ренесанс, но на дневен ред остава и въпросът къде ще бъдат погребвани хилядите тонове ядрено гориво, отбелязва колумнистът на Ройтерс Рос Кирбър.

САЩ имаха план за погребване на отработеното гориво в подземни хранилища в Невада. Проектът обаче беше спрян от президента Барак Обама след силен политически натиск. Така във временните хранилища в ядрените централи на САЩ има около 92,5 хил. тона отработено гориво, което очаква дългосрочно решение. Допълнително всяка година се прибавят и още по 2 хил. тона, при това без да се вземат предвид плановете за нови мощности.

Отработеното ядрено гориво е проблем за цялата индустрия. В момента единствената държава с решение е Финландия, която е във финалната фаза за изграждане на подземно хранилище, където ще съхранява директно (без остъкляване) отработеното ядрено гориво.

Темата беше предмед на дискусия и по време на семинар на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) в началото на октомври. Регулаторът отбеляза, че страната ни има време, но вече трябва да започне за разглежда сценарии за решение. Мит е, че проблемът възниква заради промяната на горивото - още от средата на 90-те години договорът с руската страна за връщане на горивото се промени и страната ни трябва да си взима остъклените отпадъци. Факт е обаче, че това и досега не е станало, защото няма изработена методика, по която да се връща остъклените остатъци от горивните касетки.

В САЩ Министерството на енергетиката също търси места, където хората са готови да приемат ядрено хранилище, но процесът върви бавно, пише още Рос Кирбър в коментара си и отбелязва, че плановете за изграждане на такова съоръжение в Тексас се обжалват в съда.

Експертът е категоричен, че макар и варианти за съхранение в мокрите басейни в централите да има, това не е устойчиво решение. Според него ураган като "Милтън" може да предизвика инциденти, подобни на този в АЕЦ "Фукушима" не само с ядрените блокове, но и с временните хранилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 20.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
гъбко
преди 2 минути
Специален поЗДРАВ за копейкопоклонниците, първата партида 300-400 кимченунчета злополучно е приключила съществуването си с все русНАЦИстките си инструктури. Още в матушката, не стигнали завалиите до фронта. Зловещите отломки от свалени дронове ги застигнали на полигонът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
гъбко
преди 5 минути
До: aldy Бля, бля, бля ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
гъбко
преди 6 минути
До: Alex Silver Всичко ще фъргат с дронове в машква, русНАЦИтата и без това не могат да ги свалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 34 минути
Само рашаните са в състояние да рециклират отпадъците от АЕЦ и дори затварят целия цикъл. Ама местните *** това няма откъде да знаят. Пък и не им разрешават да знаят. Те са длъжни да плюят. Срещу черни гологани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Alex Silver
преди 38 минути
Ами да си го дават на урките. Те приемат всякакви *** отвсякъде. Половината ще закопаят, половината ще хвърлят по Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 час
До: пръдко: И на кой му пука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 14
гъбко
преди 1 час
А в Поднебесната, плуващата вятърна турбина OkeanX (20МВт) на Mingyang Smart Energy e издържала перфектно реален тест на тайфуна "Яги" - ветрове със скорост 140 мили в час. Китай добавя по над 100ГВт вятърен капацитет годишно, а от тях над 10ГВт морски! Но у нас морският вятър пречи на цацата. В Поднебесната как не пречи, не знам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
sosi
преди 2 часа
Тоя Богомил Манчев не пукна ли, та още плаща за реклама на АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 15
гъбко
преди 3 часа
Ефффтин ядрен ток ... Химера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
6659traditional
преди 4 часа
ГАРАНТИРАНО: За 21 дни ще правите жесток секс като порнозвезда - ще увеличите трайно пениса си със 7 см и ще започнете да получавате ерекция за 3 секунди (твърда като стомана, колкото дълго искате),прочетете повече тук--- https://come.ac/Menstill
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още