IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС се готви за бърз и безкомпромисен отговор на евентуална търговска война с Тръмп

Брюксел подготвя план за извънредни действия, целящ да принудят републиканеца да седне на масата за преговори, ако спечели изборите през ноември

07:33 | 22.10.24 г. 23
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) се подготвят за мащабна търговска война с Доналд Тръмп, ако той спечели втори мандат като президент на САЩ следващия месец, пише Politico.

Европейските лидери научиха урока си по време на първото президентство на Тръмп и са по-единни и решени от всякога да се изправят срещу него, посочват дипломати и служители в Брюксел и други европейски столици пред Politico.

„Ще отвърнем бързо и силно“, подчертава високопоставен европейски дипломат относно плана на ЕС за извънредни ситуации при търговска война с Тръмп.

Друг дипломат потвърждава, че страните от ЕС координират стратегията си с Европейската комисия (ЕК) начело. „Брюксел има списък, който е готов, и е доста уверен, че може да спечели тази търговска война“, добавя вторият дипломат.

ЕС създаде сила за бързо реагиране, за да се подготви за последствията от изборите в САЩ на 5 ноември. Обособена със съдействието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, като част от Генералния секретариат групата официално се подготвя за съответните резултати от американския вот. Разговорно служителите на ЕК наричат това звено „оперативната група срещу Тръмп“.

Брюксел беше хванат неподготвен през 2018 г., когато Тръмп за първи път наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС и отвърна само на част от тези мита, надявайки се да потуши търговското напрежение с Белия дом.

Вместо да вземе тази маслинова клонка, Тръмп заплаши по-късно същата година да наложи мита върху износа на автомобили от ЕС. Въпреки че налозите в крайна сметка така и не влязоха в сила, ЕС беше изненадан да види, че Тръмп е готов да промени веригите на доставки и да разкъса връзките с най-важните съюзници на Вашингтон.

„Последния път не повярвахме колко далеч наистина ще стигне Тръмп“, изтъква първият висш дипломат. „Този ​​път имахме време да се подготвим. Европа се промени много и ние ще бъдем готови да действаме“.

Логиката, приета от лидерите на ЕС, е, че колкото по-силно е отмъщението, толкова по-бързо Тръмп ще бъде привлечен на масата за преговори.

Целта е да се нанесат толкова много щети, че Тръмп да бъде принуден да преговаря незабавно, като ЕС ще бъде в по-добра позиция. Неприятната алтернатива, твърдят дипломатите, би била спирала от ответни удари, продължаваща с години.

„Комисията е подготвила съществен ответен удар, така че да подтикнем Тръмп към сделка още в първия кръг“, разкрива първият дипломат.

Без прикритие

Тръмп не крие плана си да наложи всеобхватни мита от 10 или 20 процента както на приятели, така и на врагове, ако спечели изборите. В своите речи пред привърженици той изрази ясна готовност да действа срещу Европа, по-специално срещу германската автомобилна индустрия.

Той обеща не само да намали търговския дефицит на Америка, като наложи огромни мита върху европейските продукти, но и междувременно да унищожи европейската индустрия и да принуди бизнеса да премести заводите си в САЩ.

Само преди дни Тръмп се оплака от разследванията в ЕС срещу американските технологични гиганти, като каза, че е разговарял с главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук относно решение на съда на ЕС, което принуди Apple да плати данъци в размер на 13 млрд. евро на Ирландия. Тръмп обеща да се заеме с тези решения, ако бъде избран отново за президент.

Европейските политически лидери и представителите на местните индустрии са особено разтревожени от това, което те описват като мания на Тръмп и неговите помощници към германската автомобилна индустрия.

Ако Тръмп изпълни тази заплаха, както мнозина смятат, че ще направи, последствията могат да бъдат катастрофални не само за Германия, но и за повечето от големите икономики в ЕС.

Производители като Volkswagen, BMW и Daimler управляват заводи във Великобритания, Испания, Полша, Белгия, Чехия, Унгария, Румъния и други страни. Те се снабдяват от доставчици, базирани в различни държавни в блока.

САЩ са най-големият вносител на германски автомобили по стойност, изпреварвайки Китай, така че всякакви мита биха разтърсили значително един от основните двигатели на европейската икономика.

„Притеснени сме от фокуса на Тръмп върху автомобилите, защото германската автомобилна индустрия е дълбоко преплетена с всяка страна от ЕС“, изтъква трети дипломат.

Решение

Краят на подобна битка за ЕС би дошъл с решение чрез преговори. Европейските лидери вярват, че Тръмп може да е готов да повиши митата, но също така желае да преговаря. „Той обича да сключва сделки“, посочва третият дипломат, визирайки предоговарянето на зоната за свободна търговия с Мексико и Канада и сделките с Южна Корея, Япония и Китай по време на президентството на Тръмп.

Една част от тези преговори ще се отнася до идеята за по-тясно сътрудничество между ЕС и САЩ по отношение на Китай, смятат дипломатите.

„Американците трябва да бъдат по-приятелски настроени към Урсула, ако искат да се борят заедно с Китай“, смята първият дипломат.

Компаниите от двете страни на Атлантическия океан се подготвят за това, което според тях може да бъде разрушителен процес, за да стигнат до такова решение.

„Брюксел прави планове за извънредни ситуации, в случай че бъдат приложени нови мита. Това не е изненадващо“, изтъква Марджъри Чорлинс от Търговската камара на САЩ. „Въпросът е: ако това се случи, има ли място за решение чрез преговори, което е взаимно приемливо? Няма начин да знам това към днешна дата, въпреки че очевидно не е в интерес на никоя от страните да вървим по този път“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
FireT
преди 3 дни
До: sssaaa ,самозащита като джуджето ли? И каква военновременна икономика в ЕС и САЩ, бе гало6? 2% дали влизат в ситуация за война? А и все пак си имат активи на оркite, които Украйна да ползва. И като папагал говориш навсякъде за мобилизация по улиците. Ще мобилизират и още как. Държавата им е нападната. Не е като при пияните крепостни, където увеличават бонусчетатата да влизат в армията. И да поизчистят някой заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 3 дни
До: 0pk, ей ся ще ти обяснят как това на Бени е Демократичен акт на Самоотбрана. А за това че САЩ и ЕС от поне 1г. са във военновременна икономика и политика никога няма да си признаят. А мобилизации и насилствено събирани по улиците хора се случва само в Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 3 дни
До: 0pk, ей ся ще ти обяснят как това на Бени е Демократичен акт на Самоотбрана. А за това че САЩ и ЕС от поне 1г. са във военновременна икономика и политика никога няма да си признаят. А мобилизации и насилствено събирани по улиците хора се случва само в Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 2
FireT
преди 3 дни
До: 0pk, Ливан и Сития не спряха да бомбандират Израел през цялото време. Но както се казва - с Хамас е приключено, ред е на Хизбула, да се готвят хусите. А що се отнася до Курск, единствените пленници са военноплениците, които се предават. Няма нито един цивилен, вкаран в лагер или затвор. Даже се виждат кадри как им се помага. Нишо общо с ордите , нахлули в Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 дни
До: трътко: Ама как бе - винаги от най-добрите - директно от *** - Галактическа Академия на Науките. И лично от Председателя й - твоя милост - Академик, Д-р по Панталогия, Ташка фон Мюнхаузен дер Трътката унд SCSI-Ланда-сондата. Разкажи на слушателите тук, след като първите ти графични станции са били със скъзи, последните с какво бяха? С ланда-сонди ли? Какво закачаше на скъзито, връзваше ли му ПостСкрипт? То трябваше постоянно да му се форматира PPD-то - сам ли си го правеше, или викаше човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 3 дни
До: FireT Ливан ли нахлу или Сирия? Или може би някаква армия на Палестина? То да не е като зеленски къде нахлу в курска област и набра цивилни за размяна. Апропо, галактическия съд няма ли да го търси и него като П. за отвличане на руски граждани? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 2
гъбко
преди 3 дни
До: Tikva007 Що папагалстваш ве, образован? ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 дни
До: бомбашка: btw, ти прескочи ли до дядо ти? Имахме уговорка. Много здраве да му носиш от моя дядо - коняря на превратаджията. Другото - ти си знаеш. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 дни
До: бомбашка: Може и да сте го виждали - вчера, на картинка, след като се размириса тук на калафатска IT-фурия. Вие не бяхте чували за компютрите, за които е създаден този интерфейс, още малко и сте го ползвали - я виж челадинката - и графични станции със скъзи е имала. Тя затова реши, че ме е хванала в издънка, защото никъде в уикито не пише *скъзи*, но като за мъдурист като теб бях сложил в скоби (SCSI), та е разцъкала. Откъде да знае горката, че в цял свят профитата така го произнасят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 5
FireT
преди 3 дни
До: 0pk ,Я пак кой нахлува първи в Израел и кой атакува мирно население преди една година? Или май ти забравяш, че *** влязоха в еврейска територия, убиха хиляди, взеха стотици заложници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още