IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вече има идея как да заобиколи планирани санкции на ЕС за втечнения газ

ЕС бърза да одобри 14-ия пакет със санкции срещу Москва преди Унгария да поеме ротационното председателство на общността

20:30 | 03.06.24 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Предложените от ЕК ограничения за претоварване на руски танкери с втечнен газ, предназначен за трети страни, няма да засегне потребителите в Азия, коментира комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, цитирана от Ройтерс. Тя е категорична, че другите санкции за газовия сектор, предвидени в 14-ия пакет на ЕС, като например забраната за нови инвестиции в проекти за производство и износ на втечнен газ, няма да засегнат потребителите в общността.

Дори и Русия да не успее да се справи със задачата да открие алтернативни трасета, на пазара за втечнен газ има достатъчна ликвидност, казва още Симсон.

Публикация в Bloomberg обаче подсказва, че Москва вече може да има решение, дори и мерките да не са официално одобрени. Според информация на агенцията танкерите с петрол намират нов пристан за претоварване - край бреговете на Мароко, а не край Гърция. Атина започна серия от военни учения в района, където се извършваше претоварването на руските петролни танкери, но това само изпрати корабите на запад в Средиземно море. Край Надор руският петрол сорт "Уралс" се прехвърля от по-малки на по-големи танкери, които се отправят най-често към Азия.

14-я пакет със санкции срещу Русия, налагани заради военното нахлуване в Украйна, все още се дискутира. Източници на Ройтерс съобщават, че Белгия, Германия и Франция, които са сред купувачите на руския втечнен газ, са попитали ЕК дали предвидените ограничения не носят по-големи щети за европейската икономика, отколкото за руската. Симсон е категорична, че цялата информация е на разположение на страните от общността и тя показва, че отражението върху световните пазари няма да бъде сериозно.

Основната идея е Русия да използва алтернативи - например още кораби, за доставките си до трети страни, което да повиши цената на доставката, но не  и изтегляне на количества втечнен газ от пазара.

Източниците на агенцията допълват, че в ЕК бързат да проправят път на пакета преди Унгария да поеме ротационното председателство на общността на 1 юли (до края на 2024 година). Ройтерс напомня, че премиерът Виктор Орбан е близък до руския президент Владимир Путин и многократно е опитвал е да блокира европейските ограничения и помощ за Украйна.

Според Симсон специално за втечнения газ Унгария ще има конструктивна позиция, защото не е морска държава и санкцията няма да я засегне по никакъв начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 15
khao
преди 3 седмици
До: doba пак ли послъгваме... да не е била столипиная водка :))) Столичная за не руския пазар се произвежда в Латвия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
doba
преди 3 седмици
Много се хилих като видях в магазина водка Столичная made in Azerbaidjan. Направо специалисти по алкохола са станали мюслитата :) Боже, Боже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 13
mavericos4
преди 3 седмици
ЛилиПутера само заобикаля. то и крепостния руснак само ще заобикаля западното благоденствие в парично изражение. РФ ще се разпадне като СССР, но и двете по една и съща причина, *** на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 18
khao
преди 3 седмици
До: Tikva007 ес не е държава зада се занимава някой с енергетика, глуууп! всяка държава си има собстевн министър по тая тема и той се занимава... аман от просссти копппейци като тошо механата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 седмици
Късмет за ЕС е, че с такава критична материя, каквато е енергетиката на Съюза, се занимават такива опитни експерти като библиотекарката-политолог Симсон, зад която непоколебимо стои с внушителния си ръст и управленски опит и постижения гинеколожката фондер. Хвала на системата, която ги издига и издържа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още