IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геотермалната енергия може да послужи като трамплин за декарбонизацията

Този вид енергия вече не може да бъде ограничен като нишов източник на зелена енергия

18:30 | 26.06.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Един метод за чисто производство на електричество за справяне с изменението на климата тихомълком напредва и във вторник достигна крайъгълен камък, пише Euronews.

Калифорнийска компания подкрепя разработва проект за производство на геотермална енергия в САЩ - 400 мегавата чисто електричество от земните недра - достатъчно за покриване на нуждите от електричество за около 400 000 домакинства.

Компанията за комунални услуги Southern California Edison ще купува електроенергията от Fervo Energy, базирана в Хюстън фирма за геотермална енергия, обяви Fervo.

Компанията разработва до 125 кладенци в югозападната част на щата Юта.

Чистото електричество като това намалява нуждата от използването на традиционни електроцентрали, използващи изкопаеми горива, които обострят изменението на климата.

Геотермалната енергия може да има „огромно въздействие за декарбонизацията

Това може значително да помогне усилията за намаляване на цената на ново поколение геотермална енергия , казва Уилсън Рикс, анализатор на енергийни системи в Принстънския университет.

„Ако тези покупки помогнат за развитието на тази технология, това може да има огромно въздействие върху глобалната декарбонизация “, смята той. Декарбонизацията се отнася до изключване на неща, които произвеждат въглероден диоксид и метан, които причиняват промяна на климата, в полза на машини и методи, които не отделят такива емисии.

Днес светът все още разчита основно на изкопаеми горива за производство на електроенергия. Тази нова сделка показва, че чистата енергия може да отговори на нарастващото търсене на електроенергия, посочва Сара Джует, вицепрезидент по стратегията във Fervo.

„Мисля, че затова е толкова вълнуващо. Това не е нишов енергиен ресурс, предназначен за нишова употреба“, казва тя.

Как се използва геотермалната енергия?

Първото поколение геотермални централи, например, Гейзерите в Калифорния, използват свръхнагорещени резервоари с пара или много гореща вода близо до повърхността на Земята. Такива резервоари са сравнително редки.

Новите геотермални компании адаптират технологиите за сондиране и практиките, взети от петролната и газовата индустрия, за да създадат резервоари. Това отключва потенциала за геотермална енергия на много повече места. Инженерите работят за усъвършенстване на методите от години.

САЩ са един от световните лидери в използването на топлината на Земята за производство на електричество, но геотермалната енергия все още представлява по-малко от половин процент от общото мащабно производство на електроенергия в страната, изчислява Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA).

Fervo е пионер в хоризонталното сондиране на геотермални резервоари. Компанията подписа първото в света корпоративно споразумение с Google през 2021 г. за разработване на нова геотермална енергия и проби три кладенеца в Невада. Този проект започна да изпраща зелено електричество към мрежата на Невада през ноември, за да захранва центровете за данни там.

Проектът Cape Station, намиращ се на около 320 км южно от Солт Лейк Сити, се очаква да започне да доставя електричество в Калифорния още през 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 15
zelka007
преди 3 дни
До: khao ... това са ония тефтери , дето в тех се обяснява къде са слезнали извънземните и как крият от нас безплатната енергия на тесла , за да ни щавят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 14
khao
преди 3 дни
До: aldy следващия недоучил нобелист, изплющя поредната тъъъпотия от тефтера с опорки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
aldy
преди 3 дни
коракоракоракоракора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
aldy
преди 3 дни
Цикличността на земния климат сочи нарастване на земетресенията, пропукване на земната ***.А и рязко увеличаване на вулканичната дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
aldy
преди 3 дни
Точно "геотермалната енергия" ще ви разкаже играта. Тази лава, която изтича от активните вулкани какво е? Следствие от СО2, от слънчева радиация или просто разтопеното ядро на планетата? Цикличността на земния климат сочи нарастване на земетресенията, пропукване на земната *** и рязко увеличаване на вулканичната дейност. В Световния океан действащите вулкани са хиляди. Какво ще стане с климата, ако океаните повишат температурата си само с 3-4 градуса, вследствие на нагряването от земното ядро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 16
zelka007
преди 3 дни
До: Tikva007 ... много мъка има по този свет , тоше ?! лукче или виолетка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
Tikva007
преди 3 дни
Геотермалната енергия може успешно да се използва основно за оранжерии, където да се отглеждат брюкселско-софийски устойчиви ESG-зелки, които при фотосинтезата не отделят СО2, а божествената частица X-бозон и в периода на цъфтеж се самобмазват с миро, а младите филизи правят 12G връзка с интернет за участие в обществени дискусии относно зеленото бъдеще на зелевите градини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
Tikva007
преди 3 дни
*Декарбонизацията се отнася до изключване на неща, които произвеждат въглероден диоксид и метан, които причиняват промяна на климата, в полза на машини и методи, които не отделят такива емисии.* - Ахъм, нещата отиват към изключването на биологичния живот на Земята, който по своята биологична същност отделя въглероден диоксид и метан и замяната му с машини и методи, които не отделят такива емисии. Отделят други, полезни за климата емисии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още