IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна удържа Авдиевка, готви производство на ракета с далекобойност до 1000 км

Киев ще дигитализира документацията за доставките на западно оръжие на фронтовата линия

08:05 | 13.10.23 г. 29
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Висока остава интензивността на бойните действия по всички фронтове в Украйна, става ясно от сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. В последното денонощие са регистрирани 64 директни бойни сблъсъка, което е почти двойно по-малко спрямо 10 октомври, но е над средното за предходните седмици, когато имаше средно по около 30 стълкновения.

Най-активни са боевете в направлението Авдиевка, но данните на този етап сочат, че украинските военни успяват да удържат на засиления натиск на руснаците. Активни са битките около Маринка, както и в направлението около Купянск.

Преди два дни ръководителят на направлението Таврия ген. Олександър Тарнавский съобщи за опити Авдиевка да бъде обкръжена, като след известно затишие на бойните действия в битка са хвърлени три батальона и множество бронирана техника. От Института за изучаване на войната (ISW) отчетоха променена тактика на руснаците в това направление, включително и добра координация и използване на електронни средства за заглушаване на комуникациите на врага.

Военните анализатори ревизираха предишните си оценки, че атаката вероятно цели отвличането на вниманието на украинците от по-перспективни насоки. От началото на атаката към Авдиевка руснаците са превзели 4,5 кв. километра в различни направления около града, но в последното денонощие не успяват да защитят позиции. Геолокализирани данни показват унищожени десетки руски бронирани машини край града. Видеа показаха разрушения на големи колони с танкове, което напомни провалените опити за превземане на Киев в началото на военната офанзива.

Украинците разрушиха и мост, намиращ се северно от Авдиевка, което прекъсва логистиката за руските военни в областта. Това също ще натежи на руските усилия да превземат града, устояващ на атаките още от 2014 г.

От сводката на Министерството на отбраната на Русия също става ясно, че липсват успехи в операцията за Авдиевка. Ведомството съобщава единствено за авиационни удари по Белохоривка, Курдюмивка, Авдиевка и Маринка през последните часове, както и за отбити атаки при Лиман и Клищиевка (край Бахмут).

От ВСУ отбелязват още и отблъснати руски атаки около Роботине (Запорожка област) - направлението към Мелитопол и допълват още за продължаващи настъпателни действия по тази ос.

Украйна работи за увеличаване на производството на собствено оръжие

Украйна има прототип на ракета с далекобойност 750-1000 километра и се готви за производство, разказа пред украински медии един от съветниците в Офиса на украинския президент Михайло Подоляк. От тази пролет в страната се активизира собственото производство на оръжия и муниции и вече има серийно производство на снаряди по стандартите на НАТО (155 мм), както и на дронове. Точните количества са засекретени, но според местните власти има съществен ръст на годишна база.

Украинските военни използват именно собствените разработки оръжия за ударите по руска територия - основно дронове.

За да има паритет обаче, Украйна трябва да започне да произвежда и собствени ракети, казва още Подоляк пред местния тв 24 Канал и допълва, че се полагат усилия в тази насока. "Украйна не може за половин година да произведе хиляда или две хиляди ракети, но инвестираме във всичко", допълни той.

В своето вечерно обръщение в 596-я ден от началото на войната украинският президент Володимир Зеленски също говори за местното производство на оръжие. По време на заседание той е получил данни за производството на бронирани машини, ракети и противотанкови мини. "Основният курс на държавата е нашето собствено производство на оръжие, техника, боеприпаси - всичко необходимо за отбрана. Всичко - от ракети и дронове, до бронирани машини и боеприпаси с нужните калибри", каза Зеленски.

В допълнение ще бъде изработена електронна документация за отчет на полученото и предаденото на фронта оръжие, което от една страна, ще дава информация за нуждите на фронта, а от друга, ще позволи бързото проследяване на западната военна помощ, допълни украинският държавен глава.

Още един кораб на руския Черноморски флот е повреден

След атаките към кораборемонтния завод в Севастопол в средата на септември Русия изтегли голяма част от своите кораби към пристанището в Новоросийск, за да ги защити. При атаката тогава беше повреден един от корабите на Черноморския флот "Минск", както и подводницата "Ростов на Дон". Сега Военноморските сили на Украйна съобщават за още един повреден кораб - патрулния "Павел Державин", на който са разположени установки за ракети "Калибър".

Информацията не е потвърдена от Министерството на отбраната на Русия. Причината за инцидента също се изяснява, като една от версиите е, че корабът е попаднал на морска мина. Руските военни съобщиха преди ден, че са отбили атака с морски дронове към Крим. В нощта срещу 13 октомври са унищожени украински дронове над Брянска и Белгородска област, допълват оттам.

Руски дрон се разби в Румъния

На няколко пъти в нощта срещу 13 октомври Военновъздушните сили на Украйна съобщиха за опасност от ракетен обстрел в източните и югоизточните части на страната, включително Одеса и Змийския остров. При атаката с дронове през миналата нощ в тези направления пък има попадение на руски дрон на румънска територия.

По данни на Министерството на националната отбрана на Румъния в сутрешните часове на 12 октомври са били задействани системите за противовъздушна тревога в село Плауру край р. Килия. Открит е кратер от дрон на три километра от населеното място, допълват от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

29
rate up comment 5 rate down comment 3
penkiler1415
преди 8 месеца
До: Tikva007 Писанията ти за руското самосъзнание в Украйна как кореспондират с войната която се води бизо две години? Някой съветник като теб излъга и Путин с руското самосъзнание в Украйна и военна операция за 6 дена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 19
Импeраторът
преди 8 месеца
Аз нали помолих за торби за трупове да се пратят, че рашистите искаха за офанзивата си... Сега има призиви за лекари да отидат в болниците там, че не могат да смогнат да кърпят рашистите, които са срещнали (и български) снаряди. Но не може да се гарантира, че няма да ги пратят за месо и тях :-) тука лекари има ли, или всички копейниците са шофьори на камиони?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 18
khao
преди 8 месеца
До: andy стегни се... само 10 минуса си ми изпляскал, за кво са ти тия много акаунти ако не ги ползваш :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 17 rate down comment 6
andy
преди 8 месеца
До: khao Явно не съм го разбрал, но останалото си е така! А ти като си толкова умен, вземи напиши нещо умно, че започва да писва от вдлъбнотийте ти. Затънал до гуша в западна(ла) пропаганда. И през соца се лъжеше много, но всички знаеха как стоят нещата. Сега направо мажат, а такива като теб чакат да погълната поредната кафява субстанция. Доброволни ли сте толкова умни или сте стимулирани. Лоша новина от днес. Соросчо уволнява персонал. Ще има глад за много от вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 17
khao
преди 8 месеца
До: andy Направо незнам как да те настигна... обratten е ваш човек,а ти го нахрани, щото си тъъъп на гъъъз и не разбра кво е написал! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 19 rate down comment 8
andy
преди 8 месеца
До: khao Умен, аз срещу теб да бягам не можеш ме настигна! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 19 rate down comment 8
andy
преди 8 месеца
До: ratten Като си голям акъл, я ни разясни какво правиха ФАЩисаните в Ирак и как воюваха!!! Няма да га направиш поради липса на ресурси, затова ще ти кажа - атакуваха цялата инфраструктура. Още в самото начало Ирак беше напълно парализиран. Така, че Русия води доста щадяща война с нацистите. Атакува остовно военни обекти и инфраструктура. Повечето цивилни жертви са укронацистки с пропагандна цел. Даже и западни медии го потвърждават - Ню Йорк Таймс например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 17 rate down comment 4
andy
преди 8 месеца
До: Импeраторът Щото не си гледал какво става по ФАЩистан. Вземи първо ти малко да се образоваш и да излезеш от пропагандната матрица. Така си се зобмирал, че и във ФАЩ няма да те вземат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 21
Импeраторът
преди 8 месеца
До: ratten ами според рашистката пропаганда цяла Украйна има натовски генерали, които ходят с жив щит от деца ... да и затова ежендневно на рашистите им се "налага" да убиват цивилни, които иначе искат да поробят, опа, пардон, "освободят".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 18
ratten
преди 8 месеца
До: Импeраторът" Защото зимата отново рашистите с дронове и натрупания запад от ракети ще удрят централи и подстанции, в които живеят натовските генерали, за да подложат украинския народ на терор." натовските генерали в подстанции ли живеят там!? ама и те са едни генерали в подстанции и детски градини да се крият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още