IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Камала Харис може да е хит онлайн, но ще е нужно повече, за да спечели изборите

Само с мемета няма да стане, предупреждава Матю Иглесиас в материал за Bloomberg

07:44 | 14.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Emily Elconin/Bloomberg
Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Преди четири години беше немислимо политик да може да си проправи път към президентската кандидатура само с мемета. И все пак това току-що направи губернаторът Тим ​​Уолз от Минесота, яхвайки вълната на популярна шега за това колко „странни“ са републиканците, която го отведе до номинация за вицепрезидент на Демократическата партия, пише в материал за Bloomberg авторът Матю Иглесиас.

Онлайн приключението на Уолз продължава и след като Камала Харис го избра за свой кандидат-вицепрезидент. При първата си поява с нея миналата седмица той спомена интернет шега за Джей Ди Ванс и един диван (невярна, за протокола). И няма съмнение, че тази тактика, поне за момента, работи за тях. Самата Харис по същество стартира кампанията си с емоджита с кокосов орех (по нейно предишно изказване: "Мислите, че току-що сте паднали от кокосова палма? Вие съществувате в контекста на всичко, в което живеете и това, което е било преди вас" - бел. ред.) и препратки към новия албум на изпълнителката Charli XCX – Brat (възприемайки специфичния зелен цвят и шрифт на обложката - бел. ред.).

И все пак те може да искат да си припомнят, че през 2020 г. Джо Байдън триумфира над своите по-модерни съперници от Демократическата партия отчасти като призна, че Twitter не е реалният живот. Много младата, много образована демография, която доминира в интернет дискурса, не е представителна за по-широкия електорат.

Характерното зелено от албума Brat на страницата на кампанията на Камала Харис. Изображение: Х Характерното зелено от албума Brat на страницата на кампанията на Камала Харис. Изображение: Х

До известна степен стратегията на Харис представлява кампания, която се опитва да направи най-доброто с това, което има. Байдън беше стар дори преди четири години и отчайващо „не-готин“, така че екипът му превърна това в добродетел: успешно изгради коалиция от по-възрастни и „немодерни“ демократи, за да спечели първичните избори. Харис, междувременно, иска да превърне президентските избори в референдум за или против Доналд Тръмп и също така е изправена пред трудната задача да изгради кампания в движение. Така че всичко, което тя може да направи, за да ангажира базата си и да запълни празнините, без да казва нищо твърде конкретно, е полезно.

Несъмнено имаше множество фактори зад решението да се избере Уолз, а не Джош Шапиро от Пенсилвания, популярният губернатор на един щат, който вероятно ще бъде ключов на тези избори. Но някъде изплува усещането, че изборът на Шапиро ще разпали отново враждебността на социалните мрежи към политиката на Байдън в Израел, която направи толкова много за генерирането на лоши настроения, преди президентът да отпадне от надпреварата. Дали всичко това ще проработи? Аз съм скептичен, признава Иглесиас. Харис вече бе нападната от протестиращи на митинги в подкрепа на Газа.

Миналата седмица тя умело затвори устите на хищниците, но левият Twitter не беше доволен от нейния подход. Изводът е, че има дълбоко и съществено разделение между хората, които искат правителството на САЩ да наложи оръжейно ембарго на Израел, за да принуди страната да прекрати огъня, и хората, които се противопоставят на тази политика. Смешните мемета са за предпочитане пред заемането на ясна позиция по този въпрос, защото това е губеща тема за демократите.

Рано или късно обаче хората ще поискат отговори. Харис почти сигурно ще заеме същата позиция като Байдън – срещу оръжейното ембарго и в подкрепа на традиционния съюз между САЩ и Израел – която е и позицията на по-голямата част от обществеността, дори и мнозинството от инфлуенсърите в TikTok да не са.

Повечето избиратели в САЩ са по-възрастни от интернета. Графика: Bloomberg LP Повечето избиратели в САЩ са по-възрастни от интернета. Графика: Bloomberg LP

Това обаче е реалността на изборната политика. Аз съм на 43 години, „не-готин“ баща на средна възраст, който се тревожи за времето за прибиране на децата от дневния им лагер и регулирането на ергономичната ми клавиатура, за да не ме болят раменете, пише Иглесиас. Въпреки това съм с повече от 10 години по-млад от средностатистическия избирател, допълва той. Печатните вестници и местната телевизия може да губят значение с всеки изминал ден, но те все още са основното средство за комуникация с възрастните хора, а електоратът никога не е бил по-стар.

Политолозите Дейвид Брукман и Джош Кала са тествали десетки потенциални послания в подкрепа на кампанията на Харис. Най-убедителният? Подкрепата на Харис за социалното осигуряване. Номер 2 е подкрепата за политиката за здравна грижа Medicare. Да, има много възрастни хора.

За разлика от това, да нарече Тръмп „странен“ беше едно от най-малко ефективните послания. И макар темата за децата да е близка до тревогите на 30- и 40-годишните професионалисти, управляващи кампании, то остава на заден план в сравнение с  говоренето за социално осигуряване и Medicare. Други данни от социологически проучвания подкрепят тази теза.

Това не са послания, които ще станат „вайръл“ в интернет. Хората не правят клипчета в TikTok или Instagram за социално осигуряване и Medicare. Осигуряването на пенсионерите не е „Brat“.

Но има много повече възрастни хора сред електората, отколкото готини млади хора или дори родители на малки деца. Напредналата възраст на Байдън в крайна сметка се превърна в осакатяващ недъг, но за известно време задържа него и неговия вътрешен кръг от не чак толкова възрастни съветници по-добре ориентирани към реалностите на електората, отколкото средностатистическият демократ.

Не е непременно лоша идея кампанията на Харис да пусне забавното шоу в интернет, докато си изяснява нещата. Харис трябваше да вземе много решения за много кратък период от време: не само да изработи реклами и да избере кандидат за вицепрезидент. На по-концептуално ниво тя трябва да измисли начин как да говори за това къде се намира през 2024 г. спрямо позициите, които е заела през 2019 г. към политиките на администрацията на Байдън.

Досега се получава добре: тя се издигна в социологическите допитвания и си възвърна предимството в набирането на средства, което Байдън загуби. Ако сегашните ѝ онлайн закачки са просто начин да се спечели време, за да сглоби останалата част от пъзела, нейният екип ще изглежда като гений през ноември. Но рано или късно – дори и само за да опровергае Тръмп – Харис ще трябва да се свърже и с по-възрастните, офлайн гласоподаватели, и то по техния си начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още