IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украинската енергетика е атакувана с повече от 200 ракети, авиационни бомби и дронове

Има данни за използвани балистични и крилати ракети, "Кинжал" и "Калибър", както и авиационни бомби

15:19 | 26.08.24 г. 25
Разрушенията по най-голямата ТЕЦ в Киев през пролетта. Снимка: Bloomberg LP
Разрушенията по най-голямата ТЕЦ в Киев през пролетта. Снимка: Bloomberg LP

Украйна е мобилизирана за преодоляване на най-мащабната въздушна атака, която извърши Русия от началото на войната. Въздушната тревога продължава вече с часове, като под обстрел в ранните часове на 26 август е основно енергийната система. "Това е един от най-сериозните обстрели - комбиниран с повече от 100 ракети от различни типове и около 100 дрона", съобщи във видео обръщение украинският президент Володимир Зеленски.

От ВВС на Украйна още не са публикували обобщение за удара и данните за използваните ракети, както и каква част от тях са били свалени от системите за ПВО. От публикациите в Telegram е видно, че Русия е вдигнала 11 стратегически бомбардировача Ту-95 от базата в Енгелс, както и още шест Ту-22 и МиГ-31К, който вероятно е носител на ракета "Кинжал". В Черно море от Новоросийск са влезли кораби, носещи ракети "Калибър". Съобщава се и за атаки с авиационни бомби в приграничните райони - Харковска област и Суми.

Малко по-рано днес (26 август) премиерът на Украйна Денис Шмихал съобщи в социалните мрежи, че основната цел е енергийната система и са атакувани съоръжения в повече от 15 региона на страната. Има данни за използвани ракети "Кинжал", крилати и балистични ракети от различни видове, допълни още той.

Ситуацията е тежка, а щетите са специфични, коментира във Facebook енергийният министър Херман Халущенко. Той увери, че вече е започнала и работата по отстраняване на пораженията, за да бъде пуснато захранването. В градовете отново ще заработят т.нар. "точки на устойчивостта" (Пункт незламності), в които благодарение на генератори се предлагат различни услуги, зависещи от електрозахранването. Тези центрове бяха организирани през ноември 2022 година, когато започнаха първите ракетни удари по енергийна инфраструктура в Украйна.

Сигналът за въздушна тревога прозвуча в ранните часове на 26 август в цяла Украйна и приодължава часове наред. Държавната енергийна компания "Укренерго" нареди спирането на електрозахранването в страната, за да защити системата от шокове при попаденията. В някои райони спирането на тока обаче е причинено от нанесените щети от ракетите и дроновете.

Видеа в социалните мрежи показват, че под прицел отново е най-голямата ВЕЦ в страната - на р. Днепър край Киев, и има поражения по язовирната стена на водохранилището край столицата. От Центъра за противодействие на дезинформацията успокоиха, че няма опасност за наводнение по подобие на бедствието в Херсонска област след разрушаването на стената на яз. Каховка.

"Стената не може да бъде разрушена с ракети", посочват от държавната институция. Експерти, анализирали взрива на яз. Каховка, отбелязаха миналата година, че разрушенията са предизвикани от заложени в основите взривове, а не от ракетен удар.

Сателитни снимки показват взривяването на т.нар. "кули на Бойко" - три газови платформи в Черно море. Украйна си върна контрола над тях през септември 2023 година. Те са наречени на името на един от бившите енергийни министри на Украйна и са разположени в близост до Змийския остров. Има данни за поражения и по инфраструктурата на пристанища в Одеска област.

Властите в Западна Украйна съобщават за удари по газова инфраструктура в Лвовска област, където се намира най-голямото газохранилище в страната.

Оперативното командване на полската армия съобщи в социалната мрежа Х, че във връзка с активизирането на стратегическата бойна авиация на Русия в близост до границата са вдигнати самолети F-16.

"Не трябва да има ограничения в далекобойността на оръжията за Украйна, докато терористите нямат такива ограничения. Защитниците на живота не трябва да страдат от ограничения, след като Русия използва всички свои оръжия, както и дронове Shahed (от Иран - б.р.) и балистични ракети от Северна Корея", коментира Зеленски в своето обръщение след атаката по енергийната инфраструктура. Той призова за решения на лидерите на САЩ, Великобритания и Франция, намеквайки за исканията на Украйна да може да нанася удари по руска територия със западни ракети.

Основната цел е енергийната система, но има и поражения по жилищна инфраструктура с поне 25 ранени и четирима загинали.

Русия и Украйна започнаха и "пълномащабна" енергийна война, но Москва има предимството на далекобойните ракети на своя страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Енергетика виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 1 час
До: Алехандрович, с какво име и къде точно е застанъл човекът? Да ретранслираш идиотически украински клипчета, къде лепнете някакво знаменце и излизате с гръмки твърдения? Да покаже човекът клипче как украинците товарят цивилни по камионите с цел попълване на обменния фонд, дето си е чиста проба отвличане и тероризм. Името ви не струва и пукната пара. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
Алехандро
преди 2 часа
Омск, рафинерия, мощен взрив. До границата с Украйна - около 2,5 хиляди километра. Много благодаря на момчетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
Алехандро
преди 2 часа
Поредна утилизация на пълен полигон с руски нашественици. Видеоhttps://daniivanov.blogspot.com/2024/08/blog-post_735.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
Алехандро
преди 2 часа
До: ГошогошевОткогато дойдоха F-16, кръв пикаете! Или пък вече ги свалихте?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 7
Гошогошев
преди 2 часа
До: 0pkНяма страшно е сега украинците ще яхнат еФките и........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
Алехандро
преди 2 часа
До: 0pk---кое е "фейк" бе, аналогова рострол мажоретка?! на теб, като цялата ти глава е фейк, цял живот си живял във фейк, заобиколен със с други чугунени кратуни, си мислиш, че всички са като вас?! Човекът си е застанъл с името, канят го телевизии! Срам и гнус за форума си ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
0pk
преди 2 часа
До: Алехандро пуснали сте вий , ясно е. Равни нямате по пускане на партенки и фейк новини. Но действителността е ужасна за вас. Ядете Курска яката, приближавайки се към логичния си край. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
0pk
преди 2 часа
До: khao нее, те от Израел гледат. Амъ учудващото е, че все още има специфични цели, които до сега не са бишнати. Сигурно е поради недостиг на перални и микровълнови. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
Алехандро
преди 2 часа
До: 0pk---Аналогов, видИо сме пуснали, ракетата се вижда прекрасно какъъв модел е. Пак ставаш за посмешище - тролмажоретка.ру!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
рускиблата
преди 2 часа
Нови руски пленници и пленнички, от женска бойна единица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още