IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тайните разговори на Илон Мъск с Владимир Путин

Мъск не крие своята подкрепа за републиканеца Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ

14:22 | 25.10.24 г. 15
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Илон Мъск, най-богатият човек в света и лидер в космическите усилия на САЩ, е в редовен контакт с руския президент Владимир Путин от края на 2022 г., пише The Wall Street Journal.

Разговорите, потвърдени от няколко настоящи и бивши американски, европейски и руски официални лица, засягат лични теми, бизнес и геополитическо напрежение.

В един момент Путин е помолил милиардера да избягва активирането на неговата сателитна интернет услуга Starlink над Тайван в услуга на китайския лидер Си Дзинпин, посочват двама души, запознати със случилото се.

Тази година Мъск се очерта като основен поддръжник на предизборната кампания на Доналд Тръмп и може да намери роля в администрацията на Тръмп, ако спечели. Въпреки че САЩ и техните съюзници изолираха Путин през последните години, диалогът на Мъск може да сигнализира за повторно обвързване с руския лидер и да подсили изразеното желание на Тръмп да сключи сделка по противоречиви теми като войната в Украйна.

В същото време контактите пораждат и потенциални опасения за националната сигурност сред представители на настоящата администрация, предвид ролята на Путин като един от главните противници на Америка.

Мъск изгради дълбоки бизнес отношения с американските военни и разузнавателни агенции, което му дава уникален поглед над някои от най-чувствителните космически програми на САЩ. SpaceX, която управлява услугата Starlink, спечели класифициран договор на стойност 1,8 млрд. долара през 2021 г. и е основната компания за изстрелване на ракети за Пентагона и НАСА. Мъск има разрешение за сигурност, което му позволява достъп до определена секретна информация.

Това, че се знае за контактите на Мъск в Кремъл, изглежда е строго пазена тайна от правителството. Няколко представители на Белия дом казват, че не са запознати с тях. Темата е изключително деликатна, като се има предвид все по-голямото участие на Мъск в кампанията на Доналд Тръмп и наближаващите президентски избори в САЩ след по-малко от две седмици.

 Руският президент Владимир Путин произнася реч по време на концерт след церемонията по подписване на договорите за присъединяване на нови територии към Русия на Червения площад в Москва, Русия, 30 септември 2022 г. Снимка: EPA/SERGEI KARPUKHIN/SPUTNIK Руският президент Владимир Путин произнася реч по време на концерт след церемонията по подписване на договорите за присъединяване на нови територии към Русия на Червения площад в Москва, Русия, 30 септември 2022 г. Снимка: EPA/SERGEI KARPUKHIN/SPUTNIK

Мъск не е отговорил на запитванията за коментар. Милиардерът нарече „абсурдни“ критиките на някои страни, че се е превърнал в апологет на Путин, и каза, че компаниите му „са направили повече, за да подкопаят позициите на Русия, отколкото всичко друго“.

По време на кампанията си в Пенсилвания миналата седмица Мъск говори за важността на прозрачността на правителството и отбеляза собствения си достъп до държавни тайни. „Имам строго секретно разрешение, но трябва да кажа, че като повечето неща, с които съм запознат... причината да го пазят като строго секретно е, че е толкова скучно“, коментира той.

„Ние не коментираме разрешения за сигурност, преглед или статус на което и да е лице, или въпроси, свързани с политиката за сигурност на персонала, в контекста на доклади за действията на което и да е лице“, посочва говорител на Пентагона.

Източник, запознат с разговорите, твърди, че правителството е изправено пред дилема, защото е особено зависимо от технологиите на милиардера. SpaceX изстрелва жизненоважни за национална сигурност сателити в орбита и е компанията, на която НАСА разчита за транспортиране на астронавти до и от Международната космическа станция.

„Те не са щастливи от тях“, посочва източникът, визирайки контактите на Мъск и Путин. По думите му обаче администрацията не е предупредила за възможни пробиви в сигурността от страна на Мъск.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че единствената комуникация, която Кремъл е имал с Мъск, е по време на телефонен разговор, в който той и Путин са обсъдили „космоса, както и настоящите и бъдещите технологии“.

Освен това той твърди, че нито Путин, нито представители на Кремъл провеждат редовни разговори с Мъск.

Говорителка на кампанията на Тръмп нарича Мъск „единствен по рода си лидер в индустрията“ и коментира, че „разбитата ни федерална бюрокрация със сигурност може да се възползва от неговите идеи и ефективност“.

„Що се отнася до Путин“, продължава говорителката, „има само един кандидат в надпреварата, под чието ръководство той не е нахлул в друга страна, и това е президентът Тръмп. Президентът Тръмп отдавна каза, че ще възстанови мира чрез силна външна политика за възпиране на агресията на Русия и за прекратяване на войната в Украйна".

Последна актуализация: 14:22 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 18
khao
преди 2 дни
До: Tikva007 глууупаци сте, разбирате се... обичайте се! еднополовата любов е още разрешена, виждам че се възползвате активно! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 9
Tikva007
преди 2 дни
До: тошко_стоте_акаунта: Ташка като започне да пише такива безсмислици, значи е много наранена, има изключили защити и е пред нервен срив. Ако срещна д-р Ана Попова в квартала, ще й кажа да я привика на Екзарх Йосиф 59 за няколко дни. Бомбашка толкова си може - за прриммат-аутист-уотабаутист криво-ляво се справя. Тя е по-стара технология и няма висша нервна дейност - там няма нервни сривове. Затова я пускат за пазач - да лае. Тази седмица малко ги посгънах и може да им е дошло множко . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 17
тошко_стоте_акаунта
преди 2 дни
До: зеленчук, каза ли нещо? Или само мучиш! Мислиш си, че само ти и шайката ви може да оссирате пейзажа ли? Че това е ваше изконно право и привилегия? :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 21
khao
преди 2 дни
До: Tikva007 ...и да се научат, че ни може до се пишат и говорят измишльотини от отговорни места... Правилно, само джуджетата от кремъл могат.. вече над 10 години пишат и говорят само измишльотини! Тях кога ще ги осъдят, лапач?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 22
гъбко
преди 2 дни
Хаха, Педро скъзито (mavi=тиквеника007=тошко_стоте_акаунта) се е възбудил предизборно и засира ли засира по форума. Завалията се набира кат (цензура) на буца, ама нъц! Потъват, и беснистрашнипенции и оня с пискливият глас, дет ходи патраво след посещението на красная площад и разправя, че бил мъжага и той кат Педро, с много космалаци, страховит богатир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 15
Tikva007
преди 2 дни
*Тайните разговори на Илон Мъск с Владимир Путин* - Е много са тайни - почти колкото и зависимостта на Тръмп от Путин - едва я разкриха, когато Тръмп еббаммаммата на СП2. Къде бега специалният прокурор Милър с неговото обвинение? Мъск ако е пич, както има и кинти и време, за разлика от Тръмп, да вземе да им смъкне кожляците в съда на всички повелители на фейкляците - медии, сенатори, чиновници - да ги фалира и да се научат, че ни може до се пишат и говорят измишльотини от отговорни места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 13
mr. Yoda
преди 2 дни
*** пишурки! Путин е говорил с Мъск само 1 път по телефона преди мнооого време! Спрете да се подмокряте от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 17
тошко_стоте_акаунта
преди 2 дни
До: Алехандро, Алеххуйник некъв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 16
тошко_стоте_акаунта
преди 2 дни
До: Алехандро, ти пък кой беше? Че не мога да се сетя къв го играеш тука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 26
Алехандро
преди 2 дни
До: тошко_стоте_акаунтаТи си абсолютното дъно в този форум! Даже - дъно за теб е меко казано, много меко казано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още