IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преквалификация вместо „социални пакети“ за енергетиците

Икономистът Адриан Николов от ИПИ предлага алтернативно решение на проблема

16:59 | 07.10.23 г. 34
Автор - снимка
Създател
Преквалификация вместо „социални пакети“ за енергетиците

Протестиращите енергетици, застрашени от загубата на работните си места заради енергийния преход, могат да заемат други свободни позиции в индустриалния сектор или строителството, коментира икономистът на Института за пазарна икономика Адриан Николов в своя статия, озаглавена „Енергетиците имат нужда не от пари на ръка, а от преквалификация“.

Миналата правителството предложи „социални пакети" за енергетиците, според който на засегнатите служители да бъдат изплатени 36 работни заплати, или по „140-150 хил. лв на човек“, както каза министър-председателят акад. Николай Денков. Това обаче може да се окаже нереалистично предвид останалите разходи на държавата, свързани със самия енергиен преход.

За да предложи алтернативно решение на този проблем, в своя анализ Николов съпоставя броя на хората, които ще бъдат засегнати от затварянето на централите със свободните работни позиции, предлагащи се в уязвимите региони. Картината е следната - 11,4 хил. души в Стара Загора, 1,6 хил. души в Кюстендил и малко под 1000 души в Перник биха загубили настоящата си работа.

„Тъй като не можем да очакваме работниците от въглищните райони – или поне голяма част от тях – да се местят из страната в търсене на нови работни места, нека разгледаме състоянието на местния пазар на труда“, пише икономистът.

„От особен интерес е тук е Стара Загора, тъй като там са съсредоточени по-голямата част от застрашените работници. Понастоящем, по данни на Агенция по заетостта към края август 2023 г.,  в бюрата по труда в областта са регистрирани 851 свободни работни места. По-голямата част от тях – почти 600 – са в областния център, a едва 50 в Раднево и Гълъбово, тоест трудно може да се твърди, че настоящото търсене e движено от потребностите на енергийния сектор. Ако погледнем към съседните райони с относително лесен инфраструктурен достъп търсенето на труд е дори по-значително – в Пловдив има още над 1000 свободни работни места, в Сливен и Ямбол – още 500. Алтернативните данни на jobs.bg сочат също към над 1000 свободни работни места в Стара Загора, но над 3,5 хил. в съседен Пловдив.“

Предвид профила на енергетиците, Николов предлага подходящи сфери за преквалификация, каквито са индустриалните дейности и строителството.

„Оценената за 2023 г. недостигаща работна ръка достига 11,2 хил. души в Стара Загора, 24,7 хил. души в Пловдив, 4 хил. души в Сливен, 1,8 хил. души в Ямбол“, споделя авторът на анализа, цитирайки допитване сред работодатели на Агенция по заетостта.

„По тази причина изглежда особено подходящо да се инвестира в преквалификацията и създаването на нови умения на онези работници във въглищните райони, чиито днешни работни места са особено застрашени. Разбира се, този процес можеше – и трябваше – да е започнал преди години, тъй като плановете за елиминиране на въглеродно интензивната енергетика не са известни от вчера, но по-добре да започне днес, отколкото отново да се чака последният възможен момент“, обобщава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 07.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

23
rate up comment 6 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Да припомня на някои, които още живеят в комунизма - едно предприятие се прави, за да носи полза и печалба, а не да се трудоустройват разни индивиди. Това с трудоустройването се провали, заедно със соца или сте забравили? Или тия са се родили тецаджии и край, нищо друго не могат да работят? Я малко слезте на земята, няма ние да ви плащаме загубите, че да можете сладко да се почесвате за по 4 бона месечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 9 месеца
До: xapoznai тая мина да не се намира у северозапада... между лом и свищов! кви са тия тъъъпотиии мой?... там е един от най развитите региони в нашата държава, басиии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
dikens15
преди 9 месеца
До: zelka007 Логиката важно е на Вуте да му е зле ми е добре позната от българската психология. Само, че тук говорим за системно важен отрасъл с 35% производство на ел.енергия, изградена съпътстваща инфраструктура, срив на бъдещи данъчни постъпления, срив на покупателна способност и обезлюдяване. И нали се сещаш, че хората от протеста са последица, а не причина за проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
dikens15
преди 9 месеца
До: zelka007Ами то специалисти в България много и по всичко. Особено като ползваш малко такси. ТЕЦ-ове с нула въглеродни емисии са абсолютно възможни има системи за улавянето им и от тях в последствие се произвежда карбамид, етан, пропан и др. Има и варианти много за заместващо производство ( не въглищно ). Но никой не си мърда пръста за нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 9 месеца
До: dikens15 ... квото искат да стават "рудничарите" ... мен ме заменят като доставчик за разлика от 1ст ... и никой не ме пита имам ли хора на заплата и как ще се оправям ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 9 месеца
До: dikens15 ... не ти се отварят линкчетата ... 1996 ... значи още по-зле ... аз съм участвал в проект за управление на слънчеви панели , да следят посоката на греене на Слънцето , за максимална ефективност , още през 1986-87 като ученик . беше организиран от експерти от тогавашното каквото е било министерство на енергетиката . търсеха перспективни кадри , да се занимават с новите навлизащи технологии . още тогава обясняваха , че въглищни централи няма да има след време ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 4
dikens15
преди 9 месеца
До: zelka007 Разбира се как всички рудничари да станат строители. Това е решението !! Като в старият добър виц за Тодор Живков-ама няма деца другарю Живков ( реплика по повод новопостроени детски градини). Няма проблем и деца ще ви направим !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 4
dikens15
преди 9 месеца
До: zelka007 Решението за намаляване на въглеродните емисии е било взето от ЕС през 1996 година гросе специалисте. https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/1996/61/2006-02-24/bul/pdf.В отговор на това решение е била назначена комисия от малко по-голями специалисти от теб, които се излезли с доклад-заключение по темата, който е трябвало да послужи като отправна точка за бъдещата работа на правителството/правителствата в България. https://inis.iaea.org/collection/NCLCollectionStore/_Public/44/0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 9 месеца
До: xapoznai ... сега започваш ли да разбираш , откъде извираше цялото мучене с/у Кирил и Асен ?! кой даваше тон на песен за цялото храчене ?! ние сме единствената страна в региона !! ЕДИНСТВЕНАТА !! която НЕ РАЗВИВА геотермална енергия !! Асен , първи от управляващите ни политици опита да счупи статуквото !! разгеле дадоха и начало на плуващите вятърни паркове !! тук от всякакви нива и навсякъде се бърбори че нямаме ресурси ... :))) ... докато бегъл поглед отстрани доказва обратното ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 9 месеца
До: xapoznai ... и последно ... трябва ли да изконсумираме всичките въглища до дупка ?! не трябва ли на бъдещите поколения в държавата да оставим ресурси ?! може в някаква недалечно бъдеще , например 200г , за тези ресурси да се открие някакво приложение , несвързано с изгаряне но от голяма важност за тогавашното общество ... трябва ли всичко като скакалци да опоскваме в земята ни , а тези след нас кучета ги яли , да се оправят ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още