IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В края на мандата си Байдън пое ангажимент за превъоръжаване на Украйна

Зеленски ще представи плана си за победа на европейските лидери, планът на Путин е война на изтощение и изчезване на подкрепата на Запада

08:02 | 17.10.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ ще увеличат съществено подкрепата си за въоръжаването на Украйна до края на мандата на сегашния президент Джо Байдън, става ясно от съобщение на сайта на Белия дом след разговора на Байдън с украинския му колега Володимир Зеленски по телефона. От администрацията на Белия дом уточняват, че става въпрос за "десетки тактически системи за противовъздушна отбрана (ПВО), допълнителни артилерийски системи, значителни количества боеприпаси, стотици бронетранспортьори и бойни машини на пехотата и хиляди допълнителни бронирани превозни средства", както и стотици прехващачи за системите за ПВО.

Байдън ще проведе отложената си визита в Германия в петък (18 октомври) и са планирани срещи с германския канцлер Олаф Шолц. Според медийни публикации американския президент ще разговаря и с други европейски лидери - премиерът на Великобритания Киър Стармър и френския президент Еманюел Макрон.

От съобщенията на пресслужбите на Байдън и Зеленски става ясно, че през ноември Байдън ще председателства лидерска среща за Украйна, но ще бъде виртуална. На 12 октомври трябваше да се проведе среща във формата "Рамщайн" с лидерите на държавите, подкрепящи Киев, а не на министерско ниво, както традиционно досега. Американският президент отложи визитата си до Европа заради урагана "Милтън", който през това време минаваше през щата Флорида. По тази причина срещата пропадна.

По време на разговора си със Зеленски американският президент анонсира още и нов пакет, който Украйна ще получи сега - на стойност 425 млн. долара. Малко по-късно от Пентагона публикуваха списък с доставките, в който са описани ракети за системи за противовъздушна отбрана NASAMS, боеприпаси за HIMARS и артилерийски снаряди.

Междувременно и Зеленски публикува в социалната мрежа Х съобщение, че Австралия ще предостави 49 танка Abrams на Украйна.

Зеленски ще представи плана за победа в ЕС

Украинският президент ще представи плана за победа пред Европейския парламент и пред лидерите на ЕС днес (17 октомври). В обръщение преди да отпътува за Брюксел Зеленски анонсира, че ще има отделна среща на европейските лидери, посветена на Украйна, както и разговори с новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте, а по-късно и заседание на Съвета Украйна - НАТО на ниво министри на отбраната. Основните теми ще са подкрепата за Украйна преди зимата, анонсира още украинският държавен глава.

Преди  ден той даде повече подробности за идеите си пред украинския парламент и от изложението му стана ясно, че освен петте точки, които вече се дискутираха публично, документът съдържа още няколко секретни приложения.

Едно от тях предвижда "стратегически неядрени комплекси и решения", които да сдържат руските атаки. От Офиса на украинския президент уточниха още, че в секретните части са още и подробности около исканията за удари с далекобойни западни ракети по територията на Русия (вероятно потенциалните цели).

Според украински наблюдатели този план може да се окаже критичен за съдбата на страната - неизпълнението му ще срине институциите и може да предизвика гражданска война, а успехът му - ще сложи край на войната с Русия.

ISW:  Путин се надява подкрепата на Запада да изчезне

Според Института за изучаване на войната (ISW) планът за победата на руския президент Владимир Путин изглежда е война на изтощение. Надеждите са, че войната ще се проточи и Москва ще "надживее" подкрепата на Запада за Украйна. Анализаторите обаче отбелязват, че тази тактика е заплашена в средносрочен и дългосрочен план - от година руските военни провеждат настъпателни действия по целия фронт с цел да попречат на украинците да натрупат жива сила и резерви и съответно да организират своя офанзива.

Наблюденията на ISW обаче показват, че руските резерви започват да се изчерпват - страната се обръща към Иран и Северна Корея за боеприпаси и друго военно оборудване. Непрекъснато се увеличават средствата, които властите предлагат за записващите се доброволци в армията. В последните дни се появиха данни, че севернокорейски войски се присъединяват към руските части. За това предупреждава южнокорейското Министерство на отбраната.

Вероятно към 10 хил. севернокорейци ще се присъединят към руската армия, а част от тях вече са на бойното поле.

Путин се въздържа и от "икономическа мобилизация", тоест да хвърли всички ресурси за войната, макар че разходите, които прави за отбрана и сигурност надхвърлят социалните  плащания в бюджета. Очакванията са, че тази година Москва ще похарчи към 140 млрд. долара за войната си в Украйна. Нещо повече - увеличените нужди от жива сила за армията ограничава наличната работна сила и към август безработицата в страната достига 2,4%. В много сектори липсват нужните работници.

ВСУ отчита забавяне на интензивността на атаките

По данни на украинския Център за отбранителни стратегии руснаците се отказват от атаката към Часов яр и се съсредоточават към Торецк. Въпреки напредъка и факта, че държат близо половината от територията на града, настъплението може да се забави, защото украинците продължават да държат позиции в многоетажни жилищни сгради, които са празни след евакуацията на жителите. По данни на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през миналото денонощие има само една атака по позиции в града, но руските части има силната подкрепа на бойната авиация..

Сводката за 966-ия ден от началото на пълномащабната война действително показва съсредоточаване не военните действия в няколко точки от фронтовата линия - основно в Донбас.

През миналото денонощие са отчетени 52 атаки в Курахивското направление, като най-голямата активност е край населените места Цукуриново, Новоселидивка, Хирника и Хеорхиевка. В покрайнините на Покровск са отчетени 15 атаки - основно около Селидове., като няма данни за сериозна промяна във фронтовата линия.

Активни са бойните действия още и около Лиман и Купянск.

Основната част от атаките през миналия ден, или малко над 100 сблъсъка, са именно в тези райони. През изминалото денонощие общо водените бойни действия са 163, въздушните удари - 64, при които са използвани 98 авиационни бомби, което е малко под средното в последните дни (над 110 - 120). Използваните артилерийски снаряди са към 4700, или близо до средното за последните месеци.

Военното разузнаване (ГУР) съобщава за "разчистване" на 400 хектара горски площи в Харковска област, около Липци, но няма геолокализирани данни откъде точно са разпространените кадри. От ГУР коментират, че операцията е основа за изтикването на руските военни от областта.

По данни на Военновъздушните сили на Украйна (ВВС) през нощта Русия е изпратила няколко вълни ударни дронове като част от тях са насочени към столицата Киев. Има данни за удари с авиобомби в Сумска и Запорожка област, както и за активност на тактическа бойна авиация. Осъвременените данни показват, че използваните дронове са 56, от които свалени от системите за ПВО са 22, а 27 са неутрализирани със средствата за радиоелектронна борба. Два дрона са се насочили към територията на Беларус и в крайна сметка пет са поразили целите си по позиции на фронтовата линия. ВВС отбелязва наличието на непознати до този момент дронове. 

Продължава украинската операция в Курска област

Операцията на украинците в Курска област продължава въпреки данните за усилване на щурма на руснаците. Боевете продължават в Толстий луг, Зельоний шлях, Любимовка, Руская коопелка и Новий пут. По данни на ВСУ руснаците са използвали 32 авиационни бомби по позиции в областта.

От дни в социалните мрежи обаче циркулират оплаквания на руските военни за липсата на добра комуникация между частите. Така например изтеглящи се от позиции части попадат на защитни съоръжения (в конкретни случаи "драконови зъби" по пътищата ).

Руски военни кореспонденти свидетелстват, че това е станало причина за гибелта на десетки руски военни. Според тях защитните съоръжения са премахнати.

Лошото време в района ограничава бойните действия и за двете воюващи страни.

Партньори на Украйна харчат повече пари за руски енергоресурси, отколкото в помощ на Киев

Проучвания на Центъра за изследване на демокрацията, цитирани от Newsweek, показват, че западни партньори, сред  които и Чехия, която е сред държавите в Европа, които силно подкрепя Украйна, харчат повече пари за енергоресурси от Русия, отколкото в помощ на Украйна.

Данните сочат, че от началото на войната Прага, макар и намалила зависимостта си от Русия, е купила петрол и природен газ от Русия за 7 млрд. евро. В същото време е похарчила 1,29 млрд. евро за военна помощ за Киев. Енергийните продукти са един от основните приходи в руския бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 57 секунди
А той Байдъна дали е разбрал, че е поел такъв ангажимент? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 14
Алехандро
преди 1 час
personnel warehouse / personnel
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 15
Алехандро
преди 1 час
"Валютная выручка от продажи углеводородов, на которую Россия десятилетиями импортировала технологии и потребительские товары, также демонстрирует негативную динамику. Если в 2021 году доход составил $315 млрд, то к 2030 году он снизится до $146 млрд, а к 2050 году до $114 млрд."На аналоговите крепостни *** - честитУ! Честиту и на бг русоробите!Хубав и успешен ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 16
Алехандро
преди 1 час
mediapool.bg/ruskata-akademiya-na-naukite-krayat-na-rusiya-kato-energiyna-supersila-nablizhava-news364086.html.....moscowtimes.ru/2024/10/16/bum-elektromobilei-i-zelenoi-energetiki-v-kitae-podrivayut-spros-na-rossiiskie-neft-i-ugol-a145065А това е вече официално, същото, като онова, дето го публикувах преди два месеца, анализ на "Роснефт на руски", който не беше в тонове, а в милиарди. Беше на руски, един кратък абзац:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 14
sssaaa
преди 1 час
"украинците продължават да държат позиции в многоетажни жилищни сгради, които са празни след евакуацията на жителите" й сега става ли ясно защо след цивилни сгради са обект на руски обстрел? А не да казвате че Русия оставя само руйни след себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 17
Алехандро
преди 1 час
"Военното разузнаване (ГУР) съобщава за "разчистване" на 400 хектара горски площи в Харковска област, около Липци, но няма геолокализирани данни откъде точно са разпространените кадри. "---- Вчера публикувах инфо, знаят се всички бойни единици от роснациармия, бяха изброени, уничтожен е общо около един полк. Има и видео, но не е за гледане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 16
Алехандро
преди 2 часа
"ВСУ отчита забавяне на интензивността на атаките"!Нормално, отдавна говорим за какво обезкръвяване става дума в росармията след безумните мЯсо атаки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още