IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавното изтриване на червените линии във войната в Украйна

Нагласите на Запада за войната се променят - от съболезнования за очакваната бърза загуба до подкрепа до победата

22:25 | 07.06.24 г. 15
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

В началото на пълномащабната война в Украйна Русия начерта някои линии и предупреди Запада да не ги нарушава, за да не се стигне до ескалация на конфликта. Първоначално това бяха доставките на оръжие и военна помощ, прерастна в далекобойни ракети, танкове и изтребители, мина се през предупрежденията за неприкосновенността на Крим, а по-късно и за удари по руска територия. Но всички тези ограничения постепенно бяха преминавани.

В момента се говори, че Франция ще разположи свои части в Украйна - става дума за военни инструктури, които да тренират украинските военни в лагери, разположени в западните части на Украйна, тоест далеч от военните действия. Това не е ескалация на военните действия - Украйна кани инструктори на своята територия, не става въпрос за изпращане на военни на фронтовата линия, каза френският президент по време на брифинг след разговор с украинският държавен глава Володимир Зеленски в Париж. Той уточни, че Киев мобилизира повече хора и тяхната подготовка трябва да стане по-ефективна и допълни, че мярката е законна. 

И в момента страните от НАТО обучават нашите войници, разликата е, че сега това ще става в рамките на нашата суверенна територия, което ще ускори процеса, каза от своя страна Зеленски.

Западът променя и своите нагласи към сблъсъка - от съболезнования, че Украйна няма да издържи повече от 72 часа на атаката на Русия, до подкрепата "толкова колкото е необходимо", а от скоро, макар и предпазливо, и "до победата". 

"Не воюваме против Русия, а искаме да контролираме процеса на ескалация", коментира още Еманюел Макрони и подчерта, че уставът на ООН дава право на Украйна на самоотбрана. Той увери, че подкрепата ще продължи. Макрон анонсира още и създаването на специален фонд за реконструкцията на Украйна, като основен приоритет ще бъде разрушената от руски ракетни удари енергетика, както и подкрепата си за евроатлантическото бъдеще на Украйна.

Еманюел Макрон призна, че има натиск за по-бързото приключване на войната в Украйна, но този натиск е насочен срещу руския президент Владимир Путин, а не срещу нападнатия народ. "Мирът не означава капитулация", каза той и допълни, че не вярва в закона на природата, че силният има право. Не вярваме на Путин, коментира от своя страна Володимир Зеленски и припомни, че в Нормандския формат всички освен руския президент са търсели начини да бъде сложен край на конфликта.

Украинският държавен глава е на посещение във Франция по повод 80-та годишнина от десанта в Нормандия. По-рано днес (7 юли) той се изправи пред парламента за първи път на живо, след видеоконферентна връзка още в първите седмици от началото на пълномащабната война.

"Тогава светът още не беше видял Буча, не беше видял наследството от руската окупация. И още никой не вярваше колко резултативни могат да бъдат украинците", заяви днес Зеленски. Той беше категоричен, че Украйна може  да спечели тази война: "Вярвам в това, така както Франция е вярвала в своята свобода още тогава, котато Денят Д (десантът в Нормандия - б.р.) все още не се е състоял".

В своето изказване Зеленски отчете, че руският президент Владимир Путин ,също както и Хитлер, трие линия след линия и Европа не може да си позволи да загубу войната

Украйна ще произвежда снаряди по лиценз на KNDS France, стана ясно след среща на Зеленски с представители на военнопромишления комплекс. По време на визитата беше подписано споразумение и за създаване на сервизно обслужване на въоръжението на компанията на територията на Украйна. Франция ще увеличи производството на гаубиците Caesar, за да бъде отговорено на нуждите на украинската армия, както и на артилерийски снаряди и системи за радиоелектронна борба.

По време на посещението си в Париж украинският лидер се срещна и представители на френски компании в сферата на енергетиката, производството на оборудване за електроцентрали, както и строителни компании, банки и компании, предлагащи финансови услуги. Част от тях продължават да работят в Украйна и да подкрепят икономиката, отбеляза Зеленски.

Украйна търси помощ за стабилизиране на енергетиката си. Според представителите на енергийните дружества в страната ситуацията е много сериозна. Ракетните удари на Русия разрушиха целия потенциал за покриване на пиковото потребление, тоест въглищните централи и част от големите водни централи.

Украйна разчита основно на своите ядрени мощности за производството на ток, но реакторите започнаха да излизат в планов ремонт и недостигът е вече много сериозен.По тази причина в страната са въведени ограничения на енергозахранването. Допълнително украинският премиер Денис Шмихал съобщи, че в държавните институции ще бъде забранено използванет она климатици, осветления по фасадите на сградите, както и ще има ограничения на уличното осветление.

Визитата на Зеленски и неговата съпруга Олена ще се запомни със силните аплодисменти, които ги посрещнаха на френския плаж Омаха на 6 юни и емоционалните разговори с ветераните от десанта в Нормандия, кадри от които бяха широко разпространени.

В реч, посветена на десанта, за който се смята, че слага началото на края на Втората световна война, президентът на САЩ Джо Байдън направи паралел между войната тогава и войната в Украйна. И обеща подкрепа за страната. "Вие не се предадохте, не се отказахте и борите по невероятен начин. Извинявам се за седмиците, които не разбирах какво трябва да се промени във финансирането, за да бъде одобрен законът", каза още американският президент, напомняйки за забавеното с повече от седем месеца одобрение на военната помощ за Украйна от страна на Конгреса. 

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Двамата разговаряха отново в Париж ден по-късно. На нея Зеленски благодари за подкрепата и призова за подсилване на отбраната на Харковска област. Байдън официално обяви нов пакет с военна помощ за 225 млн. долара - основно муниции за HIMARS. Именно системите за залпов огън са разрешеното от САЩ оръжие за удари по руска територия в приграничните зони с Украйна.

Двамата са обсъдили споразумението за гаранции, които САЩ ще даде на Украйна до членството ѝ в НАТО и ЕС, става ясно от публикация в сайта на Офиса на украинския президент. Очакванията са, че Байдън и Зеленски ще подпишат документа на следващата си среща, която ще се проведе след броени дни - в Италия на заседанието на Г-7.

Байдън обаче няма да присъства на мирната конференция, организирана от Украйна и наречена от от Зеленски пред френския парламент "Деня Д на Украйна", тоест Деня на дипломацията. САЩ ще бъдат представени от вицепрезидента Камала Харис, а Байдън ще отпътува за събитие от предизборната си кампания в Калифорния.

На 7 юни стана ясно още, че Европейската комисия е препоръчала началото на преговорния процес за страната и Молдова. Украйна направи редица реформи, включително създаде специализирано звено за борба с корупцията и престъпленията по високите етажи на властта, за ограничаване не властта на олигарсите и прие закон за защита на малцинствата, който дава право за обучение на майчин език и цялостна закрила на тези общности, обясни говорител на ЕК по време на редовния брифинг в Брюксел.

Комисията ще следи за изпълнението на поетите ангажимети от страна на Киев.

Дата на началото на процедурата ще зависи от Европейския съвет, тоест от лидерите на държавите от ЕС, а решението трябва да бъде единодушно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 08.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 2 седмици
До: khао исках да кажа че тошко стоте акаунта е обатен и е жена ня мен и целия фенклуб на възраждане... првописна грешка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 4
khао
преди 2 седмици
Амииии , ob-ratten съм и освен това нискочел центаджия. Свиквайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 4
penkiler1415
преди 2 седмици
До: Импeраторът Има си чудесен приятел който има много жители и малко територия.Само да се сбънгьоса положението(а то със сигурност ще го направи) и приятеля ще прибере една територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 7
nanni35
преди 2 седмици
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 25
Импeраторът
преди 2 седмици
До: penkiler1415 мхм ама май има и един на изток, "верен" приятел на Рашистан, който доста доволно и търпеливо гледа как Рашистан затъва и затъва ... и не бърза да има мир:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 13
penkiler1415
преди 2 седмици
До: vanaia На запад има план и Путин е част от плана.Вместо да купи Украйна-с парите похарчени досега във войната щеше със сигурност да успее-той реши за я превзема и вече трета година се мъчи. Не помня някой да е спирал бизнеса на Русия преди войната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 17
vanaia
преди 2 седмици
До: vaspНе, въобще даже. Платени *** на редовна смяна... Тия лигльовци с големи усти са държали само дигитални пушки и ще бягат първи като мишоци каквито са си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 20
vanaia
преди 2 седмици
Фарс, Зеленски е артист назначен да играе президент. Унищожава народа си и страната си, която се очертава като инструмент за война срещу Русия. На запад има план от преди 100г. и идеята е да се разбие Евразия и да не се допусне Русия:Европа да станат стабилни търговски партньори. Е, за сега всичко се движи по план с контролираната ескалация. Абсолютно на никой не му пука за някаква демокрация, за народа на Украйна и за унищожените животи и съдби, още по-малко пък как ще я карат след войната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 8
penkiler1415
преди 2 седмици
До: gasp Ако си заровиш главата,това не ти защитава задницата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 23
ratten
преди 2 седмици
До: zelka007е, има резон. гледах наскоро някакъв ролик, жириновски обясняваше, че чифутягите не могат да се задържат вечно в днешен изрел и си търсят нова страна, където да паразитират. говедарите по очевидни причини не ги искат в щатите и чифутската цел била да се разселят в руска реритория. което обаче също явно не става и....ей къде са укронацитата с огромна плодородна земя. защо да не ги *** и да не я вземем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още