IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия създава своя алтернатива на западния свят

Кремъл възражда конкурси, състезания и културни събития от съветско време, които се провеждат на принципа "Западът не ни е нужен"

11:44 | 14.06.24 г. 21
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Собствен конкурс за песен по идея на Евровизия, спортни събития и културни мероприятия ще бъдат излъчвани по руските телевизии. Страната е изключена от подобни събития заради войната, която започна в Украйна, но ще създаде своя алтернатива на  принципа "Западът не ни е нужен", а в кампанията са впрегнати музиканти, спортисти, писатели, артисти и т.н., пише в коментар на The Wall Street Journal.

Русия беше изключена от турнирите УЕФА, включително и от участие в европейското по футбол, което започва днес (14 юни). Но руският президент Владимир Путин откри преди дни Игрите на БРИКС в столицата на Татарстан Казан. Подобни инициативи имаше много по времето на Студената война. Конкурси за детска песен, спортни състезания (например "Спартакиада", която беше отгвор на олимпиадите, които страните от бившия соцлагер понякога бойкотираха) и т.н., се провеждаха редовно и в тях участваха основно съюзниците на СССР. Сега част от тях, като например конкурсът за песен "Интервизия", ще бъдат съживени и в тях не се предвижда участие на западни изпълнители. Покани получават новите приятели - страните от Централна Азия, Африка и някои от развиващите се икономики.

Нещо подобно се случва и със спорта - Русия планира да организира още и Международни игри на приятелството като отговор на Олимпийските игри, които ще се проведат това лято в Париж. Първоначално се очакваше, че състезанията ще се проведат през септември, тоест малко след края на събитията във френската столица. Според ТАСС ще има известно отлагане, но поканени за участие са 130 държави.

Москва не се задоволява само с предоставяне на алтернатива, но опитва и да принизи западните събития. Microsoft предупреди преди дни, че се готви и мащабна дезинформационна война срещу Олимпийските игри, за което е използвано генерирано от изкуствен интелект съдържание, съобщаващо за провала на Олимпиадата в Париж. Също така се извършват и опити за всяване на страх с информация за планирани терористични атаки в страната.

Проверка в руските канали в Telegram показва, че действително вече се появяват подобни информации с "опорките", че Сена е пълна с фекалии, просяците се депортират в други градове, специалните служби търсят "руска следа" във всичко, а полицията извършва жестокости, обяснявайки ги с търсене на терористи. 

Мащабната изолация, в която е поставена Русия, всъщност се харесва на президента Владимир Путин, смятат анализатори, цитирани от WSJ. Той все още твърди, че Украйна се управлява от нацисти, а пропагандната му машина продължава да съобщава на руснаците, че Киев сам атакува градовете си и обвинява за това Москва. Кадри по телевизиите показват как живеещите в окупираните територии украинци посрещат руските войници като освободители.

Но "украинската линия" вече не се продава много добре, сочат още оценките на експертите. Тя върши работа само в краткосрочен период, защото връзките между Русия и Украйна са много дълбоки, включително и на културно ниво. Затова сега Кремъл започва да насочва вниманието към САЩ и европейските съюзници, обвинявайки ги за проблемите, породили се между двете страни. Така например преди дни зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия, бившият президент Дмитрий Медведев подхвана нова линия в своите заплахи и посочи, че една от целите на руската "специална операция" ще се окаже да бъде спасена Украйна от "оковите на Запада". 

Преди това, при атаките срещу летището в Дагестан, Кремъл обвини Запада в намеса, за да прикрие антисемистките настроения, които всъщност се разширяват в Русия.

Част от методите за отдалечаването са именно тези алтернативни спортни и културни събития, чиито основни послания са, че Русия не се нуждае от Запада, че споделя различни ценности. И не е само това - още "заместители"  могат да бъдат намерени - работи се за задълбочаване на отношенията с редица държави, които са откровени противници на САЩ и Запада - Северна Корея, Иран и Китай. Руското издание "Ведомости" съобщи, позовавайки се на свои източници, за предстоящи визити на Путин в Северна Корея и Виетнам, чиито дати обаче още не са уточнени (вероятно в началото на юли). Освен военната подкрепа Пхенян предлага и нови туристически дестинации за руснаците, за които европейските плажове станаха по-труднодостъпни. 

"Много хора в Русия се отнасят скептично към това направление, но почивката в Северна Корей си има своите плюсове", коментира анализаторът Александър Жебин от Центъра за корейски изследвания, цитиран от "Ведомости". Той разказва за красивата природа и пясъчните плажове на Японско море, които чакат руските туристи. За да станат достъпни, са необходими транспортни връзки и инфраструктура, а за тях е нужно политическо решение, казва още експертът.

Визитата на Путин в Северна Корея ще бъде първата на руски президент от 2000 г. насам. Тя обаче е от съществено значение за Кремъл заради войната в Украйна - страната доставя милиони артилерийски снаряди и балистични ракети, които руската армия използва. Разговорите ще бъдат внимателно следени, тъй като на Запад още не са наясно какво може и дава Москва в замяна. Едно изказване на руския президент преди дни, че би въоръжил трети страни, които да могат да атакуват даващите оръжия за украинските военни повдигна въпроси за действията на Путин в това направление.

Тази заплаха обаче остана неуточнена на фона на предоставените от Киев оръжия, чийто обхват е до 300 км, и ако руският отговор е реципрочен, то кои точно са възможните "клиенти". Но като цяло това изказване беше изцяло в духа на следващата крачка на властите - да убеди населението си, че НАТО се готви да нанесе удар, включително и ядрен, срещу Русия, с което да предизвика Трета световна война. В същото време Путин описва представителите на Запада и като "сатанисти", загубили "моралните ценности", а себе си като защитник на традиционните религиозни  и морални ценности.

Пропагандистите на руската власт често разсъждават за възстановяването на окупираните територии. Опозиционните медии са блокирани и рядко се чуват други гледни точки, но все пак има и известни несъответствия. Руски блогър например непредпазливо съобщи по националната телевизия в отговор на въпрос на водещ как се възстановява животът в региона, че цивилни в напълно унищожения град Авдиевка реално няма. Други видеа показаха неприятните кадри от руините на мястото на градовете след наричаното от руснаците освобождение.

Случайно или не, но "специалната военна операция", както властта избра да нарича действията си в Украйна, всъщност е много добре подбрано определение - така руснаците избягват да мислят, че това е война, кървав военен конфликт и сега, повече от две години пълномащабна война, руснаците сякаш свикнаха да живеят с войната, санкциите и с управлението на Владимир Путин. Може и да не са съгласни с политиката на Кремъл, но са убедени, че той се бори "със зъби и нокти" срещу Запада, който всячески се опитва да разруши Русия, написа в анализ "Карнеги" преди време. И Западът засега не им е нужен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 19 rate down comment 45
Алехандро
преди 1 месец
Започна състезанието за създаване на изкуствен общ интелект - стотици милиони GPU ще бръмчат. Изграждат се машини, които могат да мислят и разсъждават. До 2025/26 г. напр. автомобилите ще надминат по интелект завършващите колежа. До края на десетилетието те ще са по-умни от мен или вас; ще имаме свръхинтелигентност в пълното разбиране на думата. По пътя ще се включат и военните. И още много неща са написани. Къде са рашистите ли - на ниво междуведомствени комисии, отрязани от всякакви технологи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 40
Алехандро
преди 1 месец
Онзи ден излезе голямо есе "Ситуационна информираност". "Най-близкото десетилетие" от Леополд Ашенбергер, бивш служител на OpenAI Superalignment, проект за надзор на системите за AI, 165 странички е, и разказва какво ни чака - големият американски бизнес се готви да инвестира трилиони долари в мобилизация на американската промишлена енергия, невиждана от дълго време. До края на десетилетието производството на ток в САЩ ще нарасне с десетки процента;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 35
Jorkata
преди 1 месец
Тоест пак по стар *** обичай ще крадат от Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
7
rate up comment 26 rate down comment 38
Алехандро
преди 1 месец
До: sssaaaНищо не "викам", особено за аналогови, празни чугунени кратуни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 26
sssaaa
преди 1 месец
До: Алехандро, викаш Израелците да не се изнасят от Газа а? Те не са нашественици там, а гости целящи да демократизират населението там спрямо техните изисквания - да останат без домове, гладни и да причинят една от най-големите насилствено демографски спад в населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 44
Алехандро
преди 1 месец
Квото искат да създават, тези аналоговите, само да си разкарат *** ботуши от Украйна! Светът върви с такива невероятни технологични стъпки напред, един месец е равен на 6, а тези съветски гоуеда са затънали в това, да правят ракети, да ги изгърмят по жилищни блокове, и да прашат работна рка за мЯсо... ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 13
Кисимов
преди 1 месец
Запада си организира вече първенства на НАТО+ така че останалия свят какво да прави - североизтока е изключен от западния спорт и не само. Западноевропейски първенства и прочие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 34
mvr0306
преди 1 месец
Истината е - Запада вече не е оня Запад отпреди 40 години, доминиращ във икономиката, технологиите, стандарта на живот, услугите, музиката и киното. Специално за ЕС: кофти демография, кофти задлъжнялост, собствени суровини - почти никакви, външни пазари - свити - Русия ги отряза, Китай също. Не виждам на какво разчитат за следващите 20 години. САЩ са една идея по-добре, също задлъжнели, но поне ще намерят начин да се оправят сами - голяма държава с ресурси, технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 52 rate down comment 56
evlogi
преди 1 месец
Веднъж бяхме вече в подобна алтернатива.Пак те я водеха.Благодарим на бога,този път имаме много голям шанс да я гледаме отстрани. Халал да им е, не ми се свиди, да си я гледат и да и и се радват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още