IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската помощ за Украйна расте след колебанията на САЩ

Авдиевка отново е най-горещата точка на фронтовата линия, руските военни се прегрупират край Бахмут и Лиман

08:01 | 23.11.23 г. 15
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За създаването на нова коалиция за противовъздушна отбрана след срещата във формата "Рамщайн", съобщи украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение за 637-ия ден от началото на пълномащабната война в Украйна. Лидери този път са Франция и Германия.

"Не всичко може да бъде казано публично, но небесният щит на Украйна става по-силен с всеки месец", допълни още той.

На 17-ата среща на министрите на отбраната на НАТО са взети решения за доставката на още системи за ПВО, артилерийски снаряди и дронове, както и електронни оръжия за борба с дроновете, стана ясно още от думите на Зеленски. Нидерландия готви пакет от 2 млрд. евро в подкрепа на Киев, допълни още той.

Българският парламент също даде "зелена светлина" за взетото преди месеци решение за изпращане на бронирана техника за Украйна. 

През последните седмици САЩ отстъпва от своите лидерски позиции по отношение на помощта за Украйна, но в същото време се наблюдава активизиране на европейските усилия. Politico съобщава за важен пробив в позицията на Франция по отношение на покупки на муниции и въоръжение, които да бъдат предоставяни на украинските военни. Досега Париж настояваше те да стават само от европейски производители, но след като има опасност ЕС да не изпълни обещанието си да достави 1 млн. снаряда до март 2024 година, това условие изглежда ще отпадне.

За подобно развитие на нещата намекна преди дни латвийският президент Едгарс Ранкевичс.

Великобритания и Норвегия призовават за още усилия за повишаване на сигурността  в Черно море, коментира и министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров след срещата със своите колеги от НАТО. Зеленски отбеляза и успешната работа на зърнения коридор на Украйна, през който в рамките на около 2 месеца вече са преминали 5,5 млн. тона товари.

Украйна предлага на САЩ съвместно производство на оръжие

Съвместното производство на оръжие е един от изходите от тупика в доставките на военна помощ за Украйна в американския Конгрес. Това става ясно от думите на украинския президент Володимир Зеленски пред FOX News. Той отчете, че това би била печеливша стратегия и за САЩ, и за Украйна, създавайки работни места в двете държави.

"Можем да вземем лицензи и да произвеждаме системи за въздушна отбрана, с които да защититим Украйна", каза той и допълни, че цената на тези системи ще се вдига, когато е видна ефективната им работа.

В своето интервю украинският президент коментира още, че страната му не е готова да даде Донбас и Крим на Русия, за да спре войната. Украйна има успехи в контранастъплението - унищожена е голяма част от руския Черноморски флот, както и са извършени операции на територията на Крим и е ограничен контрола, който имаше Русия над Черно море.

Боевете край Авдиевка се активизираха

Боевете край Авдиевка се активизираха, каквито бяха очакванията на украинските военни. През миналите дни имаше известно затихване на интензивността заради лошото време и обилен снеговалеж. Но сега населеното място отново е най-горещата точка на бойните действия - през миналото денонощие е имало близо 30 отблъснати руски атаки в района, сочи справката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна.

Руските атаки са подкрепени от военна авиация, като се увеличава и броят на бронирана техника в региона и на артилерийските обстрели по украинските позиции около индустриалната зона на града, уточняват украински военни. Руски източници съобщават за напредък на югоизток от населеното място.

Много активни остават боевете и около Маринка, и Купянск. В направленията към Лиман и Бахмут руските военни се прегрупират и няма данни за атаки.  

ВСУ съобщава за продължаваща контрабатарейна битка на левия бряг на Днепър. Руски източници допълват, че украинците удържат позициите си край Кринки и атакуват към Пойма, Пишчанивка, Пидстепне и край Антоновския мост и жп прелеза в района. Има данни и за натиск към Олешки.

След кратката пауза в предишното денонощие заради лошото време интензивността на бойните действия отново се повиши до средното за изминалите дни - около 80 директни бойни сблъсъка. Под артилерийски обстрел са повече от 100 населени места в зоните около фронтовата линия.

Руското Министерство на отбраната съобщава за унищожени дронове над Крим и Черно море през изминалото денонощие. Свален е още един МиГ-29, с което по руски данни унищожените бойни самолети на Украйна вече са 537. В социалните мрежи на Русия има множество съобщения за атака към подстанция в Подмосковието, при което без електроенергия са поне 10 населени места около столицата, но официално потвърждение на информацията няма.

Шаблонната реторика на Путин за мирни преговори

Светът трябва да помисли как да спре тази трагедия, заяви руският президент Владимир Путин относно започнатата от Москва пълномащабна война в Украйна, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Според военните анализатори изявлението на желанието на Русия за участие в мирни преговори няма потвърждение от действията - не се виждат желание за отстъпление от максималистичните цели на Русия в Украйна.

Целта е прекратяване на конфликта, но ако това бъде изпълнено по руските условия, то вероятността за подновяване на руската агресия към Украйна през следващите години се запазва, при това при много по-благоприятни за Москва условия.

Чешкият президент Петер Павел също смята, че Русия може да възстанови своята военна мощ в рамките на 5-7 години. Всичко зависи от начина, по който приключи конфликта. Пред České noviny той припомни, че НАТО определя Русия като най-голямата заплаха и затова поддръжката за Украйна е важна за безопасността на организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 19
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... ти па кво си се разквuчал рано сутринта , я се дръж кат рассиянин малко , с достойнство ... там растежи , победи , печалби неземни , нови източни пазари , заплатите им станали наполовина на българските , колите и къщите им струват двойно на нашите и не ривът и се тръшкат кат теб ... ти за некви изсмукани от пръстите % се вайкаш ... ви резнат пенциите и ТЕЛКовете и готово ... ако нещо не ти аресва , е го де е вокзала --> чемодан --> и трена за питер ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 8
Tikva007
преди 7 месеца
*Нидерландия готви пакет от 2 млрд. евро в подкрепа на Киев* - А ето и какво мислят избирателите и нидерландският бизнес по въпроса: *Крайнодесният лидер Георг Вилдрес изненадващо печели изборите в Нидерландия*. За кого е *изненадващо*? За пчеличките от Планетата на розовите понита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 10
Tikva007
преди 7 месеца
И още: * Перспективите за 20-те държави от еврозоната се влошават напоследък и е напълно възможно икономиката да изпадне в рецесия*. - Работата на американците стана като във вица, дето един майстор учи чирака как да затяга болтовете на капака на клапаните: *Затягаш до скъсване и връщаш един оборот назад!*. След малко чиракът: *Майсторе, аз ги скъсах всичките, ела ти сега да ги върнеш!*. Или инструкцията към млад водач за маневра назад: *Дал, дай, дай! Оп! Ела сега да видиш какво си направил!*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 10
Tikva007
преди 7 месеца
*През последните седмици САЩ отстъпва от своите лидерски позиции по отношение на помощта за Украйна, но в същото време се наблюдава активизиране на европейските усилия.* - А в съседната статия четем: *ЕЦБ: Слабата икономика застрашава финансовата стабилност в еврозоната*, * Слабите икономически перспективи, заедно с последиците от високата инфлация, затрудняват хората, фирмите и правителствата да обслужват дълга си, заяви заместник-гуверньорът на ЕЦБ*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 21
zelka007
преди 7 месеца
на гнъсавият занулен детеубиец нито думичка не трябва да се верва от бръщолевенията ... !! ... сега ако го навали снег паметника , да не вземе да климне хептен ?! какво ще го правим друзя антиваксъре ?! да им изпратим поне облицовката на рашибозука , да си правят надгробни плочи на офицерите , че гледам пак започнаха с по хиляда на ден "груз 200" ... айде кашика го копат/горят къде сварят , кога го оставят на кучетата , ама офицерите коги са чистокръвни им правят церемонии ... блатни нефели ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още