IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова ли е Европа да се бие с Путин сама?

Заради войната в Украйна и увеличаващите се шансове Доналд Тръмп да се върне в Белия дом европейските политици много бързо трябва да намерят отговор на точно този въпрос

07:37 | 05.02.24 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Ако Кремъл нахлуе утре, европейските въоръжени сили ще се изправят срещу руска армия, опустошена и окървавена от войната в Украйна, но все още мощна бойна сила. Миналата година Путин увеличи размера на руската армия (включително резервисти) до 3,3 млн. души, като повече от 600 хил. в момента се бият в Украйна.

Въпреки загубите си на бойното поле Русия все още изпреварва европейските страни от НАТО по отношение на броя (макар и не по качество) на танковете, артилерийските системи и реактивните самолети. Освен това Русия официално ще похарчи 4,4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана тази година, въпреки че реалното число вероятно е много по-високо.

 

 

 

Без Вашингтон Европа се оказва недостатъчно оборудвана за война и абсолютно неподготвена. През декември бившият генерал-лейтенант Марк Тис каза, че белгийската армия например изпитва такъв недостиг на боеприпаси и финансиране, че войниците ще „трябва да хвърлят камъни“, ако започне конфликт.

САЩ разполагат с около 100 хил. войници в Европа, като около една трета от тях са разположени в Германия. Присъствието в Полша е по-малко, но се засилва. В продължение на десетилетия те действат като гаранция за ангажираността на Вашингтон и възпиращо средство срещу агресия.

„Цената на американския изолационизъм за Европа и света е световна война. Това е урок по история“, коментира Александър Мережко, украински депутат и ръководител на комисията по външни отношения на парламента.

НАТО създаде сили за разполагане в държавите на първа линия. Най-големият отряд е воденият от Германия в Литва, където Бундесверът планира да изпрати 4800 войници до 2027 г. Европейските страни обаче вероятно дори не биха могли да преместят подкрепления в балтийските страни достатъчно бързо, за да подкрепят силите там, предупреждават висши служители на НАТО.

След края на Студената война европейските въоръжени сили се свиха. Много европейски държави премахнаха непопулярните закони за наборната военна служба и преминаха към професионални военни. Между 1989 г. и 2022 г. броят на военния персонал на ЕС е спаднал от 3,4 млн. души на 1,3 млн. души.

Непосредственият приоритет са сухопътните армии, коментира шведският министър на отбраната Пол Йонсон пред Politico. „Когато става въпрос за нашите въоръжени сили, очевидно е, че трябва да увеличим готовността и наличността, особено на сухопътните сили“, казва той.

Недостигът на хора е сериозно предизвикателство за армията. „Ако не успеем да запълним нашите въоръжени служби, тогава целият допълнителен бюджет и доставки наистина няма да имат очаквания ефект“, посочва генерал Роберт Бригер, председател на Военния комитет на Европейския съюз, орган на ЕС, който обединява началниците на отбраната на блока.

За някои страни незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г. послужи като сигнал за събуждане. Балтийските и скандинавските страни се връщат към набора на войски. Литва възобнови набора през 2015 г., Швеция през 2017 г. и Латвия през 2023 г. В Лигата за отбрана на Естония цивилните редовно тренират за евентуална руска инвазия. Полската армия отдавна се колебае около 100 хил. души, но през последните години числеността се увеличава, макар че новият премиер Доналд Туск не иска да се обвързва с бомбастични числа.

Последна актуализация: 01:36 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 5 месеца
Путин заплашва европата, че ще я нападне, за да й вземе чиповете от клозетните чинии. Така ни информира форденрайнен наскоро, а на акушерки може да се има вяра. Друга причина не виждам за война на Русия с ФЕС. Виж, а война на ФЕС с Русия си е съвсем друга бира - разчленяване и крадване на всичко, що може да се кпадне. Та кой кого заплашва? А лре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 5 месеца
Влязъл юнакът в пещерата, там бил изворът с водата, но излязла ламята. Почнал лют двубой. Юнакът реже глава - появяват се три на ламята. По едно време на ламята и пита: - Какво искаш, юначе? - Да пия вода! - Ами пий бе, що се биеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
aldy
преди 5 месеца
А на какво се надява Европата да победи РФ и да успее да разграби природните богатства? ФАЩ ще ли ги оставят те да се нагушат? Прислугата да се нагуши? Аре, ве. ФАЩ смачкаха ФРГ като въшка. Ще смалкат и другите си васали, но нека те свършат мръсната работа. И ако въобще оцелеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 16
khao
преди 5 месеца
До: 0pk хахахаха, прати ми мейла с опорките, аз сам ще ги намеря! Хахахахаха, като лъжеш и говориш измислици, мислиш ли че не ти личи ? У нас, ти в коя държава си ?!?!?! Къде у нас (в България) има американски бази? Може без ГПС кординати, село или град ще са ми достатъчно! ... и вече е редно поне на една от лъжите да отговориш, а не да я заместваш с нова... чакам още да разбера къде са тия анексирани от сащ земи, и къде са тия 20 бази у сирия, при все че китеника ги изтегли преди години..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 26
khao
преди 5 месеца
До: 0pk Добре, нямаш намерение да отговаряш по първата лъжа и реши да замажеш с втора (слабоумна тактика от фабрикатааа) ... дай да видим втората! Къде са тия 20 бази у Сирия? Кажи ми поне 3, Нали Китеника ги изтегли преди 3-4 години когато беше на власт... или това го няма в опорките???... Плащат си във всяка една държава и са поканени във всяка една!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 7
sssaaa
преди 5 месеца
До: 0pk, те там са с Демократична цел бе, да не си помисли някой, че незаконно са се настанили там. Даже атака срещу тяхна база се третира, като атака срещу самата Америка. Ако не им дадат база, почват да ги бомбят докато Демократично гласуват да им разрешат безвъзмездна база и хранилка. Къде си мислите, че отива целия този голям военен бюджет на Америка - в създаване на нови конфликти и приобщаване им в последствие към Англосаксонската политика. Що не си седят в Америката ами създават бази?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 6
0pk
преди 5 месеца
До: khao да започнем от най-малкото - САШ имат около 800 бази по цял свят. За колко от тях си плаща нещо за използваната територия? Само в Сирия имат 20-тина бази. Плащат ли наем на Асад? Плащат ли данък в бюджета му за всеки източен барел от подконтролните им нефтени полета? Какво е написано в опорките ви по този казус? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 30
khao
преди 5 месеца
До: 0pk Нормално, в лудницата виждате всякви илюзиорни неща... коя територия е заграбил САЩ в последните 100 години... примерно! Поне една анексирана нива ми посочи, моля....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 9
0pk
преди 5 месеца
Не да правим нещо за деескалация, ми ще се пънем да се бием с П. И кой ще се бие? Ще ни гонят по улиците да ни мобилизират, като при укрите? В съседната статия твърдят, че рафиниращите промишлености в цевелезованио свет били деградирали. Танковете и самолетите на батерии ли ще ги караме? Пълен тшк. Дано немците се усетят и разкарат светофарната сглобка, та да изберат някакви къде да сиктирдосат американците. После и ние може да последваме примера им. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 19
Tikva007
преди 5 месеца
*Готова ли е Европа да се бие с Путин сама?* - Сама? 30 държави, 4 от които в Г-7, сами срещу една бедна, каллна, фалирала коччинна? Горката самотна Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още