IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Германия имат притеснения какво ще стане с транзита на газ през Украйна след 2024 г.

Все още държави в Централна и Източна Европа разчитат на руския тръбен газ

17:24 | 12.06.23 г. 12
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Ако Русия преустанови доставките на газ през Украйна, германската индустрия може да пострада сериозно и дори да се стигне до затваряне на предприятия, смята германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Bloomberg. По време на форум той коментира ситуацията около договора за транзит на газ между Русия и Украйна, който изтича на 31 декември 2024 г.

Споразумението между двете страни беше подписано в последния момент - на 30 декември 2019 година, и беше резултат от първата и единствената до този момент лична среща между президентите на двете страни. Официално в Париж на 9 декември 2019 г. в "Нормандския формат" се обсъждат Минските споразумения, а напредъкът по военната тема е минимален. Но във френската столица Владимир Путин и Володимир Зелнски успяха да постигат съгласие по темата за транзита на газа в следващите години.

Преди този разговор очакванията да бъде продължен ключовият тогава контракт за транзит на газ бяха минимални.

По силата на подписания малко по-късно договор между "Нафтогаз Украйна" и "Газпром" през 2020 г. Русия купи капацитет за транзит на 65 млрд. куб. метра природен газ през Украйна и по 40 млрд. куб. метра през следващите години до края на 2024 г. Идеята на Москва беше, че до 2025 г. в експлоатация ще бъдат и четирите тръби на "Северен поток", както и "Турски поток" и нуждата от украинската газопреносна мрежа ще изчезне. В резултат на компромис договорът е подписан за пет години, а не както предишните - за десет. От друга страна пък Русия предлагаше годишни договори на украинската страна.

Действителността днес е съвсем различна и в момента продължаването на договора изглежда невероятно. Три от четирите тръби на "Северен поток" са разрушени, а единствената жизнеспособна така и не получи лиценз за експлоатация. Заради военните действия в Украйна се използва към 1/4 от договорения капацитет, а Москва реално опитва да върне своя газ в Европа през платформа за търговия в Турция.

Заради войната в Украйна потоците от руски природен газ към Европа намаляват съществено, но все още някои държави в Източна Европа са много зависими от суровината, а част от доставките за Австрия, Унгария, Чехия и Италия например все още се извършват през територията на Украйна.

Именно тази зависимост визира и германският икономически министър - заради принципа на солидарността Германия ще трябва да осигури достъп на Централна Европа до своите терминали. Това би означавало проблеми и за Германия, макар че тя вече не разчита на руския газ, а на доставките на втечнен газ.

С този аргумент Хабек защитава и плановете за нови терминали за втечнен газ в Северна Германия, срещу които се противопоставят еколози и местните жители. Тези съоръжения ще са важни не само за страната, но и за останалите държави в ЕС, коментира той днес (12 юни) по време на форума в курорта, известен с минералните си води Бад Зааров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 11
doba
преди 1 година
Ама то и транзит на русска(вражеска) газ през Украйна ли има. Тц, тц, тц. Виж ти, виж ти. Значи ние минахме на газ през терминали, а в ЕС ня***КОИ си внасят газчица(йофтинджос) и то през Киев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
https://***/medvedev_telegram/337
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още