IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тайните разговори на Илон Мъск с Владимир Путин

Мъск не крие своята подкрепа за републиканеца Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ

14:22 | 25.10.24 г. 15
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бутилка водка

Мъск отдавна е очарован от Русия и нейните космически и ракетни програми. В биографията на Мъск на Уолтър Айзъксън се казва, че през 2002 г. бизнесменът е пътувал до Москва, за да преговаря за покупката на ракети за своята нововъзникваща космическа програма, но е припаднал по време на обяда, солидно полят с водка. Продажбата в крайна сметка се проваля, въпреки че неговите руски домакини подаряват на Мъск бутилка водка с неговия образ, насложен върху рисунка на Марс.

Разговорите на милиардера с Путин и представители на Кремъл подчертават нарастващата му склонност да излиза отвъд бизнеса и да се меси в геополитиката. Той няколко пъти се е срещал и е разговарял за бизнеса с Хавиер Милей от Аржентина, както и с бившия бразилски президент Жаир Болсонаро, когото защити в ожесточен онлайн дебат.

Путин обаче е различен. Руският лидер създаде авторитарна система, която контролира фалшивите избори и убийствата на политически опоненти, за което президентът Байдън го нарече „убиец“. Държейки ключа към един от най-мощните ядрени арсенали в света и предвид своите нарастващи териториални амбиции в Европа, Путин се превърна в главния антагонист на САЩ.

Определяйки го като „деспот“, през 2022 г. Министерството на финансите предприе необичайната стъпка да го добави в черен списък заради инвазията в Украйна, поставяйки го в една компания с Ким Чен Ун от Северна Корея, сирийския президент Башар ал-Асад и Александър Лукашенко от Беларус.

През октомври 2022 г. Мъск каза публично, че е разговарял само веднъж с Путин. В социалната си мрежа X той написа, че разговорът е бил за космоса и че се е случил около април 2021 г.

Но са последвали повече разговори, включително такива с други високопоставени руски представители през 2022 г. и тази година. Един от тези хора е Сергей Кириенко – първият заместник-началник на кабинета на Путин, твърдят двама от източниците. Не е ясно какво са обсъждали двамата.

Миналия месец Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че Кириенко е създал около 30 интернет домейна, за да разпространява руска дезинформация, включително в X, където тя е имала за цел да подкопае подкрепата за Украйна и да манипулира американските избиратели преди президентските избори.

След руската инвазия през февруари 2022 г. Мъск първо направи силни публични изявления в подкрепа на Киев. Той публикува в някогашния Twitter: „Бъди силна, Украйна“, оградено от украински знамена. Малко след това той шеговито предизвика Путин на битка един на един за „Україна“, името на страната на украински език.

Това беше последвано от даряването на няколкостотин терминала Starlink на Украйна. До юли около 15 хил. терминала осигуряваха безплатен достъп до интернет в големи части от страната, разрушени от руските атаки.

По-късно същата година мнението на Мъск за конфликта изглежда се промени. През септември украинските военни не успяха да използват терминали Starlink, за да насочват морски дронове да атакуват руска военноморска база в Крим, който Москва окупира от 2014 г. Украйна се опита да убеди Мъск да активира услугата Starlink в района, но това не се е случило.

Неговата космическа компания разшири рестрикциите за използването на Starlink в настъпателни операции от Украйна. По-късно Мъск каза, че е предприел този ход, защото Starlink е предназначена за цивилни цели и че вярва, че всяка украинска атака срещу Крим може да предизвика ядрена война.

Ходовете му съвпаднаха с обществения и частния натиск от страна на Кремъл. През май 2022 г. руският космически лидер написа в Telegram, че Мъск ще „отговори като възрастен“ за доставката на Starlink на украинския батальон „Азов“, който Кремъл беше посочил за ултрадясна идеология, поддържана от някои членове.

По-късно през 2022 г. Мъск е имал редовни разговори с „руснаци на високо ниво“, твърди източник, запознат със случилото се. По това време е имало натиск от страна на Кремъл върху бизнеса на Мъск и „косвени заплахи срещу него“, допълва източникът.

По същото време Мъск все повече използва Twitter, която по това време почти е придобил, за да каже, че SpaceX губи пари, като финансира работата на терминалите.

През октомври 2022 г. той помоли своите десетки милиони последователи в X да гласуват за потенциално постигане на мир, което отразява някои аспекти на предложението на Кремъл към Украйна по това време.

Тези условия включват продължаване на руската окупация на Крим и украински неутралитет извън НАТО. Той също така уточнява, че Украйна трябва да продължи да разрешава водоснабдяването на Крим - въпрос, който е бил важен проблем на Кремъл преди войната.

Един настоящ и един бивш източник от разузнаването посочват, че Мъск и Путин са продължили да поддържат контакти оттогава до днес, а Мъск започна да засилва критиките си към военната помощ на САЩ за Украйна и се включи в предизборната кампания на Тръмп.

Последна актуализация: 14:22 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 18
khao
преди 2 дни
До: Tikva007 глууупаци сте, разбирате се... обичайте се! еднополовата любов е още разрешена, виждам че се възползвате активно! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 9
Tikva007
преди 2 дни
До: тошко_стоте_акаунта: Ташка като започне да пише такива безсмислици, значи е много наранена, има изключили защити и е пред нервен срив. Ако срещна д-р Ана Попова в квартала, ще й кажа да я привика на Екзарх Йосиф 59 за няколко дни. Бомбашка толкова си може - за прриммат-аутист-уотабаутист криво-ляво се справя. Тя е по-стара технология и няма висша нервна дейност - там няма нервни сривове. Затова я пускат за пазач - да лае. Тази седмица малко ги посгънах и може да им е дошло множко . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 17
тошко_стоте_акаунта
преди 2 дни
До: зеленчук, каза ли нещо? Или само мучиш! Мислиш си, че само ти и шайката ви може да оссирате пейзажа ли? Че това е ваше изконно право и привилегия? :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 21
khao
преди 2 дни
До: Tikva007 ...и да се научат, че ни може до се пишат и говорят измишльотини от отговорни места... Правилно, само джуджетата от кремъл могат.. вече над 10 години пишат и говорят само измишльотини! Тях кога ще ги осъдят, лапач?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 22
гъбко
преди 2 дни
Хаха, Педро скъзито (mavi=тиквеника007=тошко_стоте_акаунта) се е възбудил предизборно и засира ли засира по форума. Завалията се набира кат (цензура) на буца, ама нъц! Потъват, и беснистрашнипенции и оня с пискливият глас, дет ходи патраво след посещението на красная площад и разправя, че бил мъжага и той кат Педро, с много космалаци, страховит богатир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 15
Tikva007
преди 2 дни
*Тайните разговори на Илон Мъск с Владимир Путин* - Е много са тайни - почти колкото и зависимостта на Тръмп от Путин - едва я разкриха, когато Тръмп еббаммаммата на СП2. Къде бега специалният прокурор Милър с неговото обвинение? Мъск ако е пич, както има и кинти и време, за разлика от Тръмп, да вземе да им смъкне кожляците в съда на всички повелители на фейкляците - медии, сенатори, чиновници - да ги фалира и да се научат, че ни може до се пишат и говорят измишльотини от отговорни места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 13
mr. Yoda
преди 2 дни
*** пишурки! Путин е говорил с Мъск само 1 път по телефона преди мнооого време! Спрете да се подмокряте от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 17
тошко_стоте_акаунта
преди 2 дни
До: Алехандро, Алеххуйник некъв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 16
тошко_стоте_акаунта
преди 2 дни
До: Алехандро, ти пък кой беше? Че не мога да се сетя къв го играеш тука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 26
Алехандро
преди 2 дни
До: тошко_стоте_акаунтаТи си абсолютното дъно в този форум! Даже - дъно за теб е меко казано, много меко казано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още