IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мечтата на Шолц за климатична революция в Германия агонизира

Икономическите неволи на страната, подсилени от слабото световно търсене и енергийната криза направи живота по-труден за управляващата коалиция

10:10 | 16.09.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нефункционалността на правителството не помага. Когато министърът на икономиката на Зелените, Роберт Хабек, представи през април предложение, което предвиждаше забрана на нови газови и петролни котли, последва буря от недоволство, тъй като настроените към бизнеса свободни демократи яростно се противопоставиха на плана.

В крайна сметка Хабек беше принуден да смекчи закона за отоплението, като даде на собствениците на жилища повече време да обновят системите си, в мярка, която сега се очаква да изкорени само три четвърти от първоначално предвидените емисии.

„Компаниите биха били готови да инвестират повече в зелената трансформация, ако знаеха какво крие бъдещето – на какво могат да разчитат“, изтъква Гроешл от Allianz.

Самият Шолц се оплаква от бюрокрацията, която забавя нещата, и по-рано този месец призова за действия за намаляване на регулациите на федерално и местно ниво. Той дори се обърна към опозиционните депутати за помощ - ход, възприет от някои коментатори като признак на отчаяние.

Опозиционният лидер Фридрих Мерц от консервативния блок, ръководен от християндемократите, контрира, че „мнозинството вече не подкрепя вашата политика за климата“.

Друга голяма спирачка за растежа и инвестициите са разходите за енергия. Въпреки че са по-ниски от миналогодишните рекорди, цените на газа и електроенергията все още са между два до три пъти по-високи от нивото отпреди войната в Украйна.

Въпреки че енергийният преход може един ден да предпази Германия от геополитически шокове при доставките на изкопаеми горива и политически натиск от страни като Русия, засега това е само голямо главоболие, което заплашва да прогони бизнеса в чужбина.

Хабек се опита да подпомогне енергоемките компании със субсидии, за да улесни прехода им към производство без въглеродни емисии, но както Шолц, така и министърът на финансите Кристиан Линднер от свободните демократи блокираха плана му с аргумента, че няма икономически смисъл.

По-тревожното, казват някои икономисти, е липсата на напълно обмислен план.

„Правителството е на погрешен път тук“, коментира Вероника Грим, член на Съвета на икономическите експерти на Германия, която смята, че страната се нуждае от по-радикални действия като отваряне на пазарите. „Те се опитват да запазят статуквото с високи субсидии, но това няма да проработи“, добавя Грим.

Мерките, които тя би подкрепила вместо това, включват повече внос за облекчаване на натиска върху вътрешния пазар, по-голям фокус върху търговията с емисии, инвестиции в инфраструктура и увеличаване на производството на водород, като същевременно се ратифицират търговски споразумения за осигуряване на повече източници на доставки.

Специална двудневна среща на кабинета в замъка Мезеберг на север от Берлин трябваше да намери отговори на икономическите проблеми на Германия, но завърши без нов генерален план.

Мартин Морисън, главен икономист за Европа в DWS, все още се радва на тази среща и настоява, че „невероятната устойчивост“ на Германия в лицето на последните кризи показва, че е твърде рано да се отписват перспективите на страната като двигател на европейския растеж.

„Правителството ясно призна в програмата „Мезеберг“, че предизвикателството е в премахването на държавната бюрокрация“, изтъква той, добавяйки: „Вярвам, че нещо ще се подобри тук в обозримо бъдеще“.

Засега, докато икономиката на Германия  продължава да се клатушка, Шолц се опитва да привлече гласоподавателите, като настоява, че и той, и те споделят разочарованието си от начина, по който функционира страната.

„Германците са уморени от застоя“, изтъква той пред депутатите. "Аз също".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 16.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
cvbeteree
преди 9 месеца
Разпродажба! Уникален и компактен видеорекордер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увеличение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:-+++---- https://welcome.to/carcam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: Tikva007 ... злобарче ... ама леопардите убаво гърбят рашибозуци , има за кво да оквuчахте орталъка нефелите ... екстра са си танкове , нищо че ги унищожихте още на полската граница ... :))) ... и патриотите добре си се справят , за разлика от с400 ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: evlogi ... ами не е много вярно това дето го пишеш ... в Чехия , дето е до Германия , има ядрени централи пък имат по-висока въглеродна интензивност ... на германците е колкото при нас , колкото при румънците , колкото при турците , колкото при италианците ... добре си се справят , при условие , че са били силно зависими от въглища ... цената на тока за бита е висока , цената за бизнеса е по-ниска отколкото у нас тази за битовите потребители ... борсовите са почти еднакви ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 9 месеца
До: evlogi а спрямо съседна Полша как са... не говори избирателно. иначе това е поредната боюба заложена от меркел.. за чий избърза със заъварянето на аец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
evlogi
преди 9 месеца
оки емисии СО2-средно 484 гр со2 за квтч през последните 30 дни, приблизително десет пъти повече, отколкото в съседна Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
evlogi
преди 9 месеца
Към момента Германия може да се похвали с най-високата цена на дребно на електроенергията в Европа (средно 55 евроцента за киловатчас) и едно от най-високите нива на въглеродна интензивност на енергийното производство, в резултат на затварянето на ядрените централи и нуждата от постоянно балансиране на изкл непостоянното производство на вятърните централи..Което се извършва от газови и въглищни централи, като се налага постоянно увеличаване и намаляване на товара-което логично води до много вис
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
evlogi
преди 9 месеца
М.а що ли никак не съм учуден?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
khao
преди 9 месеца
До: v_tin що даваш акъл ъогава? ... при вас в русия и по зле ще става, тъъъъп! за кво да идвам в Германия, като ми плащат толкова тук в България? ... но аз учих като малък, не дишах лепило като твб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
v_tin
преди 9 месеца
До: khaoMmmmmmmmmddddddaaaa, от столипиново лесно се дава акъл, виж като дойдеш тук и фирмите ти дадат 12 евро на час тогава живота изглежда друг. Нещо и при нас започнахме да усещаме кризата- казаха няма да работите по 35 часа, работната седмица е вече 30 часа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 11
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 скъсаната вааатенка започна да дава акъл и на немците, хахахахаха! Или ръмжи заради немската технила с която ви чистят? Виж вашето ботоксово джудже до къде ви докара и после бери грижата на комшиите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още