IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България отбелязва 116 г. от обявяването на независимостта

Велико Търново беше център на днешните тържества

13:19 | 22.09.24 г. 13
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

С церемония пред паметник "Независимостта на България" на площад "Княз Александър I" в София бе отбелязана 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности, написа в официалната си Facebook страница президентът Румен Радев по повод Деня на независимостта . 

"Водени от убеждението, че само независима България може да бъде наистина свободна, преди 116 години в старопрестолната столица Велико Търново нашите предци отхвърлиха васалитета на страната ни към Османската империя и укрепиха вярата на българите в собствените ни сили. Този исторически акт ни завеща безценен урок, все така актуален и днес – отстояването на българските национални интереси, а не примирението и сляпото следване на чужда воля, е пътят за достойното развитие на България. Честит празник!", се казва още в публикацията на държавния глава. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Днес отбелязваме 116 години от Независимостта на България - огромно държавно постижение, забележителен български дипломатически успех и ярък исторически пример за стремежа на нашия народ към демокрация, просперитет и международно уважение. Това написаха от Министерския съвет на своята страница Facebook по повод днешния празник. 

„Да пазим своята независимост! Честит празник, българи!“, пишат още от Министерския съвет. 

В своя личен профил служебният премиер също честити празника, а публикацията му е придружена от снимка на Манифеста към българския народ за обявяването на независимостта от цар Фердинанд I. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Това е един от най-светлите български празници, които трябва да почитаме, каза пред медиите председателят на общинския съвет в София Цветомир Петров. Заедно със Съединението, днешният празник е един от най-важните, посочи той и призова да отстояват българските интереси на първо място.

Денят на независимостта има странна съдба - честван до 1944 г., забранен и възстановен през 1998 г., отбеляза в словото си проф. д.и.н. Веселин Янчев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Целенасочените усилия на българския народ тогава и политиката на българските князе са факторите, които правят обявяването на Независимостта. Не случайно Независимостта е прогласена в храм „Свети Четиридесет Мъченици“ Велико Търново", допълни той. "България се превръща в пълноправен член на международната общност. Този акт е сред най-големите постижения в най-нивата ни история, с който трябва да се гордеем", посочи историкът.

Велико Търново беше център на днешните тържества. 

Независимостта не е дар, а завет, тя се отстоява всеки ден, каза в своето слово на Царевец председателят на Народното събрание Рая Назарян. На историческия хълм беше издигнато националното знаме с военен ритуал. Председателят на Народното събрание отправи поздрав към почетния караул, съставен от курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“.

116 години ни делят от онзи паметен ден, озарен от вековния копнеж на един народ да бъде пълноправен господар на съдбините си, денят в който са заличени и последните следи от васалното положение на България и страната ни става равноправна и суверенна европейска държава, каза в словото си пред жителите и гостите на Велико Търново Назарян.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Тя припомни, че на 22 септември 1908 година старопрестолният град бил празнично украсен, черквата „Св. 40 мъченици“ била обсипана  с цветя, гирлянди и венци, на върха на Царевец били побити шест знамена, а между тях сноп пръчки, символ на посланието на хан Кубрат за силата на единството. Пътят към Независимостта е белязан от героични битки за освобождение и непоколебима воля за държавност и съзидание. Уроците на независимостта са лесни за ума, но са трудни за сърцето, подчерта Назарян.

„Знаем, че със стиснати ръце можем да постигнем много повече, отколкото с бутане с лакти и размахване на юмруци, знаем, че общата цел се постига със съгласие. Независимостта не е дар, а завет, тя се отстоява всеки ден, не веднъж завинаги, отстояваме я като я надграждаме. Независимостта е воля за съзидание, затова всяка година се изправяме и си припомняме, че за всеки един народ, независимостта е не само повод за гордост, но и обещание за бъдеще", подчерта тя.

Кметът на Велико Търново - Даниел Панов, заяви, че 22 септември е празник, който смело може да бъде наречен повече от национален, защото е общобългарски, сплотяващ и обединяващ. „Днес във времена на кризи, разделения и безпътица, търсим отговори защо предците ни успяха, дори в по-трудни времена от днешното, а отговорът не е труден, защото в българската история остават хората, които имат силата да обединяват, а не да разделят“, каза Панов.

Той призова политиците днес да бъдат национални водачи, а не политици, борещи се за електорат, които разделят народа. „Състезавайте се не с компромати и с обиди, а с това кой ще направи повече за нас българите“, каза той и припомни, че успехът идва със силата на традициите, приемствеността и обединението около националните въпроси. Важно е как делата на днешните политици ще бъдат оценени от децата на днешните избиратели, каза Панов. Дали това ще бъде слаба и разделена България, или държава съхранила свободния дух и достойнство на своя народ, завещан от предците, посочи той. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 22.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 4
Tikva007
преди 4 дни
До: тошко_стоте_акаунта: Пенка от килера ли? И тя не знае, горката, коя ддуппка за какво й е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 4 дни
До: data: Ти да не изпуснеш да се наредиш при ддеббилите. Инвестора мъдро пропуска 3-ти март, че целият боллюк ффессове ще направите баташкото клланне тука с историята, ама днес ви изненада и един по един се обявявате гуррелливи да се правите на много остроумни. Жалка история - не народ, а ммъррршаа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 4 дни
Абе нещо не вдевам : как така празнуваме Независимост на 22.09.1908 г след като сме се освободели на 3.03.1878 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
тошко_стоте_акаунта
преди 4 дни
До: 6 - Tikva007, така не се говори с penkiler1415, трябва учтиво и на Вие. Той е един или повече левъла над стандартните ботове на инвестора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 7
penkiler1415
преди 4 дни
До: Tikva007 С какво ви засегнах? Да не се припознахте?? Ако не се издавате,никой няма да ви познае...евентуално.Хахахаа...Душичка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 4 дни
До: Tikva007 индикиран си отдавна като глууупак, не е нужно да чакаме националния празник :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 12
Tikva007
преди 4 дни
До: penkiler1415: Ти си феноменален ттъппанаррр! Страхотна тема за меккеррета и ххюммнета да се индикирате. Не, че не си ви знаем, но друго си е на национален празник да ударите гъжжвите у земята. Ашколсун!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 10
penkiler1415
преди 4 дни
До: vanilla Гледам,зависимите като вас,12души до тука?Почти съм сигурен че същите са сигурни че сме били роби през Османското владичество.Ако се чувстваш зависим,ако се имаш за наследник на роби,такъв ще бъде и манталитета ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 18
khao
преди 4 дни
До: Tikva007 не виждам да си отговорил, значи не знаеш, следователно си роден на паркинг, лапащ... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 11
Tikva007
преди 4 дни
До: бомбашка: на такива ддеббили като теб - неуки и празни, никой нищо не обяснява. Самият начин на запитването показва еднопосочна комуникация с околния свят. Децата още в родилния дом вече знаят как да намерят в Гугъл каквото ги интересува, но ти даже не си раждана в родилен дом, а на калафатски паркинг. Не се терзай с такива сложни теми. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още