IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефът на „Ростех“: Западът рискува световен конфликт, ако провокациите продължат

В ситуация, в която Западът, воден от САЩ, провокира война, ние трябва да сме готови, каза Сергей Чемезов

14:28 | 21.08.24 г. 10
Автор - снимка
Създател
Сергей Чемезов. Снимка: ndrey Rudakov/Bloomberg, архив
Сергей Чемезов. Снимка: ndrey Rudakov/Bloomberg, архив

Сергей Чемезов, приближен на руския президент Владимир Путин, заяви, че САЩ и западните съюзници рискуват да предизвикат световна война, ако Вашингтон продължава да „провокира“ конфликта в Украйна и да позволява на Киев да атакува на руска територия.

Коментарите му пред Ройтерс показват мисленето на хората от вътрешното обкръжение на руския лидер след нахлуването на украинските сили в руския Курски регион.

Чемезов, който е главен изпълнителен директор на „Ростех“, която снабдява с оръжия армията, заяви, че страната му е уверена и има достатъчно оръжия.

Той подчерта отново позицията на Кремъл, че конфликтът представлява по своята същност битка между Русия и Запада.

„В ситуация, в която Западът, воден от САЩ, провокира война, ние трябва да сме готови“, каза Чемезов в писмен отговор на искане за интервю. „Третата година от специалната операция е в ход – Русия се чувства уверена“, каза той, използвайки израза прилаган от руските власти за войната в Украйна.

Той заяви също, че никой не може да даде времева рамка за това кога може да приключи войната и обвини САЩ в разпалване на конфликта, снабдявайки с оръжие Киев и позволявайки навлизането на руска територия.

„Колкото по-навътре се стига, толкова по-голям е рискът светът да бъде въвлечен в международен конфликт. Изглежда странно, но западните страни изглежда не разбират колко притеснително е това за тях“, посочи той.

Чемезов, бивш генерал от КГБ, който е служил заедно с Владимир Путин в Източна Германия преди разпада на Съветския съюз, е в списъка със санкционирани лица на САЩ и Европейския съюз, след като Русия анексира Крим през 2014 г.

По думите му работната сила на „Ростех“ ще нарасне с десетки хиляди души тази година, като според него напускането на западни компании като Boeing и Airbus са отворили „възможност“, за което би искал да каже „благодаря“.

Русия е третият по големина износител на оръжия след САЩ и Франция, въпреки че делът ѝ от световния пазар намаля през 2023 г. заради войната в Украйна, показват данни на Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 21.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 2
sssaaa
преди 9 минути
До: Алехандро, ти както ги описваш Руснаците трябва и ти да си Руснак хем Евроатлантик (заради лъжите)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Алехандро
преди 21 минути
До: karadjataЕвреите не - те са умни, а руснаците са хем прости, хем нахални, хем нагли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
karadjata
преди 34 минути
Много нагли тез руснаци, не знам дали има по-нагли хора от тях, може би евреите и арабите, ама не съм много уверен. Може би руснаците са най-нагли. Добре (за ***), че западните съюзници не позволяват на украинците да атакуват цели в Русия с техни оръжия, иначе до сега войната можеше да е пред портите на Кремъл. Всичко върви по план нали копейки русофилски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Алехандро
преди 45 минути
До: АлехандроТова е прекалено висока летва за тях. Защо не могат да си произведат дори и най-обикновена камера за наблюдение в концлагерите, които имат, а трябва да купуват китайски? Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Алехандро
преди 46 минути
До: evlogiКакви "возможности", бе, колега?! Да знаете случайно колко самальоти за граждански цели са построили в последните 10-год.?! ДА знаете, че техният бъдещ флагман трябваше да е готов през 2022, после удължиха до 2023, а преди 3 месеца удължиха за пореден път до 2026-та, ЕВЕНТУАЛНО! Ти задавал ли си си елементарния въпрос - след като имат толкова много инженери и учени, защо не могат да произведат една тенджера или велосипед? За чипове, компютри, джет енджини, самолети не питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Алехандро
преди 50 минути
Шшшш, каскет, теб никой за нищо не те е питал! Ай си натискай парцалките и гледай да не паднеш от някой прозорец, затворен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
evlogi
преди 58 минути
Чемезов, напускането на Боинг и Еърбъс може и да е отворило възможност, но вие ,както винаги, ще я пропилеете, понеже сте си едни пияни и безм0зъчни силоваци ..Както беше казал Черномирдин, хотели как лучше, а получилось как всегда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
khao
преди 1 час
Вие, сев корея, иран, сирия и еритрея не сте света... вие сте тоалетната на Света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
evlogi
преди 1 час
"...Чемезов, бивш генерал от КГБ..." Това казва почти всичко.Слава богу, времето , макар понякога и бавно, винаги изхвърля подобни отпадъци на бунището на историята, където им е мястото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
khao
преди 1 час
едни и същи *** опорки... запада провокира войната, но не участва в нея :)... вие участвате и вместо да я прекратите и да прецакате тоя Запад... вие с двата крака в лаааайната! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още