IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Малка Русия" се оформя в Сърбия, където бягат хиляди руснаци от войната

Между февруари 2022 г. и средата на 2023 г. над 30 хил. руснаци са се регистрирали за временно пребиваване в страната

15:43 | 09.09.24 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В една знойна лятна сутрин в сръбската столица Белград Вадим Морус, професионален фигурист от Русия, се пързаля на открита пързалка. Морус е на 1600 км от родната си Москва, но започва да се чувства като у дома си, пише Ройтерс.

Той е избягал от Русия с годеницата си през 2022 г., присъединявайки се към вълната от десетки хиляди руснаци, пристигащи в Сърбия след инвазията на Русия в Украйна. Пътят е дълъг, но мнозина избират Белград заради древните му културни и религиозни връзки с Москва.

"В Сърбия има малко състезатели по фигурно пързаляне, които могат да обучават други, така че имам много сръбски ученици", казва 24-годишният Морус.

От началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. руснаците, бягащи от конфликта, военна повинност или политиката на президента Владимир Путин, са създали своя общност в Сърбия, сочат интервюта на Ройтерс с над 20 имигранти и местни служители.

Въпреки че действителният брой на руснаците в Сърбия е по-малък от тези, които са избягали в страни като Германия, тяхното присъствие се усеща силно в Белград, който има население под 2 млн. души.

Появяват се клубове, детски градини и медицински кабинети, собственост на руснаци. Руснаците купуват храна в руски магазини. Руски групи, певци и комици изнасят концерти в руски клубове, а руски художници представят творбите си в галерии, собственост на руснаци.

Между февруари 2022 г. и средата на 2023 г. над 30 хил. руснаци са се регистрирали за временно пребиваване в Сърбия, сочат последните данни на Министерството на вътрешните работи. Длъжностните лица не са предоставили на Ройтерс конкретни данни за сравнителния период преди това, но са заявили, че броят им представлява рязко увеличение.

По време на този наплив руснаците са създали 11 081 предприятия в различни сектори в страната - от интернет услуги до хотелиерство и спортни училища, сочи бизнес регистърът на Сърбия.

Руски клиенти

42-годишният Виктор, ветеринарен лекар от Санкт Петербург, бяга от руската мобилизация през есента на 2022 г. Без необходимата квалификация, за да практикува в Сърбия, той работи като майстор в Белград, като обслужва изключително руснаци.

"Поправям водопроводни и електрически инсталации, прозорци и дори изработвам мебели. Не ми трябват сръбски клиенти", казва Виктор, който моли да не се уточнява името му, защото се страхува за сигурността на семейството си в Русия.

Сърбия и Русия поддържат добри отношения от векове, въпреки че Белград също се опитва да се присъедини към Европейския съюз, който осъжда нахлуването на Русия в Украйна.

След Първата световна война хиляди руснаци бягат от комунистите по време на гражданската война в новосъздаденото Кралство на сърби, хървати и словенци. Все още много от тях не са се интегрирали напълно и предпочитат да се придържат към една своеобразна "Малка Русия" в Сърбия.

По ирония на съдбата много сърби подкрепят Путин и не споделят възгледите на избягалите.

"Зовът на руската култура е твърде силен, за да могат руските емигранти от първото поколение дори да искат да се впишат в обществото, в което са попаднали, независимо дали то е сръбско, или западно", казва белградският политолог Александър Джокич.

Кънкьорът Морус се колебае дали да уточни причините за напускането на Русия, но се намесва годеницата му Александра Машканова: "Напуснахме по идеологически причини. Няколко дни след 24 февруари се опитвахме да разберем какво се случва и тогава решихме да напуснем", казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
sssaaa
преди 1 час
Вижда се как в момента се Демократизира и ивицата Газа. Там няма проблеми да бъдат разрушаване цели квартали с мирно население, все пак това е позволено от САЩ. Няма санкции за Израел, няма Геноцид срещи палестинския народ и всичко е мед и масло. Недемократично е да се праща оръжие на Русия, но на Израел е супер Демократично да се праща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 час
Е те Демократичните стандарти не може да са двойни. Има само едни такива и те са Американски. Всичко друго е недемократична практика, корумпирана и лишена от всякаква логика. Веднага следват санкции, блокиране на спестявания в "Свободния свят", забрана за търгуване на стоки, освен на тези от които САЩ имат нужда. И накрая, но не на последно място те съдят и в Хага, които обаче не са признати за законни съдници от САЩ, Китай,Русия и др., но не пречи да им кажат да те осъдят за да те сочат с пръст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
тошко_стоте_акаунта
преди 1 час
До: sssaaa, ти повдигаш въпроса за двойните стандарти? Това не е политкоректно!!! Седни - двойка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
sssaaa
преди 2 часа
А няма ли из демократичната Европа Малка Украйна някъде? Или такава информация е супер Недемократична. Например, където и да отида в голям БГ град навсякъде е пълно на Дезертирали Украинци. И то говоря за млади мъже в мобилизационна възраст. Защо не им ги върнем обратно в Украйна, а? А защо не и жените също, нали те могат да служат и служат в армията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още