IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тайните разговори на Илон Мъск с Владимир Путин

Мъск не крие своята подкрепа за републиканеца Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ

14:22 | 25.10.24 г. 15
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

„Червени линии“

През есента на 2022 г. политологът Иън Бремер, основател на базираната в Ню Йорк консултантска фирма Eurasia Group, пише в Twitter, че Мъск му е казал, че е разговарял с Путин и представители на Кремъл за Украйна. „Той ми каза и какви са червените линии на Кремъл“, допълва Бремер.

Бремер пуска нюзлетър до абонатите си, че Мъск му е предал съобщение от Путин, че Русия ще осигури Крим и украинския неутралитет „на всяка цена“ и че ще отговори на украинска инвазия в Крим с ядрен удар. Мъск твърди, че „трябва да се направи всичко, за да се избегне този резултат“, пише Бремер.

Мъск публично отрече да е казал някое от тези неща на Бремер.

През последната година интересите на Мъск и Русия все повече се припокриват. Освен използването на X от Русия с цел дезинформация и откритата съпротива на Мъск да помогне на Киев, по-рано тази година украински официални представители казаха, че руските сили, окупиращи източните и южните части на страната, са започнали да използват Starlink, за да си гарантират сигурни комуникации и да разширят обхвата на своите дронове.

Руските войски също са започнали да използват терминали Starlink, внесени през трети страни, в огромен мащаб, подкопавайки едно от малкото предимства на Украйна на бойното поле. Мъск написа в X, че доколкото му е известно, никакви терминали не са били продадени пряко или непряко на Русия и че терминалите няма да работят в Русия.

Представители на Пентагона твърдят, че военните работят с Украйна и Starlink за справяне с проблема и описват SpaceX като чудесен партньор в тези усилия. Източниците, запознати със ситуацията, посочват, че е трудно да се контролира кой използва Starlink в Украйна.

Starlink написа в X, че когато SpaceX научи, че неоторизирани лица може да използват услугата, тя разследва и може да прекъсне достъпа.

По-рано тази година Мъск даде ефирно време на Путин и неговите възгледи за САЩ и Украйна, когато X стриймна двучасовото интервю на Тъкър Карлсън с руския лидер в Кремъл. В това интервю Путин каза, че е сигурен, че Мъск „е умен човек“.

„Илон Мъск няма спиране. Той ще направи това, което смята, че трябва да направи“, каза Путин. „Трябва да намериш някакъв общ език с него, трябва да потърсиш начини да го убедиш“.

В края на миналата година Кремъл за първи път е отправил искане към Мъск да не активира Starlink над Тайван, твърди бивш офицер от руското разузнаване, информиран за случилото се. Искането е направено като услуга към Китай, на който Русия все повече разчита за търговия и заобикаляне на санкциите. Представител на китайското посолство във Вашингтон коментира, че не е запознат със случая и не може да коментира.

Starlink никога не е получавала разрешение да предлага интернет услуга в Тайван, чието правителство налага ограничения на нетайвански сателитни оператори.

Илон Мъск на събитие в подкрепа на кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Снимка: Bloomberg L.P. Илон Мъск на събитие в подкрепа на кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Снимка: Bloomberg L.P.

В момента Тайван е посочен като „очаквайте скоро“ на картата на Starlink за място, където предоставя услугата.

С напредването на годината Мъск става все по-зает с президентските избори.

През първите месеци на годината Мъск каза, че ще се въздържи от подкрепа на който и да е кандидат за президент, като в същото време е провел лични разговори, обсъждайки как би могъл да помогне за избора на Тръмп. През юли Мъск публично обяви подкрепата си за него. Според източници, запознати с въпроса, бизнесменът твърди, че планира да отдели до 45 млн. долара на месец за нова комисия за политически действия, за да го направи. Усилието включва наемането на армии от агитатори.

Оттогава Тръмп каза, че възнамерява да направи Мъск ръководител на „комисия за ефективност на правителството“. Двамата си говорят често.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 20 rate down comment 20
тошко_стоте_акаунта
преди 2 дни
До: evlogi, ти се нервиш на копейкаджиите, я се нервим на центаджиите, и кво от това? Да вземем да се сбием и избием ли заради тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 18
тошко_стоте_акаунта
преди 2 дни
По-спокойно го карай, един живот живееш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 18
тошко_стоте_акаунта
преди 2 дни
До: evlogi, нещо се нервиш ли? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 21
evlogi
преди 2 дни
До: тошко_стоте_акаунта Е то щото друго си е будният и с неспокоен дух електорат блатници с рубашки..Абе м.л0умник, едва ли на тоя свят има по-зомбиран и поробен електорат от пушечното месо на Владимир Владимирович. Не просто е приспан ами е направо в кома, и то от столетия насам..Седнал за западните територии да се кахъри...Прос, по-прос, най-прос, гига прос, копейкаджия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 24
тошко_стоте_акаунта
преди 2 дни
Оппсс, западнаЛите елити подготвят оффчия електорат за поредната руска следа, при евентуална загуба? Стават все по-плитки и простовати. За съжаление, на западната територия не се задава пръчката която да им строши тиквите. Електората е приспан тотално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още