IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да убедим Владимир Путин, че ще загуби войната в Украйна?

Твърдата заявка на Запада, че ще подкрепя Киев до край, и инвестиции във военната индустрия могат да спрат руския президент

16:49 | 21.06.24 г. 20
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Две идеи доминират в дискусиите как да бъде сложен край на войната в Украйна. Едната е Западът да принуди Киев да се съгласи на отстъпки, а другата - точно обратното - да бъде подпомогната Украйна да победи на бойното поле, пише в анализ на Foreign Affairs.

Според изданието и двата сценария предвиждат едната страна да приеме условията на другата, но вероятността да постигнат край на войната е много малка. Спирането на доставките на оръжия евентуално биха принудили Украйна да предложи отстъпки за Русия, но привържниците на тази идея пропускат как капитулацията на Киев ще се отрази на военните цели на Москва - на не едно ниво руски чиновници заявяват желанието си за окупирането на нови територии - например Одеса или Харков, смяна на управлението, отказ от присъединяване към институции и т.н.

С други думи всяко отстъпление на Киев ще доведе до нови победи на фронта за Русия, а не до край на войната.

По отношение на другия вариант колкото и мащабна да е помощта за Украйна, тя на този етап е ограничена и стига основно за задържане на ситуацията, а не за деокупация и край на войната. Но дори и да се стигне до най-добро развитие на нещата и Украйна си върне големи части от територията, Русия няма да спре да се бие, тоест и това няма да сложи край на войната.

Затова е нужна промяна, пише в анализа на изданието. Фокусът трябва да се измести от настоящите нужди от оръжия за Украйна и да се насочи към дългосрочните перспективи. Защото, докато вярват, че могат да спечелят, руските лидери ще продължат да воюват. Но ако Западът започне да увеличава производството на оръжия и Москва повярва, че ще я изпревари в следващите години, краят на конфликта може да дойде. Основната цел на този план е руският президент Владимир Путин да бъде накаран да се страхува от дълга война, която може да загуби.

В момента в Кремъл вероятно вярват, че или Украйна ще се умори да воюва, или Западът - по-вероятно, ще се измори да подрепя страната. Докато смятат, че подкрепата може да изчезне всеки момент, то и шансът да спрат да воюват е нищожен. Но дори и продължаващите доставки не гарантират, че Кремъл ще се откаже, защото потенциалът за въоръжаване на Украйна е до известна степен ограничен и не може да накара Москва да прекалкулира своите възможности на бойното поле.

Запазването на доставките е нужно, но не е достатъчно за край на войната, пише Foreign Affairs и разглежда и няколко варианта, които могат да накарат Путин да се отkaже от войната.

Как може Западът да убеди Москва, че ще продължи да подкрепя Украйна?

Няколко са начините западните лидери да убедят Москва, че ще останат до Украйна докрай наистина, отбелязва още изданието. На първо място това е личният ангажимент, отказът от който би навредил на репутацията не само на конкретния политик, но и на цялата държава. Именно това се случи с американския президент Джо Байдън и неговото обещание, че ще подкрепя Киев "толкова, колкото е нужно". Да, но руските лидери знаят, че Украйна не е от първостепенно значение за американците и сегашната администрация в Белия дом трудно би прехвърлила точно тази топка в полето на следващия американски президент, ако републиканците спечелят изборите.

Вариант за въздействие е и нещо, което френският президент Еманюел Макрон се опита да направи през февруари, заявявайки, че не е изключено войски на НАТО да влязат в Украйна. Макрон опита ескалация на риска, но реакцията на останалите лидери беше повече от остра и е ясно, че те не са готови на този ход.

Русия трябва да бъде убедена, че Западът взима насериозно войната - да бъдат видени инвестиции в нови заводи за производство на оръжия, дългосрочни контракти, ангажименти и планиране. Или с други думи - подкрепата на хартия трябва да бъде заменена с реални действия, за да бъде убедена Москва, че Украйна и Западът са "братя по оръжие". Войната досега доказа, че страховете, че оръжейните доставки ще предизвикат ескалация на конфликта, са безпочвени.

Заявките, подкрепени от наистина инвестиции и увеличаване на производството, трябва да убедят Русия, че Западът действително има намерение да поддържа Киев до победа.

От какво се нуждае Киев?

Досега подкрепата на съюзниците има една голяма слабост - фокусът върху непосредствените нужди на бойното поле, но не и в дългосрочен план. Съответно липсват и инвестиции. Това до някъде е обяснимо - ако войната свърши, новите военни заводи вероятно ще бъдат излишни. Но това предположение е грешно, се казва още в анализа на Foreign Affairs. Всеки цент в тази посока си струва и ако войната свърши преди реализацията на такъв проект, то всъщност това е идеалният начин, по който той е постигнал целта си - без да се стига до загуби на човешка сила.

Икономическата мощ на НАТО

Събрани заедно икономиките на НАТО са десетки пъти по-силни от тази на Русия и би отнело известно време, но в крайна сметка страните, членуващи в организацията, ще могат да произвеждат повече оръжия от Русия и при по-ниски разходи. Вероятно това събужда нови опасения от война без край по подобие на тези, водени от САЩ в Афганистан, Ирак или Виетнам, но такова развитие на нещата е малко вероятно. Причината е, че бойните действия в Украйна са с много висока интензивност и при такъв тип война продължаването на конфликта не може да трае вечно.

Историята показва, че войните от 1815 година насам траят най-много десетилетие. Всъщност дори и Тридесетгодишната или Стогодишната война, чиито имена подсказват дълъг конфликт, не са се водили непреkъснато, а са поредици от свързани помежду си военни конфликти. Всичко подсказва, че войната в Украйна ще трае години, а не десетилетия.

Не на последно място за края на войната обаче е политическата воля - нищо от изброеното дотук няма да донесе успех, ако в Москва вярват, че новите политически лидери, които ще дойдат на власт след предстоящите ключови избори в западните държави, ще изоставят Киев. Това означава едно - малцина могат да направят за Украйна повече от лидерите на републиканците в САЩ, заявяйки, че ако спечелят изборите, няма да спират да подкрепят страната. За съжаление, много малко от лидерите показват публично (дори и действително да го направят след изборите), че са готови да сменят своите виждания за войната и това реално кара Москва да вярва, че с идването на власт нов президент в САЩ, ще спечели войната. Реториката на водещия кандидат Доналд Тръмп е именно в подкрепа на плановете на Русия и дори и той да смени тона си, идвайки на власт, щетите вече са нанесени, защото неговите действия карат Русия сега да продължава да воюва.

Войната е всъщност несъгласие между две страни кой има по-добри възможности да спечели, а дипломатическите усилия за прекратяването ѝ идват едва когато очакванията на една от тях получи покритие, пише в заключение изданието. В момента Русия вярва, че ще спечели и това е от ключово значение за водене на мирни преговори. По тази причина, макар и да звучи парадоксално, подготовката за продължителна война всъщност би я избегнало.

Анализаторите на изданието отбелязват, че ако няма катастрофично събитие на фронта, войната ще приключи с мирни преговори. И понеже нито Русия, нито Украйна изглеждат готови да отстъпят територии, то по-скоро ще има споразумение за прекратяване на огъня, което или ще бъде нарушено бързо, или ще трае с десетилетия. Крехкият мир може да изисква създаване на демилитаризирана зона между двете държави, или разделение по подобие на Северна и Южна Корея, или пък прокарване на линия на контрола, каквато има между Индия и Пакистан.

Основната цел на поддръжниците на Украйна е да постигнат прекратяване на огъня възможно най-скоро с възможно най-много върнати територии. За целта обаче Русия трябва да бъде убедена, че Западът ще остане зад страната, а Киев само печели от страховете на Русия, че войната може да трае години. Западът трябва да експлоатира този страх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 1 седмица
Ех, че готино! С чужда пита помен правят наглосаксиите. Ще подкрепят до последния украинец, явно излишен за когото и да било. Населението подлежи на ликвидация, защото се е наместило да живее на чужди територии, вече закупени от "едни богати умници". А "стоката с изминал срок на годност" продължава да служи на чужди интереси и да затрива собствения си народ. Не се надявайте да го прави безплатно тази продажна душица. Накрая ще свърши зле, по-зле отколкото допуска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 1 седмица
До: Achtung, само че Китай разбра че Русия загуби ли, следващите са те :) Тов Си не е толкова глупав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 4
Achtung
преди 1 седмица
Войната може да бъде прекратена по няколко начина, най-разумния е да почнат незабавно все пак някакви преговори между Киев и Москва, но явно това няма да стане по една или друга причина. Другия вариант е следния или Китай трябва да изостави Русия или САЩ да изостави Украйна. В този ред на мисли Пекин и Вашингтон трябва да се разберат. Останалото с разни предложения и мирни конференции, няма да се получи. Последния вариант са гъбите тогава вече няма да има значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 7
turquoise901
преди 1 седмица
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 7
0pk
преди 1 седмица
Хаха, първо себе си да убедят, че могат да се реваншират за предните две световни войни. В това време украинците масово напускат кораба. https://***.nytimes.com/2024/06/21/world/europe/ukraine-war-draft-dodgers-conscription.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 19
zelka007
преди 1 седмица
До: Vayk__ ... че ние досега наливаме по 100млрд на Украйна годишно , нещо да си усетил ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 18
zelka007
преди 1 седмица
До: Tikva007 ... тошко стоте акаунта , пореден тотално лишен от смисъл коментар дето си си го изсмукал от (цензура) ... я сподели , убаво , проозззтите расияни се бият и умиргат на чужда територия за чужди интереси за кеффф . нали не приемаме , че интересите на върхушката около чeкиста в кремля е представителна извадка на обществото ... какво според теб мисли и планира , една друга част от обществото , около 3млн богати рассияни , те съгласни ли са да изгубят всичко ?! сподели моля прозрения ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 25 rate down comment 10
Vayk__
преди 1 седмица
Анализа е под всякаква критика! А според тия *** кой ще плаща за тази поддръжка! Ония си имат ресурси и предприятия, а американците карат всичко от другия край на света! Къде е сметката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 8
pinoccio
преди 1 седмица
Много интересна статия. Изглежда, че освен, че масово шофьорите по пътищата карат дрогирани, и журналистите пишат бая напудрени. Ето, дръпвам си една линийка, за да мога да бъда в морфичен резонанс с така написаното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 12
Tikva007
преди 1 седмица
От # 9: /следва/ на работните си места, по заведения и паркове, на тържества и празници. Дайте им това щастие, да бият чужди празни ттиккви, да се консолидират и изчистят всички, които все още гледат на Запад като на естествена среда, към която принадлежат. Мачкайте ги, докато най-първичните, агресивни и безмозъчни измежду тях се докопат до кормилото на държавата - тогава ще видите Путин дали е бил комплексар и европейски кон боб яде ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още