IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията с проруски настроения и лидер Роберт Фицо спечели изборите в Словакия

Победата му прибавя към вълната националистически и популистки сили в Европа

15:31 | 01.10.23 г. 12
Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg
Снимка: Michaela Nagyidaiova/Bloomberg

Страната все още изпраща оръжия на изток, настанява повече от 100 000 украински бежанци и подкрепя всички санкции срещу Русия, въпреки че този ход има пряк ефект върху енергийните ѝ доставки.

Завръщането на 59-годишния Фицо може бързо да промени това, като постави под въпрос сътрудничеството на Словакия с НАТО, предвид острите му критики към алианса и САЩ. Това би засилило и влиянието на Орбан, който се противопоставя на санкциите и доставките на оръжие.

Фицо невинаги е бил толкова опасен за Европа. Под негово ръководство Словакия се присъедини към еврото през 2009 г., а икономиката ѝ се крепеше на автомобилната индустрия, която превърна страната в един от най-големите производители на автомобили на глава от населението в света. Той също така счита бившия германски канцлер Ангела Меркел за свой съюзник.

Въпросът е дали при следващото си премиерство той няма да се върне към времето, когато Словакия беше по-скоро в европейската безпътица, особено като се има предвид, че може да му се наложи да привлече крайната десница, за да състави правителство на мнозинството.

"Целите на Фицо ще предизвикат опозиция и несъгласие в чужбина, а това може да доведе до изолация на Словакия", казва Григорий Месезников, президент на мозъчния тръст Институт за обществени въпроси, който следи политиката на страната повече от 30 години. Макар и да остане в ЕС, той ще издърпа Словакия "извън европейския мейнстрийм", каза той.

След разпадането на Чехословакия през 1993 г. Словакия първоначално се разграничи от останалата част на региона. Първите правителства след края на комунизма пренебрегнаха върховенството на закона, което попречи на страната да се присъедини към НАТО през 1999 г. заедно с Полша, Унгария и Чешката република. Тогавашният държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт нарече страната "черната дупка" на Европа.

По това време Фицо е в началото на 30-те си години и укрепва лявоцентристката партия в страната, печелейки привърженици с пламенни речи за борба с корупцията и насърчаване на интеграцията в ЕС. Неговата партия "Смер" спечели първите си парламентарни избори през 2006 г. През 2012 г. популярността му достигна връх от 44%, тъй като той обеща да дава повече пари на хората в неравностойно положение.

Вдъхновен от умението на Орбан да сменя сюжета, за да остане на власт, Фицо започна да отстъпва по въпроси, които някога е подкрепял. Той и партията му се сблъскаха и с обвинения, че са позволили на корупцията да процъфтява, което достигна връхната си точка през 2018 г. с поръчковото убийство на младия разследващ репортер Ян Куциак и неговата годеница.

Фицо се превърна в лицето на това обществено недоволство и се оттегли от поста след натиск от страна на коалиционните си партньори. В интервю за Bloomberg през април той заяви, че е бил изкупителна жертва, че веднага е разбрал, че с убийството, "което няма нищо общо със "Смер", ще се злоупотреби". 

Следващите правителства се насочиха към него и най-близките му съюзници с обвинения в подкупи. Десетки високопоставени полицаи, агенти на тайните служби и бивши служители бяха осъдени по свързани дела.

Фицо отхвърли обвиненията, че партията му насърчава мафиотска държава, като "изфабрикувани и смешни". Но въпросът се превърна в основен акцент на изборите през 2020 г., първите от 14 години насам, които Фицо загуби. 

Когато популярността на Фицо достигна дъното, той се преоткри, превръщайки се в глас срещу всичко - от блокадите заради коронавируса и ваксините до имиграцията и зелените политики. Подобно на Орбан, той се противопоставя на ЕС като несъгласен с него глас в рамките на блока, а не за да изведе страната си от него, пише Bloomberg TV Bulgaria.

"Фицо със сигурност се е променил", казва Бела Бугар, лидер на бивша коалиционна партия, която беше част от администрацията на "Смер" от 2016 до 2020 г. "Когато те преследват, се променяш."

Именно подкрепата на Словакия за Украйна срещу инвазията на Владимир Путин е най-благодатният му политически инструмент за извличане на ползи. Фицо, който през 2018 г. се съгласи да закупи изтребители F-16 от САЩ, се изказва особено за партньорите на страната в НАТО. Той сравни германските войски, които идват в Словакия, с Вермахта от нацистката епоха.

Заместник-председателят на "Смер" Любош Блаха разбуни тълпата по време на партийно събитие миналия месец: "Войната и фашизмът винаги са идвали от Запад, а свободата и мирът - от Изток", каза той.

Социологическите проучвания показват, че словашката подкрепа за членството в ЕС и НАТО намалява. Дипломатите, разположени в Братислава, упрекнаха "Смер", че многократно е разпространявал дезинформация за руската инвазия. Подобно на Орбан, едно от твърденията на Фицо е, че милиардерът филантроп Джордж Сорос се намесва в словашката политика, а либералните опоненти обслужват чужди интереси. 

"Не искам да доставям смъртоносни оръжия на Украйна само в името на добрия имидж сред западните държави", каза Фицо в интервюто през април в Братислава. "Ирационално е да се мисли, че Русия ще се изтегли от Крим. Този подход на Запада в даден момент ще унищожи Украйна". 

"Смер" се възстанови достатъчно, за да даде на Фицо път обратно към премиерския пост с подкрепата на по-малки групи. Това ще бъде четвъртият му път на този пост. Основният му съперник, Симецка, призова словаците да не вярват на разказа на Фицо. Този месец той заяви, че перспективата за правителство с екстремистки партии е риск за Словакия.  

Всъщност според бившия му съюзник Зала Фицо трудно можеше да бъде спрян: "Той разпространява конспиративни теории без никакви ограничения и е в състояние да ги използва в своя полза".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 18
zelka007
преди 9 месеца
До: cyclop ... ти нали не си обркАл каскета , излизаш с онзи с алуминиевото фолио ... пази се !! доста кеимреилс пръскат напоследък !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 12
cyclop
преди 9 месеца
Про-нормално-мислещи настроена. ЗА**БИИ Проруски, ами анти-ковид-измама, анти-клаймътченч измама, анти-африканска-инвазия. Тоест, всичко, което НОРМАЛЕН човек с НОРМАЛНА интелигентност би подкрепял. КОЛКО ТРЕВОЖНО, че такива стават все по-популярни. Неков, бързо копи-пейстни един буламчач какво ТРЯБВА да направим, за да спрем нормалните, естествени и адекватни посоки на политически партии и масови предпочитания. Може би ТРЯБВА "експертите" да ни обяснят какво да мислим. Че ние сме се объркАли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още