IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ могат да пропуснат целите за емисиите заради фокуса си върху природния газ

Свързаните с енергетиката емисии в САЩ достигнаха своя връх през 2007 г. и оттогава спадат със среден годишен темп от 1,8%, но ще е нужно повече от това, изтъква BNEF

21:30 | 25.09.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Борбата на Америка за ограничаване на емисиите от производството и употребата на природен газ заплашва да подкопае целта на администрацията на президента Джо Байдън за безвъглеродно производство на електроенергия до 2035 г., изчислява BloombergNEF.

Свързаните с енергетиката емисии в САЩ достигнаха своя връх през 2007 г. и оттогава спадат със среден годишен темп от 1,8%, изтъква BNEF в своята нова енергийна перспектива за САЩ.

Но анализаторите прогнозират, че годишният темп на декарбонизация ще се забави до 1,6% от тази година до 2050 г. в основния си сценарий – което означава, че само 40% от днешните емисии ще бъдат заличени до средата на века.

„С времето, което изтича, САЩ трябва рязко да намалят емисиите във всички сектори, ако искат да бъдат надежден участник в глобалния стремеж към въглеродна неутралност“, става ясно от доклада. „Това означава, че са необходими по-смели цели и по-усилен натиск“, добавят анализаторите.

Темпът на съкращаване на емисиите на парникови газове в САЩ се забавя. Графика: Bloomberg Темпът на съкращаване на емисиите на парникови газове в САЩ се забавя. Графика: Bloomberg

Емисиите от електроенергийната индустрия трябва да спаднат незабавно – до 26% от нивата от миналата година до 2030 г., посочва BNEF, отбелязвайки, че това ще доведе до 82% безвъглеродно производство в САЩ до 2035 г. – по-малко от целта на правителството. Също така страната трябва да намали свързаните с газовете емисии чрез мерки, включващи електрификация на сгради и промишленост и приемане на технология за улавяне на въглероден диоксид в енергийния сектор, за да се постигнат климатичните цели, добавя BNEF.

САЩ са изправени пред предизвикателства при загърбването на евтините изкопаеми горива, тъй като темпът на реализиране на плановете за изграждане на нови газови електроцентрали се ускорява, докато фирмите за комунални услуги се надпреварват да добавят повече капацитет, за да отговорят на нарастващото търсене в лицето на центровете за данни, производството и електрификацията.

Енергийната промишленост „е най-бързо декарбонизиращият се от всички сектори в енергийната икономика на САЩ“, изтъква докладът, добавяйки, че САЩ трябва да надскочат това и да позволят на по-бавно движещите се сектори да постигнат подобна трансформация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
cyclop
преди 1 ден
оне само не целите за емисий
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 1 ден
САЩ можели да пропуснат.... а ние не можем, трябва да надуваме свирката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 1 ден
Въх, ужас..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още