IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна предлага да замени американските контингенти в Европа, нужна е само победа

Точки от плана за победата вече са дискутирани и отхвърлени, но мненията се променят, смята украинският президент

14:57 | 17.10.24 г. 13
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украинските военни са много добре подготвени и след края на войната могат да бъдат гарант за сигурността на Европа, коментира по време на заседанието на Европейския съвет украинският президент Володимир Зеленски. Той представи плана за победа в пет точки и уточни, че Украйна може да замести американските контингенти в Европа.

"Единственото условие, разбира се, е да победим" във войната си с Русия, допълни той.

Пред европейските лидери украинският президент отбеляза, че планът за победа всъщност цели подсилването на позициите на Киев и е мост към втората мирна конференция, която се подготвя в момента. "Много от вас добре познават Русия и знаят, че тя може да бъде принудена да преговаря само със сила и именно това е целта на плана за победа", заяви Зеленски и посочи, че част от плана предвижда увеличаването на военната помощ за страната му.

Зеленски отбеляза още, че Украйна има залежи на редки метали, които могат да гарантират конкурентоспособността на европейската икономика и на които Русия иска да сложи ръка.

Някои от точките в плана за победата, който украинският президент Володимир Зеленски представи публично в Европа, са отхвърляни от партньорите многократно досега, коментираха журналисти преди началото на срещата. Украинският лидер посочи, че мненията се променят и ако в началото всички партньори са били против удари по територията на Русия, след атаките със собствено оръжие на Киев по военни цели, сега много съюзниците търсят решение как могат да се случат удари по руска територия с далекобойни западни ракети.

Чух много критики за плана, призна още Зеленски, но и посочи, че още от самото началото на войната е слушал много мнения за това как ще свърши и колко време ще отнеме. "Но, ето, че сме тук, в Брюксел, заобиколени от приятели и партньори, по съвсем различен начин спрямо очакванията в първите дни на войната", заяви украинският лидер.

По отношение на своя план той отбеляза, че "най-хубавото е, че не зависи от волята на Русия, а от волята на партньорите" на Украйна. Пред европейските лидери пък коментира, че единството на ЕС е оръжието, което осигурява сигурността на общността.

Преди началото на заседанието германският канцлер Олаф Шолц коментира, че очаква интензивни разговори относно плана на Украйна и отбеляза "много, много бруталните" удари на Русия по територията на Украйна. Той посочи още, че трябва да бъде взето решение за отпускането на заем от 50 млрд. долара за страната, каквото решение беше взето съвместо с лидерите на Г-7.

Украйна се нуждае от повече подкрепа - финансова и военна, за да преживее тежката зима, отбеляза и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той повтори, че Европейският съюз (ЕС) е зад Украйна "колкото дълго трябва, с каквото е нужно".

По време на Съвета ще търсим начини за ускоряване на помощта за Киев, категоричен беше още Мишел пред журналисти в Брюксел.

"Вашата съдба, бъдещето на Украйна е в ЕС", обърна се Шарл Мишел към украинския президент и отбеляза още усилията, които прави страната да приеме необходимите реформи, за да стане пълноправен член на общността във време на война.

Нуждаем се от финансова подкрепа, за да инвестираме в собствената си военна индустрия, която много ни помогна в периодите на прекъснати военни доставки - производство на дронове и средства за радиоелектронна борба, заяви Зеленски по повод очакваното решение за заема от 50 млрд. долара. Той посочи, че са нужни още средства за подкрепа на гражданите, чиято собственост е разрушена от въздушните удари на Русия преди началото на тежката зима.

"Написали сме си домашното, но имаме нужда от още средства за противовъздушна отбрана", каза още Зеленски по повод очакваните зимни месеци.

Въздушните удари на Русия разрушиха почти изцяло пиковия енергиен капацитет на Украйна - поти 80% от въглищните централи в страната са повредени или изцяло унищожени. Щети са нанесени и по водните централи и в последните месеци страната разчита изцяло на ядрените централи, зелените мощности и вноса на електроенергия от съседните държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 часа
*Украйна предлага да замени американските контингенти в Европа, нужна е само победа . . . Пред европейските лидери украинският президент отбеляза, че планът за победа всъщност цели подсилването на позициите на Киев* - Работата на Зеле и европейските лидери напомня приказката, че когато котката спи (заета е с избори), плъшоците го удрят на купон и словоблудство. Те американците за това наливат милиарди в украйна и използват войната, за да си учетворят контингента в Европа - за да подсилват Киев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
0pk
преди 3 часа
Европейският съюз (ЕС) е зад Украйна "колкото дълго трябва, с каквото е нужно", но мненията се променят, смята украинският президент. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Алехандро
преди 3 часа
Сериозна оферта си е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още