IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаката към Харков може да се окаже стратегическа грешка за Русия

Украйна ще получи първите пари от замразените руски активи, съюзниците засилват военната помощ

07:50 | 12.06.24 г. 19
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Месец след офанзивата срещу Харковска област Русия проигра възможността си да отвори нов фронт във войната в Украйна, пише Business Insider. Изданието отбелязва, че за тези седмици руските военни са напреднали съвсем ограничено, но настъплението им е предизвикало разрешението на Запада за украински атаки на руска територия, макар и ограничени.

Преди месец ситуацията за Украйна изглеждаше критична на фона на ограничената западна помощ и силния натиск на руските войски към Часов Яр и Очеретине (Донецка област). Медийни публикации съобщават и за блокиране на работата на сателитните терминали Starlink, което затруднява комуникацията на украинците. Вероятно причината за срива са опитите на Русия да заглуши сигналите.

Така руските войски успяха бързо да се придвижат в зона до около 10 км от границата - до Вовчанск, но тук настъплението им беше спряно. Военни анализатори обясняват това с факта, че Украйна изпрати елитни части, за да запуши пробойните в отбраната, а участващите в настъплението руснаци не са били толкова добре подготвени. Ако Русия беше почакала малко и използвала също свои елитни части, сега Харков щеше да е обкръжен и Русия да има контрол над главните логистични пътища наоколо, пише още Business Insider.

Вероятно причината за прибързаното нападение обаче е, че в Кремъл са очаквали Украйна бързо да получи помощта, която Конгресът одобри в края на април. Но реално операцията не постига заложените цели - Харков не e обкръжен, въпреки че руският президент Владимир Путин заяви, че не това е целта му, едва ли руснаците биха се спряли, ако имаха възможността. Операцията беше продиктувана от желанието на Москва да създаде буферна зона и да защити Белгород, обясняват руските военни, а резултатът е точно обратното - Украйна получи възможността да обстрелва позиции в областта не само с дронове, а вече и с артилерия.

И макар че западните лидери категорично заявяват, че Киев има разрешението да използва техните оръжия на руска територия само в защита на Харков, това е една от дълго пазените "червени линии" на Запада в тази война и може да се очакват и следващи такива, отчитат анализаторите пред Business Insider.

Позициите на Украйна обаче все още са уязвими основно заради бавната помощ на Запада. Опасенията на военните наблюдатели са и че атаката към Харков е всъщност само подготовка на по-мащабна офанзива през лятото.

Същевременно Украйна направи няколко удара в Крим, в команден център в Белгородска област и в авиобаза, унищожавайки модерните самолети Су-57. Това не може да спечели войната, но заедно с ударите по рафинериите приближава Украйна до момента, когато на може да бъде разгромена, пише в анализ британското издание The Telegram.

Според него Путин се е опитал да постигне сериозен пробив, с който да постави Джо Байдън в неудобно положение преди изборите, или да накара следващия президент да натисnе Украйна за мирни преговори.

Украйна ще получи първите средства от замразените руски активи през юли

През юли Украйна ще получи първите 1,5 млрд. евро от приходи от замразените руски активи, като 90% от тях ще могат да се използват за покупка на оръжия, а 10% - за възстановяване на страната, съобщи по време на конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Използването на руските активи също беше една от "червените линии" на Запада.

По време на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в Германия много от съюзниците обявиха увеличаване на военната помощ, включително и за укрепване на въздушната отбрана. Германският министър на отбраната Борис Писториус съобщи, че ще бъдат предадени 100 ракети за Patriot. Съюзниците работят и за укрепване на ПВО, допълни още той по време на посещение в лагер за подготовка на украински военни за работа със системи Patriot.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

В Германия Зеленски разговаря и с нидерландския премиер в оставка Марк Рюте, който също съобщи, че страната му се ангажира с подсилването на въздушното пространство. Очакванията са, че страната ще предаде няколко установки, не цяла система Patriot.

Пред журналисти Зеленски съобщи, без да дава подробности, че в момента се водят разговори с европейски съюзници за предоставяне на още 2-3 системи.

От Белия дом анонсираха среща между Джо Байдън и Зеленски в рамките на срещата на Г-7 в Италия. Очакванията са, че двамата ще подпишат споразумение за гаранции, които САЩ ще дадат до влизането на Украйна в ЕС и НАТО. Според публикации Вашингтон се готви да предаде още една система Patriot на Украйна и това решение също може да бъде обявено след ден.

Украйна ще остави част от бъдещата си флотилия от F-16 в чужбина

Част от флотилията F-16 вероятно ще остане в летища извън Украйна, за да бъдат защитени, става ясно от коментари на украинските ВВС. Експерти определят решението като разумно, защото самолетите ще бъдат много привлекателна цел за Русия, която няма да пожали всякакви средства, за да ги унищожи.

Според руски военни анализатори най-вероятните бази за украинските изтребители са в Полша и Румъния. Руски източници коментират, че тези летища могат да се превърнат в законна цел за руски удари, ако самолети излетят от тях, обстрелват руски позиции и се върнат обратно в базата си на летище извън границите в Украйна.

Киев е под комбинирана въздушна атака, участва и "Кинжал"

В ранните часове на 12 юни Киев беше подложен на комбинирана въздушна атака с ракети  "Кинжал" и Х-101/Х-555/Х-55 и едновременно с това и дронове. Киевската градска военна администрация съобщава за унищожени въздушни цели и на първо време липса на щети и пострадали от атаката. Това е една от редките подобни операции към украинската столица. От ВВС на Украйна съобщават, че в атаката са използвани общо шест ракети и 24 дрона. Унищожени са всички ракети, с изключение на една балистична ракета "Искандер - М", изстреляна от Крим, както и всички дронове. Под прицел са били цели в Киевска, Запорожка, Днипропетровска, Полтавска, Харковска и област Виница.

В Киев има възникнали пожари от отломките, вероятно и по инфраструктура на местната жп компания "Укрзализниця".

В социалните мрежи отново има съобщения и за взривове в Крим и вероятно става въпрос за атакувани ПВО, включително и С-400 в Севастопол.

На бойното поле най-тежки остават боевете в Покровско направление, става ясно от сводката на ВСУ за 839-я ден от началото на пълномащабната война. В региона има повече от 25 атаки с най-голяма интензивност около Новоолександривка и Сокол. В Краматорско направление има отблъснати повече от 10 атаки към Часов Яр (район "Канал"), Иванивске, Клищиевка и Андриевка. Украински военни наблюдатели посочват, че ситуацията в Донецка област е много тежка и руските части засилват натиска около Авдиевка.

В Харковска област има данни за връщане на украински позиции в Липци и Вовчанск, като ВСУ съобщава за отблъснати пет атаки в тези региони.

Като цяло през миналото денонощие са регистрирани близо 100 директни бойни сблъсъка и почти 60 въздушни атаки, при които са използвали 100 авиационни бомби и над 640 дронове-камикадзе. Воени позиции и населени места в близост до фронтовата линия са обстреляни повече от 2800 пъти с различни оръжия, включително артилерия и минохвъргачки.

Унгария може да бъде изключена от Б-9

Унгария може да остане извън Букурещката девятка ( Б-9) заради деструктивната роля, която има, съобщава Financial Times. Б-9 е обединението на държавите от източния фланг на НАТО и в него участва и България. Преди ден в Рига се проведе заседание на коалицията, но така и не се стигна от обща декларация, а само до заявление на лидерите на трите държави, които председателстват в момента Б-9.

В срещата участва и българският президент Румен Радев и съобщи, че всяка държава сама ще решава позициите си по Украйна. Чешкият президент Петр Павел пък отчете пред местното издание Ceske Noviny, че организацията не е успяла да излезе с обща позиция нито по отношение на войната в Украйна, нито за наследника на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Павел отбелязва още, че въпреки медийните публикации, изключването на Унгария не е било коментирано в Рига.  

* Информацията е допълнена с данни за обстрела над Киев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 22
khao
преди 1 месец
До: doba ти му говориш, то ти приказва! :D.. благодаря за линковете и че отново доказа тезата ми! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 7
doba
преди 1 месец
До: khao, ето ги на морето: https://flagman.bg/article/323405 , https://***.flagman.bg/article/323426, пияни заляни :) и не щат да се върнат в Киев, да му се не види...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 8
doba
преди 1 месец
До: khao, https://liveuamap.com/bg сайтът е украински и е на живо, може да го погледнеш. АКО можеш да анализираш карти, разбира се, иначе нема смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 10
doba
преди 1 месец
До: zelka007, Зелков, то затова Путин смени Шойгу - голяма излагация за армията... НО главно разузнаването се провали - ниКОЙ не очакваше такава съпротива от укрите, отделно нерешителността от страна на ръководството да не влезе в Киев. Грешка след грешка ще струва скъпо на руснаците... НО все пак проблемът с кадрите за укрите стои. Говоря с тях тук БГ, всеки ми вика - да не съм луд да мрa палячото Зеленски и Байдън?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 24
khao
преди 1 месец
До: doba проблема ти е, че мозъка ти е промит с руска пропаганда. Най-смешното е, че по няква причина до теб стига с няколко месеца закъснение! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 20
zelka007
преди 1 месец
До: Импeраторът ... рассияните са започнали изтегляне на всички скъпи военни активи от временно окупираният Кримски полуостров ... след караблите и подводниците , изкараха хеликоптерите и стратегическите бомбардировачи , сега изтеглят вече и ПВО системите ... щабът на черноморският флот вече не е там също ... не могат пълноценно да доставят амуниции ... не ми се вярваше , миналата година като говореше Зеленски , че първо ще освободят Кримският полуостров , ама като гледам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 20
zelka007
преди 1 месец
До: doba ... това за кадрите го дъфффчат кат опорка още от лятото на 2022 , пък сега сме лятото на 2024 ... много лошо говори за втората най-могъща ако две години не може да пребори бременните украинки и тийнейджърите събирани от дворовете зад училищата ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 11
doba
преди 1 месец
Проблемът на ВСУ са кадрите. Нема ги вече Азовците, Бандеровците и т.н. самоотвержени бойци, биещи се до последна капка кръв. Малко посвършиха, а сегашните събрани по улиците момчета гледат да отбият номера, не да ***... За русската страна ниКОЙ нищо не казва, там вагнеровците без малко да вземат Масква, май после се писаха половината доброволци, ама едва ли и на тях им се мре много https://liveuamap.com/bg тук като гледам главно руските бомбят, докъде ще я докарат - дядо Боже ще покаже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 29
Импeраторът
преди 1 месец
Удари по рашисткото ПВО - всеки ден. В същото време - нови ракети за патриот от немците, нов патриот от американците ... подготовка като цяло за пристигането на фките... рашистите щели да удрят авиобази в НАТО страни ... хахахаха ... да, добре... още една червена линия, която ще падне и ще ни разсмее ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още