IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова ли е Европа да се бие с Путин сама?

Заради войната в Украйна и увеличаващите се шансове Доналд Тръмп да се върне в Белия дом европейските политици много бързо трябва да намерят отговор на точно този въпрос

07:37 | 05.02.24 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Може ли Европа сама да отблъсне руска атака? Това е въпрос, който поне доскоро звучеше като научна фантастика.

Заради войната в Украйна обаче и увеличаващите се шансове Доналд Тръмп да се върне в Овалния кабинет на Белия дом европейските политици много бързо трябва да намерят отговор на точно този въпрос, пише Politico.

Съобщава се, че бившият - и вероятно бъдещ - президент на САЩ е казал на висши служители на Европейския съюз (ЕС), че няма да се притече на помощ на Европа при евентуално нападение.

На Европа ще ѝ отнеме от пет до десет години, за да навакса недостатъчното финансиране за военния сектор и оръжейната индустрия. Това е време, което Старият континент просто няма.

Медията разглежда какви способности има Европа сега, плановете за укрепването им и последиците от потенциалния край на европейския Pax Americana - включително дискусията в някои страни за необходимостта от техни собствени, независими ядрени възпиращи средства.

Politico разглежда следния сценарий: Годината е 2027-ма. Тръмп е в третата година от второто си президентство. Украйна все още се бие, но западната помощ намалява и фронтовите линии са замразени от месеци. От другата страна на света битката за Тайван между Пекин и Вашингтон се влошава. Тогава руският президент Владимир Путин решава да нанесе удар. Ракети поразяват естонската военновъздушна база „Емари“. Стотици хиляди войници в Ленинградския военен окръг на Русия — закалени от годините на война в Украйна и оборудвани със стелт изтребители Су-57, танкове Т-14 Армата, дронове, ракетни и мобилни артилерийски системи, способни да взривяват хиляди снаряди на ден благодарение на военновременната икономика, нанасят удар в източните части на Естония.

Първите войски, които ще бъдат ударени, са тези на НАТО, съставени от 2200 войници от различни държави, водени от Великобритания и подкрепени от около 10 хил. естонски войници и още хиляди местни доброволци. Международните войски са поставени там не толкова като бойна сила, колкото да демонстрират решителност.

При този сценарий обаче Тръмп ще пренасочи повечето американски войски и военна екипировка, разположени на континента, към Индийския и Тихия океан. Така или иначе той вече даде сигнал на Путин, че няма да бъде толкова притеснен от акт на агресия в Балтика.

„Тръмп може потенциално да подкопае възпирането на НАТО с туит“, казва Бенджамин Талис, старши сътрудник в германския мозъчен тръст DGAP.

Така в рамките на дни Русия може да овладее източните части на Естония, където е съсредоточено етническото руско малцинство в страната. „Ако руснаците смятат, че може да им се размине, те ще окупират части от Източна Естония“, казва Даниел Фрид, бивш посланик на САЩ в Полша.

 

 

 

Последна актуализация: 01:36 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 24 rate down comment 13
andy
преди 5 месеца
"Готова ли е Европа да се бие с Путин сама?" Най-новата шега от Инвесторсмешниците! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 8
evlogi
преди 5 месеца
"Моше срещнал Авраам и му рекъл: Аврааме, ти знаеш ли,че Яков станал ***? Аде бе, не си плаща сметките ли? Не бе не бе, в добрия смисъл бе.. " Та така.Аз не деля хората на обратни или не, а на читави и кофти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 13
evlogi
преди 5 месеца
Е той тою Путин да не е вечен бе.Вече кара 72-ата година, пък става две години се мотка край Авдеевка, закога ще се бие с Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 13
baba_meca
преди 5 месеца
Да, готова е да воюва на приказки. Ето всички е България обсъжддат тая война - едните са за украинците, други са за руснаците. Но колко отидоха доброволци? От цяла България едва ли са повече от 5.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още