IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да отпусне 80 млн. евро за Украйна, ако парламентът одобри

На предстоящата среща на НАТО България отива с готовност да осигури на Украйна помощ на тази стойност, каза служебният премиер

15:19 | 05.07.24 г. 10
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

България може да отпусне 80 млн. евро за Украйна, ако българското Народно събрание одобри такова решение. Това обясни в кулоарите служебният министър-председател Димитър Главчев. Така задочно Главчев отговори на упрека на президента Румен Радев от вчера, че не е съгласен с това България да стане "безсрочен донор на Украйна".

Вчера президентът заяви, че не приема правителството да se превръща България в безсрочен донор на войната в Украйна. „Никога не съм заставал зад неадекватни и безгръбначни позиции“, заяви Радев.

Днес Главчев обяви, че няма как България да стане безсрочен донор на Украйна.

„Сумата действително е записана в българската позиция на Срещата на върха на НАТО, но без изричното гласуване в Народното събрание тези пари няма да се отпуснат. Освен това е разписано точно за какво биха отишли“, посочи служебният премиер, цитиран от БНТ.

"Има такъв индикативен размер на пари, но той може да бъде изпълнен само след като бъде приет от народните представители в Закона за държавния бюджет“, посочи Главчев и уточни, че този финансов ресурс е от 80 млн. евро.

„Ние сме посочили такава сума в позицията, всичко е предмет на разговори. На срещата на НАТО отиваме с готовност за тези пари. Ние не даваме окончателна заявка, че ще ги осигурим – отиваме във Вашингтон с решенията на НС, които са приети досега”, каза още той. 

И допълни: „Основното остава следното - могат да станат факт тези или каквито и да е суми само след като бъдат гласувани в залата на Народното събрание", каза служебният премиер Димитър Главчев.

Той заяви, че вече е известно какво ще включва помощта. „Няма да бъдат изпращани български войски. Освен военнотехническа помощ е включена и всеобхватна помощ - социална и политическа", добави премиерът.

„Поемам ангажимент българската делегация във Вашингтон да не излиза от рамките на решенията, приети от Народното събрание“, заяви премиерът, цитиран от БТА.

Главчев каза, че мисли да предложи и мирни преговори, на които България да бъде посредник.  

„Бъдете сигурни, че основната ми цел е да защитим националните интереси като съюзник в НАТО, на първо място - националните интереси на България“, заяви служебният министър-председател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 13 минути
брави, моем да си позволим и повече, все пак благодарение на членството ни в ЕС вече сме в графа "държава с високи доходи"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 26 минути
До: male4ko ... хаха , нефел ... за bugatti не стигат ... ама на зануленият яхтата "шехерезада" има в личният му кееннееф тоалетна хАртия със златни орнаменти ... :))) ... това само от военните поръчки дет е позахлебил ... за замъците нема да говорим ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
ratten
преди 50 минути
бабицата им е6а8ам, само да са пшосмели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 5
male4ko
преди 1 час
Дали ще стигнат за ново Bugatti на Олена Зеленская?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 18
zelka007
преди 1 час
До: onezero007 ... що ни ривахте , кога гъссспром ни спре газчицата , и трябваше да надплатим 400млн евра ?! речи бе математик !! тогава що не ривахте и не се търкаляхте в прахтъ и да си дерете лицето с нокти ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 18
Nuclear man
преди 1 час
Обичам ниско-интелигенстните душици да рИвът от подобни новини! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 15
zelka007
преди 1 час
До: pbonev ... по груба сметка по толкова в брой на каса в сакове теглят пътно-строителните фирми у нас ... за джоб парА ... :))) ... кога си роден дребна завистлива душица , то е за цел живот ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 5
onezero007
преди 1 час
изчадия мръсни - децата просят пари за операции, те ше ги раздават за бомби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
pbonev
преди 1 час
По груба сметка - пари за около 20 столични детски градини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 16
zelka007
преди 1 час
хаха ... голема мъка го е налегнала зеленият чорап ... ако беха за реставрация на некой паметник с вдигнат юмрук или шпагин , сигурно щеха да му малеят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още