IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна направи стъпка напред със своята формула за мир

Срещата в Джеда е по-скоро успешна, най-малкото с привличането на Китай в разговорите

15:28 | 06.08.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна направи стъпка напред със популяризирането на своята формула за мир, успявайки да привлече Китай в разговорите на мирна конференция, която се проведе в Саудитска Арабия. Според анализатори Пекин просто сменя подхода, но действително - самото присъствие на китайски представител на такъв форум може да се разглежда като успех за украинската дипломация на фона на заявленията досега.

В Русия обаче смятат, че усилията са "обречени". Зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков коментира пред руски медии, че срещата е резултат от "безплодните и обречени усилия" на Запада да привлече Глобалния Юг към инициативата на украинския президент Володимир Зеленски.

Според източници на Bloomberg китайският представител Ли Хуей, който отговаря за Евразия, е имал "конструктивно участие в разговорите". Неговата позиция обаче е била, че огънят трябва да бъде прекратен незабавно, на което представителят на Франция е отговорил, че това означава замразяване на конфликта в полза на Русия.

Безспорен успех обаче е заявлението на участниците на срещата в Джеда, че трябва да бъдат спазвани принципите за защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В съобщение на сайта на украинското президентство се казва още, че в Джеда са участвали повече от 40 държави -на живо или в онлайн формат, което е съществено повишение спрямо 17-те участници в Копенхаген през юли. Това показва желанието на международната общност да се достигне до мирно решение на войната, посочват още от Киев.

На срещата Русия не беше поканена, а фокусът беше към представителите на "Глобалния Юг".

"Имахме много продуктивни консултации по основните принципи, по които трябва да бъде постигнат мирът. Имахме много честен и отворен разговор, в който всички участници представиха своите позиции и виждания", коментира украинският представител в разговорите - началникът на офиса на украинския президент Андрий Ермак.

Той коментира, че разговорите са прелюдия към лидерска среща, която може да се състои през септември по време на заседанието на Г-20 в Ню Делхи. Украинският президент Володимир Зеленски представи своя мирен план с 10 точки именно на срещата на Г-20 в Индонезия в края на миналата година.

Според Bloomberg нито един от участниците в срещата от "Глобалния Юг" не е изявил желанието си Москва да бъде част от следващата среща. В същото време обаче агенцията посочва, че представителят на Бразилия е заявил, че за мирния процес трябва да бъде привлечена Русия.

Самата Русия представи своето виждане за края на войната пред някои представители на Глобалния Юг по време на форума "Русия - Африка", който се проведе преди дни в Санкт Петербург. На тази среща също не беше поканен представител на Украйна.

Повечето от развиващите се страни бяха неутрални по отношение на войната в Украйна, но провалът на зърнената сделка накара много от тях да поискат преустановяване на войната. Много вероятно и излизането на Русия от черноморското споразумение да провокира смяна на настроенията в Пекин - Китай е основен купувач на украинска царевица, сочат данните на ООН, които бяха посредник в преговорите за износа на украинска селскостопанска продукция през миналата година.

Според The Wall Street Journal на Запад не виждат никакви сигнали, че Кремъл желае мирни преговори през тази година. Русия не желае да се откаже от анексираните през септември 2022 година територии, включително тези, върху които няма контрол - части от Запорожката, Херсонската област, включително и части от Донбас.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба коментира, че Русия няма да спре, докато не бъде спряна, допълва още изданието.

Според източници на WSJ Китай също е показал своя мирен план на дискусията в Джеда. Китайският представител е разговарял с американския съветник по национална сигурност Джейк Съливан и зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в кулоарите на срещата, допълва още изданието.

В САЩ също са обнадеждени от присъствието на Пекин в разговорите.

Като напредък дипломати отчитат още, че Украйна не е настоявала страните да подкрепят мирната формула, а от своя страна участниците не са искали Киев да се откаже от плана си, включително и от точката за изтеглянето на руските военни от международно признатите граници на Украйна.

Саудитска Арабия планира да бъдат създадени няколко работни групи по отделните точки на мирния план на Украйна. От офиса на украинския президент отбелязват, че тяхната формула е така създадена, че всяка една държава може да намери своя мотив и да поеме водеща роля в отделен аспект от нея - продоволствена сигурност, ядрена безопасност и т.н. Много държави са направили именно това, допълват от Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 06.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 41 rate down comment 21
andy
преди 10 месеца
Сметки без кръчмаря!!! Като дойде, той ще каже кой ял, кой пил и кой ще плаща!!! Нaциcт Зеленков може само да се почеше където не го сърби. А те неговите един ден ще се погрижат да си плати и за сметките към тях. Колко народ затри за да угоди на aнглoфашиcтитe!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 32
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: sssaaa Хехе, какво ти се иска и какво е реалността са две много различни неща в твоя случай, копейка. Целите на Китай са да си запази отношенията и пазарите в белия свят, а в същото време тихо да направи пPaccия още по-зависим васал (слуга, прислужник, крепостен селянин, както искаш му кажи). И по този начин да си взима каквото му хареса от Мордор, но без напрежение и революции, кротко. Или си мислиш, че китайците са забравили за земята, дето москалите им взеха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 14
sssaaa
преди 10 месеца
Китай може да не подкрепя официално Русия, но няма и да се противопостави, тъй като знаят, че в момента в който Русия е дестабилизирана ще бъдат насочени всички усилия на ЦРУ именно срещу Китай, а без подкрепата на Русия, Китай трудно ще се справи сама срещу САЩ, ЕС, Великобритания и Канада. За това Китай ще казва че е неутрален, а реално ще подкрепя Русия за да могат да излезнат печеливши някой ден за претенциите към острова им, който им принадлежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 17
penkiler1415
преди 10 месеца
Накрая Русия ще се окаже точно където трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още