IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските производители остават встрани от бума при соларните модули

Фотоволтаичният бизнес се разраства, но компаниите в Европа изостават. Ценовите войни и свръхкапацитетът в Китай задушават местното производство на модули

11:25 | 21.06.24 г. 14
Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg
Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg

Въпреки продължаващия бум при соларните панели перспективите за оцеляване на производството на тези продукти в Европа остават мрачни. Представители на индустрията и експерти твърдят, че за желаното от Европейския съюз (ЕС) съживяване на местното производство ще са необходими конкретен план и подкрепа на индустриалната политика с по-добри рамкови условия.

„В момента икономичната работа при производството на модули не е възможна тук поради текущата ценова ситуация и свръхкапацитета в Китай“, посочва базираната в Дрезден компания Solarwatt, която спира производството си в Германия това лято. „Ако нещо не се случи бързо, скоро вече няма да има европейско производство на модули“, предупреждава концернът, цитиран от Spiegel.

Според нейния управляващ директор Карстен Кьорниг, Германската асоциация на слънчевата индустрия (BSW) очаква силен ръст на инсталирания фотоволтаичен капацитет в Германия тази година „в долния край на двуцифрения процентен диапазон“.

Тазгодишното търговско изложение Intersolar, най-важната индустриална среща в Европа, започна в сряда в Мюнхен.

Според Кьорниг намалените разходи са допринесли за десетократното увеличаване на търсенето на фотоволтаици сред собствениците на частни имоти през последните пет години. През последните месеци компаниите все повече оборудват покривите си със соларни системи. „Потребителите печелят от евтините слънчеви модули, както и големи части от местната соларна индустрия“, добавя Кьорниг.

Голямо търсене, но не на европейски модули

Според Федералната мрежова агенция миналата година в Германия са инсталирани нови соларни системи с мощност от 14,1 гигавата - почти два пъти повече от предходната година. Но сега идват сигнали за криза от европейските производители на модули: освен Solarwatt, швейцарският производител Meyer Burger също затваря германската си фабрика.

Причината е ожесточената конкуренция от Китай, където са базирани няколко големи производителя на соларни модули. Китайската конкуренция вече измести много европейци от пазара през последното десетилетие.

„Приблизително 94% от фотоолтаичните модули идват от Азиатско-Тихоокеанския регион. Други 3 процента се произвеждат от американски компании и накрая идва Европа“, разкрива Ева Поглич, енергиен експерт в консултантската фирма Strategy&, дъщерно дружество на одиторската фирма PwC. „Европа като цяло има около 10 до 12 гигавата производствен капацитет годишно“, добавя тя.

Според данни на китайската асоциация на соларната индустрия CPIA, производителите там са увеличили производството си с 69% през миналата година и са произвели модули с обща мощност от 499 гигавата. Почти 217 гигавата са били инсталирани на местно ниво през 2023 г., както може да се види в текущия годишен доклад на Tongwei, един от най-големите китайски производители.

Цените падат наполовина през последните 12 месеца

Големият остатък трябва да бъде продаден на световния пазар, но САЩ ограничиха вноса на китайски соларни модули. Ето защо натискът върху продажбите за китайските компании се увеличава, което води до спад на цените. Според данни на германската компания за търговия със соларно оборудване pvXchange цените на стандартните модули са паднали приблизително наполовина от май 2023 г. Ожесточената конкуренция дори създава проблеми на китайските производители, като някои генерират загуби.

Голям разработчик на проекти за соларни системи е базираната в Мюнхен Baywa. Тя не очаква скорошна промяна в тенденцията. „След нестабилната пазарна ситуация през последните месеци цената в момента се е установила на по-ниско ниво от началото на 2023 г. и няма да се покачи значително в обозримо бъдеще“, разкрива шефът на компанията Матиас Тафт.

„Следователно производителите на соларни модули продължават да се борят с ниските маржове на печалбата и очакваме, че въпреки по-силното глобално търсене свръхпредлагането на модули няма да изчезне през 2024 г.“, добавя Тафт.

Най-важната суровина за соларните клетки е полисилицият, а лидерът на световния пазар е в Китай: компанията Tongwei, базирана в провинция Съчуан. Тя планира почти да удвои капацитета си за производство на полисилиций в близко бъдеще от 450 хил. тона на 850 хил. тона годишно.

Германска компания, която произвежда в Азия

Дрезденският производител Solarwatt също се придвижва на изток: докато фабриката в Германия затваря, Solarwatt започва производство в Азия това лято. Изследванията и разработките остават в Дрезден.

„Ако пазарните условия се подобрят, Solarwatt може отново да увеличи производството в Германия“, изтъква говорител.

Дали този план ще успее, вероятно зависи и от европейската политика. „Законът за въглеродно неутрална промишленост“ на ЕС има за цел да гарантира, че отраслите, които са важни за опазването на климата, няма да изчезнат от Европа. Експертът по енергетика Поглич посочва, че зависимостта на Европа от азиатските соларни модули е дори по-голяма, отколкото разчитането доскоро на руския газ. Що се отнася до газа, регионът има алтернатива в лицето на втечнения газ (LNG). „Няма такава алтернативна опция на пазара за соларни модули“, подчертава Поглич.

Според него Законът за въглеродно неутрална мрежа дава възможност за развитие на европейските производители. „Въпреки трудния пазар европейските производители са в челните редици при иновациите в областта на фотоволтаиците“, изтъква експертът. Но политиците трябва да създадат механизми за стимулиране и регулации, добавя той.

Производителят Solarwatt също приветства решението за Закона за промишлеността, но това само по себе си няма да промени нищо. „Соларната индустрия в Европа се нуждае от конкретен план как да се гарантира, че 40% от разширяването на сектора ще идва от европейско производство“, посочва компанията. „Едва когато рамковите условия са ясни, производителите ще имат желание да инвестират отново в Германия или Европа“, категорични са от Solarwatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 12
khao
преди 3 седмици
До: тошко_стоте_акаунта местя си го от единия крачол.. в устата ти! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 8
тошко_стоте_акаунта
преди 3 седмици
До: куххия, еми да де, и аз туй разправям, тояжката торбичката и дим да ви няма. Може да се приютите в Дневник, там ще сте на един акъл всите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 14
khao
преди 3 седмици
До: zelka007 има ли смисъл изобщо да четеш пропагандните статии тук? Втора седмица са на заплата от масква, че и троловвете са активизирани... докато скролвах попаднах на тоя абзац .... "Solarwatt започва производство в Азия това лято. Изследванията и разработките остават в Дрезден. " ... но разбираш ли изоставали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 22
zelka007
преди 3 седмици
въпрос с повишена трудност , към форумните енергетици-газовици : колко производители на фотоволтаични и соларни панели , и необходимото оборудване има у нас ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още