IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Всички сметки на „Топлофикация София“ са запорирани

Очаква се днес СОС да заседава извънредно по друг казус с блокирани сметки – тези на столичния автотранспорт

11:32 | 03.10.24 г. 8
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Всички сметки на „Топлофикация София“ са запорирани от „Булгаргаз“ заради просрочени задължения на общинското дружество, съобщава bTV, позовавайки се на информация от Министерството на енергетиката.

Това се случва преди началото на отоплителния сезон, след като от „Топлофикация София“ обявиха, че имат готовност да пуснат парното в столицата от 1 октомври. 

Кабинетът „Денков“ предложи бюджетът на енергийното министерство да получи средства от централния, за да изкупи дълга на „Топлофикация София“ от близо 1,6 млрд. лв. към Българския енергиен холдинг и „Булгаргаз“. Още в края на 2023 г. тогавашният финансов министър Асен Василев обясни, че така задължението просто ще премине към централния бюджет и вече няма да е в баланса на енергийните дружества.

През април обаче първият служебен кабинет „Главчев“ се отказа от изкупуването.

Днес Столичният общински съвет (СОС) заседава извънредно по друг казус с блокирани сметки – тези на столичния автотранспорт. Общинарите ще обсъждат предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 млн. лв. за транспорта в София.

През годините дружеството „Столичен автотранспорт“ ЕАД е натрупало задължения в размер на 20 млн. лв., а конкретната причина за запорирането на сметките е скъп ремонт на общежитието за служителите на градския транспорт в „Дружба“, за който общинският съветник от ПП-ДБ („Спаси София“) Борис Бонев е подал сигнал през декември 2020 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
гъбко
преди 11 минути
До: evlogi Ква провинция кви 5лв бе човек? Само косвените данъци за полугодието са 25млрд, при условие, че около 30-35% от тях се събират в София, каква провинция те гони да плаща сметките на софиянци? Напротив! С данъци събирани в София се плащат един куп сметки на провинцията! Ако ще делим баницата така! Проблемът Топлофикация София е дългогодишен и свързан с природният газ, с нищо друго. Въпрос за домашно, защо ГРОБарите отказаха ползването на геотермални източни за отопление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Zdravko74
преди 27 минути
До: Tikva007На всички е ясно, че това е предизборна атака !Друго си е Фъндъка и Тиквата с години да те крадат и лъжат нали ? Дълговете трябва да се платят от тези, които са ги натрупали ! Какво общо има сегашния кмет с тази ситуация ? *** да търсиш сметка от Тиквата и крадливата шайка на ГРОБ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikva007
преди 35 минути
До: RoyBatty: Пак се търсеха, но се уреждаха *по братски* вътре в ГЕРБ, защото всичко беше ГЕРБ - и община, и правителство, и парламент. Сега е друго - едни миши ппрръдни, изпълзяли от нищото - ПеПе-ДеБи-ли взеха с ала-бала веднъж властта, намърдаха пак с ала-бала един техен ггллист за кмет, закономерно изядоха ххуррката от електората и сега гледаме.римейк на *И сам войнът е войн* във вариант *И само, ллаййнотто сммъррди като за вагон*, защото кметлето трябва да стърчи там още няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 48 минути
До: evlogi aaa не! Първо трябва да се платят сметките на Украйна. Топлофикацията ще чака на опашка. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
RoyBatty
преди 51 минути
Преди натрупаните милиарди дългове от ГЕ РБ ... НЕ се търсеха от кредиторите, но сега заварилите *** ще бъдат държани отговорни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 час
Ами да стопанисваш град като София не е като да събаряш паметници и да плямпаш зелени врели-некипели за борба с климата. До тук кметуването на спечелилия изборите с ала-бала ПеПейски кмет на София Васко ДеСе-то не е дори кръгла нула, а чист, тлъсст минус. Очакваме блокиране на сметките и на самата Столична община.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Repoman
преди 1 час
Сумата отдавна не е толкова, а е по-скоро около 2млрд. лв. Не че е проблем бюджета пак да поеме плащането на сметката на столичната ни топлофикация, нещо което се прави редовно през няколко години. Но сега искаме да имаме 3% дефицит и ни гледат, няма как да се измъкнат тези пари. По-добре е да се разпредели тази сума между останалите топлофикации или да се доизточи НЕК или Булгаргаз и да се плати сметката на столицата за отопление. Друг вариант е приватизация за 1 долар, както през 90-те години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
evlogi
преди 1 час
Айде стягайте се. Предполагам,че в най-скоро време населението на цяла България отново ще плати сметките на абонатите на софийската Топлофикация.*** хак му е на тъп0то стад0,като основната му грижа е кой ква песен отказал да пусне на Джокович..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още