IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ и Израел не могат да си позволят да излязат срещу международното право

САЩ внасят усещането за двойственост и в по-широката система на международното право, на чийто връх е ООН, но това може да има опасни последици

17:05 | 26.10.24 г. 31
Автор - снимка
Създател
Снимка: Uriel Sinai/Getty Images
Снимка: Uriel Sinai/Getty Images

Не е само Яхия Синуар, вече мъртвият ум зад терористичната атака на "Хамас" в Израел от 7 октомври 2023 г., но и другите двама лидери на групировката, които наскоро бяха убити от Израел – Исмаил Хания и Мохамед Деиф.

Оказа се, че елиминирането им има един необичаен страничен ефект: постави в безизходица не само Международния наказателен съд в Хага, но също и администрацията на президента Джо Байдън в САЩ, както и всички онези американски законодатели, които искат страната им да бъде приемана като подкрепяща, вместо подкопаваща, международното право, пише в материал за Bloomberg колумнистът Андреас Клут.

Тези трима мъртви терористи бяха и триото, за което прокурорът на Съда в Хага Карим Хан поиска заповеди за арест по-рано тази година, позовавайки се на извършени „престъпления срещу човечеството“. Но без тях вниманието се насочва към другите заповеди за арест, за които Хан настоя тогава – ако не и по същата причина. Те са за израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговия министър на отбраната Йоав Галант, обвинени в измъчване с глад на цивилни в Ивицата Газа и други „нехуманни“ действия.

Искането на Хан все още чака решение на трибунал съдии, които трябва да решат дали да го одобрят. Дори и решението да получи зелена светлина, няма вероятност на някой някога да му бъдат сложени белезници: Израел, както и САЩ, не е страна по Римския статут, с който е създаден съдът. Ефектът по-скоро ще е политически, дори и геополитически.

Това е така, защото тези две от общо пет искания на Хан предизвикаха възмущение не само в Израел, но и в САЩ, и то до такава степен, че застрашиха самото възприемане на международното право като такова от страна на Вашингтон. Байдън, който вярно, макар и понякога неохотно, пази гърба на Израел, веднага отхвърли обвиненията срещу Нетаняху и Галант като възмутителни. Произраелската американска десница бе вбесена от тази морална позиция със знак за равенство.

Но нищо в исканията на Хан не предполага знак за равенство. Петте хипотетични дела биха се развили различно, всяко със свои собствени обвинения, доказателства, времева рамка и присъда. Хан просто се опитва да покаже на света, че не прилага международното право „избирателно“.

Но стореното – сторено. Републиканците в Конгреса на САЩ, с подкрепата на десетки демократи, обявиха война на Съда в Хага. Проектозакон в Камарата на представителите предлага санкционирането на всички – адвокати, съдии, държавни служители – които помагат на съда в разследването по тези случаи, дори и техните семейства, чрез замразяване на активи, забрани за пътувания и т.н. По същество това ще попречи на практикуването на международното наказателно право. Друга версия на предложението има в Сената.

Тази фундаментална атака срещу легитимността на съда е едновременно сюрреалистична и някак позната. САЩ бяха една от страните, които участваха в изготвянето на Римския статут през 90-те години, но след това не го приеха. (Америка отдавна има навика да прави обратни завои по този начин, като се започне от 1920 г., след като инициира, но след това се отказа от Обществото на народите.) Понякога Вашингтон си сътрудничи със Съда в Хага, както когато помогна за преследването на руския президент Владимир Путин заради зверствата в Украйна. В други случаи обаче заплашва Хага.

САЩ внасят усещането за подобна двойственост и в по-широката система на международното право, на чийто връх е ООН и неговият трибунал – Международният съд, който също е в Хага. Но за разлика от Международния наказателен съд (който изправя на съд индивидуални хора), този на ООН решава спорове между държави и в него Южна Африка заведе дело, в което обвинява Израел в геноцид в Газа. Израел на свой ред отхвърля това определение с отвращение, и САЩ му пазят гърба.

И макар на теория Съдът на ООН да има юрисдикция и върху САЩ, и върху Израел, е трудно да си представим която и да е от страните да приеме каквото и да е било решение, констатиращо геноцид. В такъв случай въпросът би бил препратен към Съвета за сигурност на ООН. Но пък там САЩ имат право на вето и ще защитят Израел, както обикновено правят, въпреки че администрацията на Байдън признава, че подобно налагане на вето (практикувано от Русия и Китай), подкопава международното право.

Израел отиде дори още по-далеч в обръщането си срещу системата. В изказване пред ООН миналия месец Нетаняху нарече организацията „антисемитско“ блато. Този месец Израел обяви генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за персона нон грата, забранявайки му да влиза в страната (дали това е възможно от юридическа гледна точка, е спорно). Иронично, Израел е на крачка от това да напусне ООН и така да обърне гръб на международната общност.

Ако САЩ се придържат безусловно към Израел, ще се окажат на същия път. А той е невероятно опасен. Системата на ООН и всички свързани органи на мултилатерализма и правото са създадени – от руините на Втората световна война и под американското напътствие – за да ограничат естествената анархия на международните отношения. Изобщо трябвало ли е някога да бъде идеално? Разбира се, не. Целта най-добре е описана така: не да ни отведе в рая, но да ни спаси от ада.

За двете съдилища в Хага също така работят професионалисти с честност и отдаденост към доказателствата. Израел може да спечели делата си. Също така може да изпревари каквито и да е било обвинения в рамките на Съда в Хага (чиято цел е да допълва, а не да заменя функциониращите местни правни системи), като просто самостоятелно надеждно разследва обвиненията. В същото време САЩ трябва да сътрудничат и с двете съдилища, като дават ясно да се разбере, че признават тяхната юрисдикция, дори и това да означава да разделят пътищата си с Израел един ден.

На свой ред съдиите, които сега трябва да решат за двете оставащи искания на Хан, трябва, разбира се, да се придържат към доказателствата, но също така и да са наясно с това, че издирването на само двама живи души, и двамата израелци, наистина изглежда зле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 26.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

21
rate up comment 9 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 ден
До: гъбко : "Педро", това е "Петър" на испански. Означава ачава "Камък", т.е. "твърд".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 ден
До: grainis , казваш, "НАТО'. Аха. Просто, защото директно от щатите, самолетите просто не можеха да долетят? Предполагам, щатите са се възпрогивили, ама пусти чл.5...или беше 4. ? Възхищавам се на чувството ви за реалност. Аха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 2
тошко_стоте_акаунта
преди 1 ден
До: зеления ***, ходи ли вече да се истропаш в избирателната секция за простите п*****и? Ако не си, действай бързо, че няма да има грантчета като загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 14
гъбко
преди 1 ден
До: тошко_стоте_акаунта Хаха, Педро, нещо си се превъзбудил, пак си разметаш висналата дебърцинка. Женя ватмана да не се е разсърдил нещо, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 11
тошко_стоте_акаунта
преди 1 ден
До: безмозъчно"00", пак ти казвам - пий си хапчетата редовно и си вземи дъълга отпуска! Нещо да си чувал за колин поуъл? Знам че не си. Ти не четеш политНЕкоректни неща. Не тебе всичко ти е по опрки. Какво то ти го вкарат в гъззза, това излиза през устата ти. Ха сега пробвай ако можеш да научиш, кой този колинчо, и за какво маха една стъкленица и къде! И коя гнъс го подкрепи тогава. И понеже нищо няма да направиш, освен да дрищиш опорките си --> да ти еббе*м пу*тката май*чина хермафрод*ит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 5
scott
преди 1 ден
израел бовби охиси на оон, тоест е обявил война на междутародното право, щото били гои.те вече го избушипа ог бомби, не може ли да си позволъйт да застанат срещу него. ше цадтанат и то ше вика - аз добър индианец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 20
гъбко
преди 1 ден
До: тошко_стоте_акаунта Педро, ква епруветка ве? Като тази дето песков и лавров ли разнасяха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 22
khao
преди 1 ден
До: Pyramid толкова си зле, че даже не помниш или не искаш да помниш неща на които си бил свидетел! Забележимо сходство има между всички копейки... ниско интелигентни и страстни защитници на всички наши исторически врагове и неприятели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 25
гъбко
преди 1 ден
И сега, газияните които останат живи ще помнят много дълго, какво не трябва да правят повече никога в бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 23
гъбко
преди 1 ден
Сега си плащат масрафа. Ама не бил справедлив? Ами тя справедливостта има различна цена на различните места по света. Не мисля, че израелците отново искат да ги връзват с тел и да ги палят живи! И това ще продължи до последният газиянин, на който му светят оченцата в тъмните тунели. И не остане повече тел върху тел в газа, с която да връзват израелци и мераклия да пипа тел от газияните! Този път стъпиха на криво при най-най-най-неподходящият човек в Израел за министър-председател!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още