IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия изстреля 236 ракети и дронове към Украйна, по-голямата част са свалени от ПВО

Основната цел са енергийни съоръжения и на места в Украйна няма ток от часове

19:35 | 26.08.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив. President.gov.ua
Снимка: Архив. President.gov.ua

На 26 август Украйна беше подложена на най-масираната въздушна атака от началото на войната, съобщиха от ВВС на Украйна. Използвани са 127 ракети от различни типове и 109 дрона Shahed, или общо 236 въздушни цели за системите на противовъздушната отбрана на Украйна.

Атаката започна в сутрешните часове на 26 август и в нея са използвани три свръхзвукови ракети "Кинжал", 28 "Калибър", които отдавна не се бяха появявали в сводките, 77 ракети Х-101, както и балистични ракети "Искандер - М" и още крилати ракети от различни видове. Със системите на ПВО са свалени общо 201 от въздушните цели - 102 ракети и 99 дрона, посочват от ВВС.

В сводката са отбелязани свалени една ракета "Кинжал", както и една "Искандер - М", които са сред трудните за сваляне цели за ПВО. Два от дроновете са се насочили към територията на Беларус.

Според публикация на президента Володимир Зеленски в атаката са използвани и боеприпаси с касетъчни бойни глави. Щетите и работата на ПВО са били обсъдена по време на заседание, в което са участвали министърът на вътрешните работи Ихор Клименко, ръководителят на ВВС Микола Олешчук, министърът на енергетиката Херман Халущенко и ръководителят на Укренерго Володимир Кудрицки.

Основната цел на атаката са обекти на енергийната инфраструктура, стана ясно по-рано днес. Има данни за поражения по стената на Киевското водохранилище и водната централа. Тя е била подложена на масирана атака с дронове и различни видове ракети ,съобщи украинското издание на Forbes, позовавайки се на свои източници в енергийното министерство. Ресорният министър Херман Халущенко написа в социалните мрежи, че ситуацията е сериозна и се работи за преодоляване на щетите.

В много части от Украйна захранването е спряно, за да се избегнат допълнителни проблеми за мрежата.

Много военни наблюдатели отбелязват, че Русия има по-голям запас от ракети и предупреждават, че атаката може да се  повтори още през следващите часове. Според Олександър Коваленко обаче причината Русия да не е използвала натрупания запас са ударите с дронове по авиобазите през последните седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 42 минути
До: Алехандро верваме ти стопро, ама той П. не умря ли от рак преди няколко години. Това сега би трябвало да е неговия двойник, нали? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Алехандро
преди 46 минути
Страх тресе ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Алехандро
преди 46 минути
"работи в Кремъл".От секретариата на Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, също отрекоха, че Медведев е напуснал Московска област, твърдейки, че Медведев, неговите помощници и секретариатът са на работните си места и продължават работата си.Руската медия "Важные истории" обаче съобщи, че самолетът на Путин е излетял от Москва и е изчезнал от радара.Специалният самолет на Путин Ил96-300ПУ излетя от Москва за Санкт Петербург в 14:16 (московско време)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Алехандро
преди 47 минути
Украинското разузнаване разполага с информация, че руският диктатор Владимир Путин спешно е напуснал Москва за резиденцията си във Валдай. Цитат от източника: "Вече имаме информация, че Путин е напуснал Москва. Той е откаран във Валдай."Подробности: Украинските специални служби също получават информация, че в Москва има паника и се готви миниране на мостове в руската столица. Междувременно Дмитрий Песков, говорител на руския президент, каза пред РИА Новости, че се предполага, че Путин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
sssaaa
преди 2 часа
Е нали им бяха свършили ракетите, а хвърчилата ги унищожиха Украинските дронове по летищата заедно с керосинчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още