IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не очаквайте санкции срещу Азербайджан, каквото и да кажат евродепутатите

Освен доставчик, Баку може да играе важната роля и на транзитьор на алтернативен за ЕС газ

12:07 | 05.10.23 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

По време на дебатите в Европейския парламент депутатите призоваха за санкции срещу Азербайджан и подкрепа за Армения, пише европейското издание Politico. Изненадващо, към този хор се присъединиха и евродепутатите от крайнодесните формации, които преди са изказвали мнения в подкрепа на Баку.

"Изглежда ЕС предпочита газ, а не арменската кръв", каза Жордан Бардела, който измести Марин льо Пен като лидер на крайнодесния Национален сбор на Франция през миналата есен.

Като цяло изявленията на европейски чиновници са били в подкрепа на Армения в конфликта. Но след войната в Украйна Азербайджан използва "газовата си дипломация" и позициите ѝ сега са много по-силни, отбелязва Politico.

През миналата година ЕС спешно търсеше алтернативни доставки на газ, с които да намали зависимостта си от Русия. Една от възможностите дойде от Азербайджан и Брюксел договори увеличаване на количествата тръбен газ, които получава от страната - до 20 млрд. куб. метра, спрямо 8 млрд. куб. метра днес.

Припомняме, че България получава 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан по подписан преди десетилетие договор за доставка. Страната ни може да транзитира по-големи количества от газа, идващ от Каспийско море и София представи преди няколко месеца подобен проект - Solidarity Ring.

През септември Азербайджан сложи точка на продължилия десетилетия конфликт и върна контрола си в Нагорни Карабах, населен с етнически арменци. 100 хил. души от арменски произход напуснаха самообявилата се република и предизвикаха нова бежанска криза.  

Това накара много от депутатите да поискат санкции и замразяване на споразуменията с Азербайджан.

Но проблемът на ЕП е, че решенията за санкциите се взимат от държавите от ЕС (при това единодушно - б.ред.), а едва ли в момента това ще се случи, колкото и автократичен да е режимът на Илхам Алиев. Самите вносители на искането за резолюция срещу Баку са наясно - Унгария е много близка до Русия, Азербайджан и Турция. Австрия, България и Румъния зависят от азербайджанския газ. Италия има интерес да работи по петролните полета в Азербайджан.

Затова на високо ниво ЕС ще остане безмълвен за случилото се в Нагорни Карабах.

Реално Азербайджан има големи залежи от газ в Каспийско море, но не са разработени и за да задоволява своето вътрешно потребление, купува газ от Русия. Но това повдига въпроса дали по този начин ЕС не купува известни количества руски газ с марка "от Азербайджан", се пита анализаторът Михаел Левистоун от Френския институт за международни отношения.

През 2022 година Азербайджан покрива едва 3,4% от газовите нужди на ЕС, но Русия също губи своята водеща позиция и нейният газ в микса вече е едва 15 на сто (спрямо над 40% през 2021 година). Баку обаче има още една важна роля в енергийната стратегия на ЕС - може да бъде транзитьор на газа от Туркменистан и ЕС вече дискутира активно тази опция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 21
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: 0pkСега кратък урок по истинска история - Нагорни Карабах е част от територията на Азърбайджан,призната от всички държави по света. Тази територия бива окупирана от Армения и започната да се заселва от арменци, за да може впоследствие да се правят на местно население, както и сега го правят. Дори да има малка част истински местни арменци, да решат ще живеят ли в държавата Азърбайджан или ще си ход1т у тях. Това Е Азърбайджан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 8
0pk
преди 9 месеца
До: Скъсана_Ушанка кратък урок по история за ***: След разпадането на СССР, Нагорни Карабах обявява своята независимост. Същото, което прави и Украина. Защо западът признава Украина на Карабах - не? Коренното население на Карабах са арменци, които в момента опразват територията, за да си я заселят Азърите. Същото ще се случи и с укрия, щото не всеки може да си позволи да е независим. Но на едни им помага цевелезования свят, а за други се прави, че не ги вижда. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 23
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: 0pkГовориш ГЛУПОСТИ и се чудя дали просто не знаеш или си нагла лузърска копейка? Ти кажи. А относно Н.Карабах - никога не е бил "държавичка", а всепризната част от Азърбайджан, нито заселените там са коренно население. За Донбас пък да не говорим, щото украинците там бяха малко над 60%, opките бяха към 30% и още 10% други. Аман от празноглавци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 7
0pk
преди 9 месеца
Тук основният въпрос е, защо ЕС е готово да разтрогне отношения с един близкоиzточен диктатор, но да мълчи и да стиска ръката на друг такъв. Може би езика на ЕС се държи на каишка от някого? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 20
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Точно така. А арменците да си ходят в Армения и всичко е наред. Като са дошли за чужда земя, получават си заслуженото и сега реват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
0pk
преди 9 месеца
До: khao за особено интелегентните с вишо образувание пояснявам: Азерите нападнаха чужда държавичка, чието коренно население се бе самопровъзгласило за автономна територия. (Всеки народ има право на самоопределение, нали така?) Заграби им земята, също така не се размина и без стрелба по градове. Вследствие на което, не без основание корнното арменско население напусна републиката се, след обосновани опасения за етнически чистки от поредния източен нефтегазов диктатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 12
khao
преди 9 месеца
До: 0pk абе ти тъъъп ли си или имаш проблеми с четенето ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
0pk
преди 9 месеца
До: data ако тръгнем да въвеждаме историческа справедливост за всичко заграбено от някого с помоща на Русия, много държави в ЕС трябва да си променят границите, включая древноукрия. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 11
0pk
преди 9 месеца
До: khao ми украинците ако се бяха изнесли от донбас както направиха амрнците от карабах, нямаше да има стрелби и ракети. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
data
преди 9 месеца
А що се премълчава че Азерите си върнаха техни територии който Армения заграби с помощта на Русия с цел създаване на конфликтна зона позволяваща и да контролира и двете страни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още