IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС иска да блокира китайските водородни технологии с нови правила за търгове

Проектите, спечелили търговете, ще трябва да ограничат доставените от Китай електролизатори до не повече от 25% от общия капацитет

21:59 | 27.09.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) ще предприеме мерки, за да изключи произведените в Китай водородни електролизатори от предстоящ търг, целящ да стимулира производството на зелено гориво по време на прехода към въглеродна неутралност, съобщава Bloomberg.

Европейската комисия (ЕК), изпълнителният орган на блока, ще проведе втора вълна от търгове на стойност 1,2 млрд. евро чрез своята водородна банка от 3 декември. Процесът ще включва нови „изисквания за устойчивост“, за да се ограничи достъпа на китайската конкуренция в зараждащия се водороден сектор в региона.

Избраните проекти ще трябва да ограничат доставените от Китай електролизатори до не повече от 25% от общия капацитет, предвиждат новите насоки. Китайският производствен капацитет вече е над половината от световното производство, далеч надхвърляйки растежа на глобалното търсене.

 „Въпреки че първият търг показа, че европейските електролизатори имат добро присъствие, Китай сега предлага повече от тях на все по-ниски цени“, изтъква Вопке Хукстра, еврокомисарят по климата. „Ще имаме ясни критерии за изграждане на европейски вериги на доставка на електролизатори“, добавя той.

Европа засилва защитата на сектора на чистите технологии заради китайската конкуренция, която вече доминира на пазара на слънчеви панели и батерии и застрашава лидерството на региона в други сектори, като вятърната енергия и водорода.

Новите мерки са част от усилията за въвеждане на така наречените неценови критерии - като емисии и киберсигурност - в тръжния процес в опит да се облагодетелства европейското производство.

Неспазването на насоките може да означава намаляване на паричните средства или прекратяване на проектите, гласят правилата.

В петък (27 септември) ЕК стартира обществена консултация относно методологията, определяща нисковъглеродния водород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
pinoccio
преди 1 час
До: гъбко Какво изкривяват китайците, коя търговия? Както си искат, така ще произвеждат. Важното е да има стоки, които да циркулират свободно. А какво се получава? Ама китайците били произвеждали под патронажа и ръководството на Си. Ами могат да произвеждат и под патронажа на богинята Бастет с дългите уши. Нали произвеждат стоки, каквито произвеждат и всички останали участници. Трудно е да се разбере какъв е проблемът. Европейците произвеждат електрички, а цялата суровинна база е в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
гъбко
преди 1 час
До: pinoccio КОНспираторите както винаги в нищо не са прави и нищо вярно не са написали. Поднебесната е една от държавите дето най-много, най-често, най-засукано изкривяват индустриалните политики в ущърб на останалите членове на СТО. Тъй или иначе това лека-полека губи значение, защото светът се разглобява на лагери, и всеки ще си върви по неговият път. Не ни требва китайската безработица тук в Европа, да се оправят там в Поднебесната, тва си им е вътрешен проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 час
До: pinoccio ... а кога е имало идея за свободна търговия с Китай ???? и кога е имало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
pinoccio
преди 1 час
И къде отиде идеята за свободна търговия? Изглежда Световната Търговска Организация е имала съвсем друга идея, а не тази за свободната търговия. Може би са прави конспираторите, дето твърдяха, че СТО е американска бухалка наред с МВФ и СБ за отваряне на икономиките на малките страни като консервни кутии. Когато се появиха китайците, изведнъж свободната търговия се превърна в протекционистка организация, която да слага мита пред всяка китайска стока до степен на забрана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
гъбко
преди 2 часа
Бонбон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още