IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Балкански поток" реализира 262 млн. лева печалба през 2022 г.

България вече не получава газ от "Газпром", но продължава да транзитира руски газ към Европа

08:18 | 10.05.23 г. 18
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Разширението на газопреносната мрежа от турската граница до сръбската граница, или "Балкански поток", е донесло оперативна печалба от от 261,93 млн. лева за "Булгартрансгаз" през 2022 година, става ясно от писмен отговор на служебния министър на енергетиката Росен Христов, публикуван от деловодството на Народното събрание.

В отговор на депутата Мартин Димитров (ПП/ДБ) Христов отбелязва още, че през миналата година приходите от този проект достигат 375,88 млн. лева. Оперативните и финансови разходи, включително и натрупаната амортизация на проекта, са в размер на 113,95 млн. лева.

"Балкански поток" е продължението на "Турски поток" на територията на България и по него тече газът от "Газпром" до клиенти от Европа. От април миналата година страната ни не получава газ от "Газпром", но продължава да транзитира - основно към Сърбия и Унгария. Капацитетът на газопровода е 16 млрд. куб. метра годишно, като основната част от него е резервирана от "Газпром".

През септември 2021 година Унгария сключи дългосрочен договор с "Газпром" за доставка на природен газ за срок от 15 години. Той предвижда Будапеща да получава общо 4,5 млрд. куб. метра газ, като 3,5 млрд. куб. метра от тях - през "Турски поток", съответно и през територията на България.

Проектът за разширението на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" ("Балкански поток") струва 2,6 млрд. лева. Разчетите на ГЕРБ, в чийто мандат беше реализиран, бяха той да се изплати за 10 години.

В края на 2022 година служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев призна пред Народното събрание, че Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) разследва сигнал, че "Балкански поток" е реализиран от тогавашните управляващи, въпреки че е имало доклади от службите, че проектът е част от стратегически план на Русия да заобиколи Украйна. Това може да е повлияло на решението за нападението на Украйна.

През миналата година Германия официално призна, че решението за изграждането на "Северен поток 2" е допринесло за войната в Украйна. Сегашният министър на икономиката Роберт Хабек  поиска извинение от украинския президент Володимир Зеленски по време на визита в Украйна през април, че Берлин толкова бавно е реагирал на молбите за подкрепа, отправени още по време на среща между двамата в края на 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: SporqZaKef кви санкции сме наложили? те сами го спряха и нарушиха поредния си договор, не лъжи, копейкааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
SporqZaKef
преди 1 година
До: dobaБалкански поток е Руски газ, господине. Това, че сме наложили санкции, не означава че газа не тече транзит към Сърбия, което пък донася все пак доход на Булгартрансгаз. Има си причина фирмата да се нарича БулгарТРАНСгаз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: doba... миналата година всички нефтени и газови проекти са на свръхпечалби ... транзитирали са около 7млрд кубика за 376млн , което прави около 54лв на всеки илядо кубика . а това е доста висока транзитна такса по принцип . да видим тази и следващата за какво ще иде реч ... сърбите и унгарците обаче искат да внасят по алтернативни трасета втечнен и азербайджански , що така не знам , след като имат тази благодат рассийски тръбен ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: данчонефелнатарубла ... пак те е фанало редкото ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 10
doba
преди 1 година
Каква стана тя. Освирквания от всички Балкански Паток със солидна печалба, при това без руска газ за БГ. Хех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Prost narod
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
*** народ Слаба Държава е до време ,после Просия си прибира тарбите от Украине и ще има валенки для всех https://***.investor.bg/a/534-***/366183-gyunter-ferhoygen-shte-konsultira-balgarska-kompaniya-po-strategicheski-vaprosi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Гюнтер Ферхойген ще консултира българска компания по стратегически въпроси.Еми що Главбулгарстрой да не ни закачи за винтерсхалл дэа раша гмбх ,белким Зрънчо се дигне от 13 стинки и Мари а Гейбриел ни ощави.https://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/1995/12/04/1044658_otkrito_e_novo_nahodishte_na_neft_i_priroden_gaz/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още