IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Космическата мечта на Русия може би ѝ се изплъзва

Санкциите заради Украйна натежават на аерокосмическия сектор, който изглежа страда от липса на клиенти

11:27 | 15.12.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изстрелване на ракети

Засега Казахстан и Русия се придържат към партньорството си: лидерите им обещаха сътрудничество, включително и в космическото дело след визитата на Путин в бившата съветска република през ноември. Русия също така иска да разшири и космическото си присъствие, планирайки да похарчи 609 млрд. рубли (6,7 млрд. долара) до 2030 г., за да построи своя собствена орбитална станция.

Междувременно нещата  продължават постарому на космодрума. По-старо поколение ракета бе изстреляна от „Байконур“ на 1 декември, за да изпрати провизии за Международната космическа станция, едно от последните места, на които САЩ и съюзниците им си партнират с Москва. Друга ракета „Союз“ трябва да бъде изстреляна със сателит оттам на 16 декември, става ясно от руски медии.

Казахстан обаче изглежда е готов да получи повече власт и гледа отвъд дългогодишния си съюзник.

„Казахстан работи за разширяването на сътрудничеството в космическия сектор в региона на Централна Азия в рамките на Общността на независимите държави, Организацията на тюркските държави, ООН и други международни организации“, посочиха от министерството, което отговаря за аерокосмическия сектор на страната. Астана е готова да работи и с Русия и Китай, се посочва още.

Вече са налице някои първи стъпки в преминаването отвъд влиянието на Москва. Казахстан започна да използва сателитите Starlink на Мъск, за да се осигурява интернет в планинските части на страната. През октомври 2022 г. страната подписа меморандум за разбирателство с Турската агенция за отбранителна индустрия за сътрудничество по разработка на сателити. Тя си партнира и със звеното за отбрана и космическа дейност на Airbus за съвместно управление на тестови комплекс.

В крайна сметка намирането на нови космически партньори може да има логика за Казахстан предвид предизвикателствата, пред които е изправен „Роскосмос“.

За руския космически сектор „ще има все по-малко и по-малко пари за харчене и по-нататъшно разработване на космически технологии. Руският космически сектор не е иновативен от дълго време“, коментира Павел Бернат, според когото той ще става все по-малко значим в международен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 19
evlogi
преди 6 месеца
До края на ноември тази година Спейс Екс има почти 80% пазарен дял от изведените в космоса товари.Делът на Роскосмос е 3.8%.Ва.тен.ките да се молят Мъск да не го прихване да строи атомни централи или да влезе в оръжейния бизнес,че хептен ще се удремят......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още