IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли САЩ не могат да си позволят Украйна да загуби войната?

Вашингтон рискува репутацията си на световен лидер и още конфликти, ако се отметне от обещанията си за Киев

11:07 | 07.12.23 г. 15
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След почти две години на пълномащабни военни действия в Украйна светът изглежда изморен и загубил интерес. В самата Украйна избуяват вътрешни конфликти, включително и се появиха спекулации за немислимото противопоставяне между президента Володимир Зеленски и главнокомандващия ген. Валерий Залужний.

Така най-рисковият залог на руския президент Владимир Путин - че САЩ и Западът ще се уморят от бруталната война, изглежда все по-вероятно да се случи, пише CNN.

Най-големият донор на Украйна по отношение на военната помощ - САЩ, изпитва колебания за одобрение на средства за следващата година. От Белия дом предупредиха Конгреса, че парите свършват и времето изтича, а представители на Киев коментират, че без американската помощ, вероятно ще загубят войната.

Загубата ще означава край на украинската държава, но тя ще сложи точката и на репутацията на САЩ като световен лидер, пише още CNN. Само преди две седмици министърът на отбраната Лойд Остин беше в Киев и потвърди, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Украйна "колкото е необходимо". Отказ да го стори може да постави под съмнение и гаранциите за сигурност, дадени на други партньори на Вашингтон, и да насърчи още военни конфликти. 

Това може да се види в Близкия изток с атаката на групировката "Хамас" в Израел, а само преди дни Венецуела проведе референдум, на който гражданите на страната подкрепиха искането на президента Николас Мадуро да вземе под контрол части от съседната Гвиана. Районът Есекибо е спорен от повече от век, но Каракас се активизира по казуса, след като Exxon Mobil откри много обещаващо петролно находище в тази зона.

Сега, цитирайки резултатите от референдума, Мадуро даде срок от три месеца на компаниите, които работят с лиценз от властите на Гвиана да напуснат региона, както и препоръча на своите институции да дават лицензи за добив на компании от Венецуела.

Победа над Украйна може да насърчи Русия и да продължи нататък - нещо, за което украинският президент Володимир Зеленски предупреждава от повече от година. В едно последните си интервюта за AP той коментира, че следващата цел ще е държава на НАТО и тогава на фронта ще отиват не само парите на американците, но и техните деца.

Има данни, че Русия може много бързо да се възстанови от загубите в Украйна, използвайки военната подкрепа от държави като Иран и Северна Корея, и да продължи с реализацията на плановете си, се казва в анализа.

Допреди няколко години отказ на САЩ да защити демократична, суверенна държава, бореща се срещу инвазията на много по-силен противник, беше немислим. Но сега има огромна промяна в редиците на републиканците (спрямо времената на Роналд Рейгън например - б.р), които в момента са водени по-скоро от изолациониския слоган на Доналд Тръмп "Америка е на първо място".

Дори и републиканци, които подкрепят помощта за Украйна, сега обвързват продължаването ѝ с един от най-сериозните проблеми за американското общество - имиграцията. "Нашата сигурност не може да бъде на второ място спрямо други държави по света, спрямо нашите съюзници, дори и те да са Украйна и Израел", коментира сенаторът Джон Корнън (Тексас). Така дори и Сенатът, който изглеждаше напълно готов да гласува за предложението на Джо Байдън, сега стигна до скандали в изслушване по темата за Украйна.

Поддръжниците на продължаването на помощта за Украйна предупреждават: Путин гледа. Републиканецът Джим Риш, сенатор от Айдахо, който е член на комисиите по разузнаване и по външни отношения, коментира, че Путин вярва, че ще спечели тази война, като надживее западната подкрепа. "Те следят всяка дума, която се изрича в САЩ, Канада и другите ни съюзници", допълни още той.

Пенсионираният генерал Бен Ходжис също потвърждава усещането, че Москва много стриктно следи всеки ход на Конгреса и на западните съюзници.

Скептиците пък използват липсата на значим напредък на дългоочакваната контраофанзива в Украйна, за да повдигнат въпроси ефективно ли се използва помощта, както и защо Белият дом няма план за действие/победа и колко дълго може да продължи тази война. Въпросите са основателни, но ситуацията на бойното поле е такава, че трудно могат да бъдат дадени отговори, се казва в анализа.

Москва се оказа с висока толерантност към жертвите и готова да води дълга война на изтощение, докато изчаква политическата промяна в САЩ и Европа. Русия и Украйна са във война от почти 10 години - след анексирането на Крим и окупирането на части от Донбас през 2014 година.

В момента нито Русия, нито Украйна изглеждат готови на преговори - и двамата лидери имат прекалено много за губене, пише още CNN. Социологически проучвания и в двете държави показват, че хората подкрепят продължаването на войната. Украинците са на мнение, че загубите са твърде големи и се стигна твърде далеч, за да се предадат сега, преди да бъдат постигнати целите, и не желаят ново замразяване на конфликта.

Най-голямата опасност за Украйна е да бъде въвлечена още по-сериозно в конфликтите във Вашингтон. В Киев осъзнават много добре това и президентът Володимир Зеленски в последния момент отказа да участва в дебатите за страната му, завършили със скандал и крясъци. И докато все повече става ясно, че САЩ няма да стоят с милиардите си зад Украйна, "колкото е нужно", Путин изчаква своя миг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 24 rate down comment 11
evlogi
преди 6 месеца
Москва не просто е с висока толерантност към жертвите.Тя е абсолютно безразлична към тях.Кога в историята и не е било така?Ако Западът не го е предвиждал това, язък му за мозъчните тръстове и анализатори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 25
sssaaa
преди 6 месеца
С цялата Безаналогова Натовска техника и финансов Ресурс на ФЕД и ЕЦБ не могат да спрат така наречената от Фекалния някви си крадци на перални, санитарен фаянс и алкохолици. Ами ако тези същите се наложат да спрат Китай какво ли ще стане? Те нито са крадци нито алкохолици и имат доста военни играчки, както и добре дисциплинирани. Не е късно още да се ориентират кой ще е новия бъдещ Световен Хегемон. Доларът е приключил, а с блокирането на Руски резерви и други държави ще си отдръпнат резерврите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 24
zelka007
преди 6 месеца
а във ВМЗ стройни блестящи редички от стандартни 155мм писма за дядя мраз се композират ... паметника съвсем се е климнал друзя антиваксъре-газовици . деца играят там , да го бишкаме казвам , а ?! ... за 9-ти ще се събирате пред пасоль да подвивате крак , закичени с лентичка в десен колорадски бръмбър ... пък после е редно и тиганът на Бузлуджа да махнем , друсне по-силно и сам ще падне , беля ще направи , може некое стадо офффчици да уплаши , млякото да им секне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 22
Vayk__
преди 6 месеца
Това дето плащат с нападение на натовска държава е достойно за съжаление! Вероятно може и да мине при някой холандски фермер например, които си мисли че в Русия живеят зли демони и има портали на ада:))))) Реалността обаче е доста различна! Руснаците нагазиха много лошо в Украйна и се чудят как да се отърват от тази тежест на войната! Нищо няма да нападат:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 37
kanartikina
преди 6 месеца
Гражданската война в Украйна ескалира с преврата планиран, финансиран и организиран от сащ, в комбина с някои васали в Европа, най-вече Германия!Напомням за брифинг в Белия дом на г-жа *** the EU, зам. държавен секретар , по време на който тя чистосърдечно призна за поне 5 млрд $ инвестирани в "демократизацията " на Украйна!А също и за записан неин телефонен разговор , в който тя нежно , по имперски се отзовава за васалите в ЕС и заявява,че максималното , което може да получи Германия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още