IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наближава времето, когато Путин ще се изправи пред трудното решение за мобилизация

Засега Кремъл поддържа тънък баланс между нуждите на икономиката, обществото и войната

12:33 | 19.09.24 г. 32
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преди президентските избори през пролетта експерти от Министерството на отбраната са коментирали с руския президент нуждата от мобилизация, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници. Тогава Владимир Путин е отказал с мотива, че докато има достатъчно доброволци, които да се записват за армията, няма да пристъпва към тази мярка .

В месеците след изборната победа на Путин изглежда, че броят на желаещите започва да намалява, съдейки по увеличаването на паричните стимули - отделните области плащат вече по над 1 млн. рубли (11 хил. долара) еднократен бонус за записалите се, които се добавят към сумите от федералния бюджет, които бяха удвоени до 400 хил. рубли. Това е сериозна сума за мнозина руснаци, особено в по-отдалечените райони. Появиха се и други поощрения - допълнително плащане, ако привлечеш свой приятел или роднина в армията или опрощаване на кредити. 

Според оценките на западни анализатори 8% от руския бюджет отива само за плащанията за военните. Пунктове за набиране на доброволци се появиха дори и в метростанциите в центъра на Москва.

Според източници на WSJ дори и при това положение Русия вече изпитва недостиг на войници и това е особено видимо след операцията на Украйна в Курска област. Все повече военни отново настояват за мобилизация и посочват, че при сегашното състояние поставените задачи не могат да бъдат изпълнени.

Путин обаче все още се колебае за такъв ход, спомняйки си вълната от протести и бягството на младежи във възраст за мобилизация от страната при предишната вълна през есента на 2022 г. Като цяло руските политически лидери около президента се опасяват, че нова мобилизация ще наруши тънкия баланс, който беше постигнат в обществото и икономиката по отношение на войната в Украйна. Проучвания показват, че повечето руснаци смятат живота си за достатъчно спокоен и не се вълнуват от войната, стига тя да не влияе пряко върху тях. 

Анализ на социологическата агенция "Ливади" обаче показва още, че от февруари насам има ръст от 12 пункта на дела на хората, които смятат, че ще има нова мобилизация заради войната в Украйна. Вече 46% от анкетираните съобщават за тези свои страхове.

Американското издание е изпратило запитване към Кремъл и Министерството на отбраната във връзка с информацията, която е получило, но няма реакция. В началото на месеца говорителят на Путин Дмитрий Песков коментира пред журналисти в Москва, че нова мобилизация не се обсъжда.

Увеличаване на числеността на армията

В началото на седмицата Владимир Путин подписа указ за увеличаване на числеността на руската армия със 180 хил. до 1,5 млн. души. Указът влиза в сила от 1 декември 2024 година, а финансирането на мерките по него е от федералния бюджет. Според анализите на Института за изучаване на войната (ISW) това не означава непременно, че в Русия се готви война, а само че се търсят нови начини за увеличаване на броя на военните.

Пред Business Insider експерти отчитат, че руската икономика не може да си позволи този ход. Увеличаването на числеността на армията ще означава загуба на още 180 хил. души за трудовия пазар, който и без това е в криза. Тези нови войници ще изискват оборудване, за което има съмнение дали Русия може да произведе, както и обучение, за което не е ясно дали ще могат да получат.

Икономистът Артьом Кочев от Виенския институт за международни икономически проучвания обаче има друга теза. В момента доброволците в руската армия са основно две групи - с нисък социален статус и без образование и затворници. Те не оказват сериозно влияние върху трудовия пазар на Русия така или иначе, тоест войната в Украйна засега не тежи на трудовия пазар.

При първата вълна на мобилизация Москва набра 300 хил. души - основно резервисти или хора с боен опит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

27
rate up comment 3 rate down comment 1
khао
преди 6 дни
Не отбирам ни от рубли, ни от долари. Най-вече левове и от време на време евро. Разплаквам се от щастие, че не съм тъъпа копейка :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 16
Алехандро
преди 1 седмица
До: khao... На тази аналогова ростролмажоретка е пълна загуба на време ад му се четат иидотщините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 16 rate down comment 12
0pk
преди 1 седмица
До: khao брех, ми утре като ти гръмне айфоня до ухото, щото някой реши че ти си терорист, какво ще правим? Определено няма да тъжим дълго де. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 17
khao
преди 1 седмица
До: Алехандро Незнам, така пише в Евразия дейли ... името на медията е достатъчно легитимно! :D https://eadaily.com/en/news/2024/09/19/a-smartphone-exploded-at-a-muscovite-on-arbat-street-during-an-israeli-cyber-attack-on-hezbollah
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 16
Алехандро
преди 1 седмица
Прямой ефир:Европейският парламент прие с огромно мнозинство резолюция, призоваваща страните от ЕС незабавно да премахнат всички ограничения върху ударите на Украйна по руска територия. "За" гласуваха 425 депутати, а 131 "против", 63 се въздържаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 15
Алехандро
преди 1 седмица
До: khao...Телефони мисля, че не са. Както и да е, върнаха ги в каменната ера:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 17
Алехандро
преди 1 седмица
А, следващата новина, следващата новина е буквално потресаваща, разтърсила из основи БРИКС: https://***.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2024/09/19/4678185_poveche_ot_godina_indiia_pozvoliava_vuorujavane_na/?ref=home_NaiNovoto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 16
Алехандро
преди 1 седмица
Russian Advance In Kursk Region 'Stopped': Ukraine Official To AFP!https://***.barrons.com/news/russian-advance-in-kursk-region-stopped-ukraine-official-to-afp-b88a306c?refsec=topics_afp-news&fbclid=IwY2xjawFZBRVleHRuA2FlbQIxMQABHfonPJouBgQR-WRK74Rj8dgALIY9R03gx8uEFPL293GWv_HUiJlYvz1H8A_aem_UfLtUGvJpyy2c42v34wPYA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 17
khao
преди 1 седмица
До: Алехандро вчера думнаха телефони и радиостанции... пейджърите бяха предишния ден..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 19
Алехандро
преди 1 седмица
До: khaoХахаха! Телефончета или пейджърчета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още