IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Путин: Русия не се нуждае от ядрено оръжие, за да победи Украйна

Москва излъчва противоречиви сигнали ще тества ли ядрено оръжие, или не

11:53 | 24.09.24 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия не се нуждае от ядрено оръжие, за да победи в Украйна, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Неговият коментар обаче противоречи на досегашни негови изявления, включително че Русия е готова на ядрена война, както и за готовност за изпълнение на доктрината за използване на ядрено оръжие при заплахи срещу страната. Сега руският държавен глава отбеляза още, че страната му няма да извършва опити с ядрено оръжие, докато САЩ също се въздържат от такива действия.

Като последният, който взима подобно решение в Русия, тези коментари вероятно трябва да сложат край на спекулациите, които се появиха, че Москва ще се откаже от мораториум за ядрени тестове, приет още по съветско време между СССР и САЩ. 

Основание за тези притеснения дадоха изявления на друг високопоставен руски чиновник - Анрей Синицин, ръководител на ядрения полигон "Новая Земля" пред "Росийская газета". Според него Москва има пълна готовност да поднови ядрените опити.

Преди дни бяха разпространени и снимки от космодрума в Плесецк (Архангелска област), на които ясно се вижда кратер и разрушения, предизвикани според военни анализатори от неуспешен тест с ракета. От този полигон и преди Русия е опитвала без успех да изстреля ракетата си "Сармат", която е част от ядрения арсенал на страната.

"Укренерго" съобщи през уикенда и за притеснителен полет на дрон в близост от Хмелницката АЕЦ. Според компанията един от дроновете Shahed, използван във въздушните удари над Украйна, се е отклонил, обиколил е в близост до ядрената централа и след това се е върнал обратно в първоначалната си траектория. Според анализатори целта е била симулация на атака срещу централата.

Русия не е променила позициите си относно ядрени опити

"Няма промяна", категоричен е и зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков, който отговаря за контрола на оъжейната политика. Той потвърди, че действително полигоните са в пълна готовност и тестове могат да бъдат правени, но това няма да се случи, докато САЩ спазват своите ангажименти.

Западните партньори се опасяват, че Кремъл ще отговори с ядрена заплаха на разрешение за удари по територията на Русия с далекобойни ракети. Според медийни публикации това искане е част от плана за прекратяване на войната, който украинският президент Володимир Зеленски ще представи на американския си колега Джо Байдън след дни във Вашингтон.

Източници на The Washington Post коментират, че Путин търси нови заплахи, защото Западът вече не взима насериозно изявленията му за евентуални ядрени удари, а и партньорите в Глобалния юг не приемат добре тези ядрени наративи. 

Последните тестове на ядрено оръжие, наредени от Москва, са от 1990 година, тоест по времето на СССР. САЩ извършиха подобно изпитание през 1992 година и оттогава нито една ядрена нация, с изключение на Северна Корея, не е правила ядрени тестове.

След началото на войната в Украйна Русия е подложена на санкции и изолация и Москва вече отмени ратификацията на Договора за всеобща забрана за ядрени опити, с което обаче се "изравнява" със САЩ.

Договорът беше приет от ООН през 1996 година, но не е влязъл в сила, защото основни ядрени сили или не са го подписали (Индия, Пакистан и Северна Корея), или са го подписали, но не са го ратифицирали (САЩ, Русия, Израел и Китай). Към края на 2023 г. договорът е подписан от 187 държави, сред които и 41 от 44-те, от които зависи дали ще влезе в сила. Ратифициран е от 177 държави, от които 35 от тези, от които зависи дали текстовете ще влязат в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 ден
До: Tikva007 това щото не си чел твоите, на чукча... там е изворът на тъъъпотата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 9
Tikva007
преди 2 дни
До: дрилър: Доста ттъъповато. Ама много доста! Язък за джаза! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 15
stonasto
преди 2 дни
До: sssaaa А,спри се с тъъъппотиите за православието.Измисли няква друга опорка.Разкажи как виждаш бъдещото на русия,след сво-то,както и да свърши то???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 18
дрилър
преди 2 дни
Свободните хората, създали съвременната демокрация, джаза, рокмузиката, телевизорите, компютъра, интернет, смартфоните, и които кацнаха на Луната, ще определят бъдещето на света. И тези хора не се намират в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 23
гъбко
преди 2 дни
Така е, не й трябва ядрено оръжие, а православно чудо. Да ходи да се моли по черквите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 26
Алехандро
преди 2 дни
Добре бе, този ***, това комплексирано и пребивано години наред човече, изключително грозен и недолюбван от никой студент, със смешна кариерка, как може да го турят да управлява такава голямакочина!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 16
evlogi
преди 2 дни
Това, от което се нуждае Русия, е по-малко идi0ти в Кремъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 34
sssaaa
преди 2 дни
Чрез този си коментар Путин се изсмя на Колективния Запад, казвайки му че каквато и помощ да получи Украйна (оръжия, пари, разузнавателна информация, технологии, наемници и др.), това няма да промени изхода от конфликта дори с подкрепата и разрешението от Запада за нахлуването на Украйна в Русия. Просто Украинските градове ще бъдат разрушени до основи, а населението ще се изсели в Европа. А Фekaлниците тук ще злорадстват за това как Славяни се избиват едни други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 36
Алехандро
преди 2 дни
рос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 37
Алехандро
преди 2 дни
Ми, що плашите бе,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още