IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спреният от Украйна транзит на "Лукойл" - истинска криза или буря в чаша вода?

Унгария обвини ЕК в изнудване, защото още няма реакция от Брюксел на искането да се намеси в казуса

15:22 | 31.07.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна е готова да обсъди и реши всеки проблем, който Словакия вижда като нарушение на Споразумението за асоцииране към ЕС, подписано през 2014 година. До този момент Братислава не е активирала защитните клаузи по документа, се казва в писмен отговор на зам.-министъра на енергетиката на Украйна Роман Андарак на запитване на Ройтерс.

Коментарът е във връзка със спрения транзит на "Лукойл" през петролопровода "Дружба" и изявленията на премиера Роберт Фицо. Андарак е категоричен още, че страната му гарантира транзита на петрол на всяка компания, която не е поставена под санкциите на Запада или на украинските власти.

В края на юни Киев наложи санкции срещу "Лукойл" и с това спря транзита на петрол към Унгария и Словакия. За проблема първи съобщи външният министър на Унгария Петер Сийярто по време на среща с руския си колега Сергей Лавров в Ню Йорк.

Според данните кризата, за която предупреждава Будапеща, може да бъде определена и като "буря в чаша вода" - страната има много други алтернативи, включително и да продължава да купува руски петрол, но от други доставчици - например "Роснефт". Унгария обаче настоява Украйна да се откаже от санкциите и заедно със Словакия поиска ЕК да се намеси в казуса.

Словакия всъщност е замесена, защото петролната компания Slovnafta е част от унгарския холдинг Mol.

През миналата година Будапеща оказа натиск и принуди Украйна да се откаже от санкции срещу банката OTP, която продължава да оперира в Русия и дори участва в правителствени програми, предоставяйки евтини кредити за участниците във войната в Украйна. Киев трябваше да премахне банката от черния списък с компании, подкрепящи Кремъл, за да може да получи военна помощ от ЕС. Въпреки това Унгария още месеци наред бавеше решението на общността.

Словашкият премиер Роберт Фицо също се включи с предупреждение в началото на седмицата, че страната му ще ограничи енергийните доставки за Украйна  - дизелово гориво и електроенергия. В края на миналата седмица от словашкото правителство съобщиха, че са обсъждали "технически решения" на проблема с украинския премиер Денис Шмихал.

Анализатори коментираха пред Politico, че едва ли Унгария и Словакия ще изпълнят заканите си да прекратят доставките на енергийни продукти, защото реализират големи печалби, продавайки горива на Украйна. Украински анализатори също така отбелязват, че вносът на словашкия дизел покрива около 1/10 от потреблението и може да бъдат намерени алтернативни доставки, ако се наложи, допълва Ройтерс.

Унгария обаче се закани да блокира Европейския мирен фонд, по който се разпределят средства за държавите от ЕС, изпратили военна помощ за страната.

Будапеща спря и декларация на ЕС относно политическата обстановка във Венецуела, в която се изразяват опасения, че има данни за нарушения и неточности при изборите за президент през миналия уикенд. Опозицията в Каракас съобщи, че техният кандидат печели изборите, но Николас Мадуро вече обяви изборната си победа (и получи поздравления от руския президент Владимир Путин). 

Тези действия на Унгария накараха членове на ЕС, включително и Германия да поискат решенията по отношение на външната политика да не бъдат взимани единодушно, а според правилата за мнозинство, тоест с гласовете на поне 55% от държавите, които представляват поне 65% от населението на ЕС. В общността има и правило за блокиращо малцинство - поне 35% от членовете, но и най-малко четири държави. 

Унгария се оплаква от опити за изнудване и натиск

Унгария обвини Киев, че с хода си изнудва единствените две страни в ЕС, които работят за мир в Украйна. В Киев не им останаха длъжни и коментираха, че и Унгария, и Словакия трудно влизат в ролята на миротворци, а по-скоро настояват за отстъпки пред Москва и препоръчаха да призоват Русия да спре да обстрелва енергийната инфраструктура на Украйна.

Седмица след като подаде иска за съдействие към Брюксел, Сийярто заяви, че явно не Киев, а Европейската комисия се опитва да изнудва Будапеща, защото все още няма реакция по казуса. Във Facebook той отбеляза, че има "кристално ясно нарушение" на Споразумението за асоцииране на Украйна, а Брюксел мълчи.

Според източници на Politico Сийярто е настоял Брюксел да се задейства в срок от три дни, но от институцията са поискали повече време, за да се запознаят с казуса. В случая комисията е в незавидно положение - от една страна е длъжна да защити член на общността при спор с трети страни, а от друга - от месеци се чуди как да преодолее унгарското вето по политиките спрямо Украйна, които са подкрепени от всички останали членове.

ЕК е изпратила конкретни запитвания към правителствата на Словакия и Унгария, за да си изясни ситуацията, се казва в коментар на Брюксел до Ройтерс. Тези въпроси са свързани с доставките, конкретното намаление на количествата, алтернативни пътища на доставки и разходите, които правят двете държави.

Отговорите могат да бъдат много интересни, предвид заявленията на Киев, че транзитът като цяло не е спрян, а и има и данни, че количествата не са значително намалени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 9 минути
До: Tikva007 ... от около 50-60 писани коментари в сайта днес , твоите се отличават с натуралистична циничност ... после ривеш , че немало с кой да се обели дума ... ами огромна част от читателите , не желаят да четат нито твоите постове , нито тези на интелектуалната нула sssaaa ... :))) ... камо ли да регистрират диалог ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 22 минути
До: khao ... тошко нема деца ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 25 минути
До: evlogi ... ами то не унгарците са виновни ... орбан и кръжецът му са тези , които ... :))) ... него реално не го избират повече от половината гласоподаватели ... той е пример , как изработи закони и правила , които му помагат да има пълно превъзходство . много е лизгав и добър . реално с 54% от гласувалите си спечели 83% от парламента ... туканка славчо плевенския бег се беше вторачил в унгарската избирателна система , а и бащицата се беше вързал и той на хорото ... шиши пасти да яде !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 36 минути
До: Tikva007 вижте го лапащия в механата кви глууупости е написал и по какъв циничен начин и после аз съ,м бил с груб език и ***! :D:D .. не лйноядееее, пиша ги тия неща точно защото ме е гнус от вашата *** и ми писна да ви чета пеедалските желания... кой е тоя дето изнасилва дъщерята ти бе, отрррпко комунистическа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
Tikva007
преди 46 минути
До: evlogi: Точно така - нея погрешка, а нас по заслуги - нещо катъ Евровизия, нали? Те го хапят, като им го поднасят, а вие го гълтате до сливиците от признателност, че са ви допуснали по заслуги. ;) Давиеват брюкселски желирани с маргаритки отпред, ваштамама и хюммнетта одрински.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 57 минути
Унгария през последните няколко години не мога да преброя случаите, в които се възползваше от факта, че погрешка я допуснаха в ЕС,за да го изнудва на всяка крачка, а сега реве, че я изнудвали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 час
* Седмица след като подаде иска за съдействие към Брюксел, Сийярто заяви, че явно не Киев, а Европейската комисия се опитва да изнудва Будапеща* - Европейската комисия го играе като принципният мъж, който търчи да донесе презерватив и бира на съседа, който изнасилва дъщеря му, защото съседът бил приятел на шефа му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още