IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия заплашва Европа с по-високи цени на газа заради спирането на транзита през Украйна

Кремъл може да намери алтернативни маршрути за доставка на газ до Европа, но капацитетът им поне засега е ограничен

16:12 | 28.08.24 г. 7
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Русия заплашва европейските потребители с по-високи цени на природния газ, ако Украйна не се съгласи да удължи сделката за транзита на руски газ. Договорът между Москва и Киев изтича на 31 декември тази година.

Украйна многократно е заявявала, че няма планове за нова сделка за транзит на руски природен газ заради продължаващия военен конфликт, припомня Ройтерс.

По време на ежедневния му брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е коментирал, че ако Киев не удължи сделката, Русия може да намери алтернативни маршрути, като например планирания турски газов хъб.

„Има (други) маршрути, но, разбира се, подобни решения на украинската страна ще нанесат сериозни щети на интересите на европейските потребители, тези, които все още искат да купуват по-гарантиран, по-достъпен... руски газ“, посочва Песков.

По думите му Европа ще трябва да плаща повече за газ от други доставчици, включително втечнен природен газ, доставян от САЩ.

Повечето потребители на руски газ през Украйна се подготвят за спиране на транзита в края на тази година. Друг вариант е руският държавен гигант „Газпром“ да доставя част от синьото гориво по друг маршрут, например през „Турски поток“, България, Сърбия или Унгария. Капацитетът по тези маршрути обаче е ограничен.

Европейският съюз (ЕС) и Украйна също поискаха от Азербайджан да улесни дискусиите с Русия относно сделката за транзит на газ.

Руската агенция ТАСС посочва, че през октомври 2022 г. президентът на Русия Владимир Путин изложи идеята за създаване на хъб на турска територия, където да бъде пренасочен загубеният обем транзит през газопровода „Северен поток“. В края на декември 2023 г. руският вицепремиер Александър Новак обяви, че изпълнението на проекта за създаване на хъб може да започне през 2024 г.

От турското енергийно министерство огласиха планове за създаване на център в Истанбул като част от проект за хъб с участието на турската компания „Боташ“ и руската „Газпром“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 28.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 39 минути
До: тошко_стоте_акаунта да уточним... изтропахме се върху теб... отново! Ясни сме, не обичаме нахални отрееепки, плод на любов между *** и ватттник! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 5
тошко_стоте_акаунта
преди 56 минути
До: кух, " това е поредната от статии за нискочели копейки" - ахаа, и вие понеже се асоциирате с нискочелите и се изтропахте всичките дружно :):) ясни сте! Липсва само АлеЗелехую.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 час
До: Pyramid нищо, разбира се! това е поредната от статии за нискочели копейки в стил "без нас ще умрете!"... но такава е културата на блатните -- да плашат, да го играят велики и всемогъщи, въпреки че ги знаем кви неможачи са! Нормални черти на една умираща и разпадаща се империя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 час
"Русия заплашва Европа с по-високи цени на газа заради спирането на транзита през Украйна. Кремъл може да намери алтернативни маршрути за доставка на газ до Европа, но капацитетът им поне засега е ограничен" Тъййй. И кое му е заплашителното? Нормален търговски елемент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
karadjata
преди 1 час
Мда видяхме го колко е евтин рузкия кървав нациски газ. Освен това го спират и пускат когато си поискат в зависимост от настроението на московския диктатор. Искаш не искаш плащаш. А специално за нас даже беше с предплата. Мерси нямаме нужда от рузки газ и на Европа няма да и трябва. По-добре да си плащаме за LNG дори и по-скъпо, но поне да е когато и колкото си поискаме. Ние и Европейците пари имаме ще си купуваме от където си поискаме, но не и от терористична Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
рускиблата
преди 1 час
Бурен смях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още