IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво

В атомната електроцентрала вече са заредени първите касети с американско гориво от Westinghouse

16:16 | 29.05.24 г. 16
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво. Наличното руско гориво ще се използва за резерв. Това обяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов, цитиран от БНТ.

На територията на ядрената централа днес се състоя официална церемония по повод внедряването на алтернативния тип гориво, на която присъстваха министър-председателят Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Вчера е поставена последната от първите 43 касети с ядрено гориво от Westinghouse в Блок V на АЕЦ "Козлодуй". Очаква се блокът да бъде пуснат в експлоатация отново на 9 юни.

Директорът на АЕЦ "Козлодуй" коментира, че цената на американското гориво е сходна с тази на руското гориво.

"За първи път в своята петдесетгодишна история АЕЦ „Козлодуй“ ще работи с алтернативно гориво в изпълнение на цялостната програма на правителството и стратегията на България за диверсификация и сигурност в ядрената енергетика“, каза министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Служебният премиер Димитър Главчев отбеляза, че приключва етап от един продължителен процес, като още през 2009 г. и 2010 г. са стартирали първите разговори с Westinghouse. Той определи днешния ден като много важен момент от развитието на българската ядрена енергетика, тъй като се постига реална диверсификация и откъсване от почти пълната зависимост от Русия. „Винаги е добре човек да има избор. Диверсификацията ни осигурява точно това – избор, който дава по-добри възможности при стопроцентова безопасност и сигурност“, каза. По думите му реализацията на този проект е още една стъпка в утвърждаването на страната ни като предвидим партньор със значима роля за енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа. 

Работи се по нова стратегия за утилизация на ядреното гориво, каза още служебният министър на енергетиката. Той обясни, че това е процес, който предстои. "Не искам да има притеснения, тъй като това гориво, което сега се влага в АЕЦ "Козлодуй" дълго време ще бъде използвано, докато се стигне до момента за необходимостта от неговото безопасно съхранение, така че в този период се надявам да бъдем готови и със стратегията", каза Малинов.

Служебният енергиен министър допълни, че е преговарял с Американската експортно-импортна банка EXIM, която се е съгласила да финансира изцяло доставката на американското оборудване за седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй", както и 40% от българското участие в проекта на новите мощности.

Малинов изрази надежда, че до септември ще се подпише договора с Westinghouse  за подготовка на предварителния проект, с цел в рамките на последното тримесечие на 2025 година да бъде осигурено финансирането.

Енергийният министър припомни още, че през март АЕЦ „Козлодуй“ сключи договор с френската компания Framatome за осигуряване на алтернативни доставки на свежо ядрено гориво и за шести блок на атомната електроцентрала.

Преди месец директорът на централата Валентин Николов обяви, че АЕЦ "Козлодуй" води разговори с Westinghouse за гориво и за шести блок. Той уточни, че френската Framatome е поискала преразглеждане на договора, защото се преразглежда производствената база - от Германия във Франция, както и срокът на доставка. Според подписания през декември 2022 г. договор френската компания трябваше да достави гориво за шести блок на централата в края на 2025 година. Сега този срок вероятно ще се удължи.

АЕЦ "Козлодуй" подписа споразумение за доставка на свежо ядрено гориво с Westinghouse за петия блок на централата. С подписаните споразумения България извършва диверсификация на доставките на ядрено гориво за ядрената си централа. В момента гориво и за двата блока доставя руската ТВЭЛ. Договорът с компанията изтича през 2024 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 месец
Администрацията на Инвестор.bg, този вашият циклофреник с коментарите #1 и #2 пак скъса синнджира. Май пак му е време за терапия. Вкарайте го пак в режим *Аз съм тошко и обичам механи и Баница_с_тиква*, да видим този път колко ще изкара, преди пак да зацикли и да му залепне релето на точки и тирета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
doba
преди 1 месец
До: evlogi , ами КОЙ както си постеле :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
evlogi
преди 1 месец
До: doba Ако е така, в което не се съмнявам, предвид вашата изключителна осведоменост, Боташ явно яко д.уп.ят Газпром, като се имат предвид финансовите им резултати през последните тримесечия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 7
doba
преди 1 месец
До: zelka007, Зелков, тези дни в голяма търговска верига гледам - Vodka Stolichnaya - викам - Путин. Поразгледах етикета - made in Azerbaidjan - хех, вече законна :) същата работа с газта и петрола, само къде минават през Боташ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 19
zelka007
преди 1 месец
добра новина !! друзя , какво се случи след пленума на цк на бекапе от 10 ноеври . спряха ни ладичките и москвичите ... и ?! спряхме манифестациите ... и ?! спряхме и четирите малки самовара ... и ?! наскоро спряхме и газчицата ... и ?! спряхме и петролът ... и ?! сега спираме ядреното гориво ... и ?! светът свърши ли ?! след това ще спрем и големите самоври ... и ?! и си живеем в пъти по-добре ... нещо ми се губи в градинката пред турското посолство , стои ми едно просторно и синьо ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 17
zelka007
преди 1 месец
антиваксърете-газовици , на 9 юни да си носите задължително каскетите с алуминиево фолио , щото при стартиране на реактора , през 5G-то ще ви активират троянски кон в чyгyнените глави и директно ще ви карат в Норвегия , да ви цаняват за медицински сестри в масажни салони за африкански копиеносци-ловци на балтийска сьомга ... !! ... тошко стоте акаунта , да не се качиш на покрива на некой блок , и да седиш цел ден пред некоя gsm-клетка , само ще простинеш и пилците ще те нацвъкат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още