IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна напредва в направленията Мелитопол и Бердянск, търсейки пътя към Крим

Шест държави се присъединиха към Г-7 в даването на гаранции за сигурност на Украйна, Киев готви двустранните споразумения по инициативата

08:08 | 14.07.23 г. 27
Крим. Снимка: Misha Friedman/Bloomberg
Крим. Снимка: Misha Friedman/Bloomberg

Украйна напредва и укрепва позициите си към Мелитопол и Бердянск, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в своя обзор на 505-ия ден от началото на войната. Двата града бяха окупирани от руските военни още в първите седмици на пълномащабната война в Украйна и са сочени като основни хъбове за армията в Запорожката област.

За Украйна двата града дават позиции за деокупирането на Крим - при пробив в това направление сухопътният достъп към полуострова ще бъде прекъснат. При това положение и доставките към Херсонска област ще бъдат затруднени. По данни на украинските военни около 30% от доставките за фронта в Украйна преминават през Керченския мост. В страната се надяват да получат далекобойни ракети, с които да могат да достигнат военната инфраструктура на полуострова, което ще има съществено значение за хода на битката. Такива например са ракетите ATACAMS, за които се водят разговори между Украйна и САЩ.

Киев получи далекобойни ракети - британските Storm Shadow, но засега в ограничени количесва, които не позволяват директната офанзива към позиции в Крим, смятат анализатори в страната. 

В направлението Бердянск и Мелитопол се извършва настъпателна операция, потвърждава и зам.-министърът на отбраната Анна Маляр в Telegram. Тя посочва още, че руските военни използват всички резерви, но те намаляват след ежедневни удари на украинците по военни складове.

Украинските власти в Мелитопол също така съобщават за удар по руска военна база край Токмак, който е на около 60 километра от Мелитопол. Няма официално потвърждение на информацията, но назначеният от Москва ръководител на Запорожка област Владимир Рогов съобщава за шест удара по позции около града и споделя видео, което обаче не може да бъде геолокализирано, пише още CNN.

Маляр потвърждава и за настъпление в Бахмут, където се водят тежки боеве и руската армия оказва силна съпротива. Руски военни кореспонденти съобщават частично отблъснати украински атаки в част от тази линия, но и за засилване на офанзивата в северно и южно направление, което се разглежда като опит на украинците да извършат фактическо обкръжение на града. Преди два дни Маляр съобщи, че украинската армия държи входовете и изходите от Бахмут под огневи контрол.

Русия запазва най-голяма активност в направленията Купянск, Бахмут, Лиман, Маринка и Авдеевка, допълват от ВСУ.

Украйна укрепва и своята северна граница - с Русия и Беларус, изграждайки минни полета и траншеи. Целта е да бъдат спрени опити за навлизане в Украйна на бронирана техника или диверсионни групи, казва ген. Серхий Наиев.

Украински анализатори коментират, че офанзивата на Украйна вероятно ще се засили, когато бъде достигната втората отбранителна линия, изградена от руските военни по фронтовата линия. Според военното разузнаване на Великобритания руското командване прави всичко възможно да опази първата линия на отбрана и дори изпраща части, които в момента защитават втората и третата линия напред.

Украйна вече има касетъчни бомби от САЩ, но още не ги е използвала

Украйна вече има на разположение клъстерни бомби, но все още не ги е използвала, коментира пред CNN ген. Олександър Търнавски, който ръководи офанзивата в Таврийското направление (Запорожка област). От Пентагона потвърдиха, че са изпратили на Украйна забранените в повече от 100 държави боеприпаси. Украинският президент Володимир Зеленски коментира по време на срещата на НАТО във Вилнюс, че американските доставки връщат справедливостта на фронта, защото Русия използва касетъчни бомби непрекъснато.

В рамките на срещата във Вилнюс Украйна си осигури военна помощ в размер на 1,5 млрд. долара, съобщи в Twitter министърът на отбраната Олексий Резников, давайки списък с обещанията.

Украйна вече се готви за срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Годишната среща на лидерите на НАТО в юбилейната за организацията 2024 година, когато се навършват 75 години от създаването ѝ, ще се проведе във Вашингтон, а Украйна вече започна да се готви за нея, обяви във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той съобщи и, че още шест държави - Чехия, Норвегия, Швеция, Испания, Дания и Нидерландия, се присъединяват към общата декларация за сигурност на Украйна на Г-7.

Киев вече подготвя двустранните споразумения с държавите, които искат да присъединят към инициативата.

Русия ще приеме доставките на F-16 като ядрена заплаха

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че предоставянето на самолети F-16 ще бъде разглеждано като ядрена заплаха, защото самолетите могат да носят тактическо ядрено оръжие. Според Института за изучаване на войната (ISW) това е рутинно изказване, типично за опитите да бъде намалена западната подкрепа за Украйна.

Военните анализатори посочват, че едва ли Киев ще получи точно такава модификация на бойните самолети, още по-малко вероятно - ядрени ракети. И към момента на Киев се дават оръжия, които потенциално могат да изстрелват тактическо ядрено оръжие, посочват още от ISW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

27
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 спри да я предлагаш тогава... тя не е виновна че си идддиота и глуупака на фамилията!... спри и с пееедалските коментари, виждаме че имаш желания, но вече многократно беше отхвърелен от всички форумни членове :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 8
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: Да, щеше да е особено интересно, да не кажа - перверзно, ако имаше мераци към сестра ми, която, дори фикция, е отвсякъде по-жена от безпросветното нещо, което точно теб е взело за *мъж*. Но свят голям - бокклукк всякакъв. И за теб се е намерила кьорава Неделя. Споко съм - няма как да пипаш нещо мое - то не съществува. Сам го каза. Можеш да си пипаш само устните между краката. И да дишаш шумно, докато се надуваш тук, решавайки високоплатени телефонни казуси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 ама личмо на мен ми сипват викаш, хахахахаха. Хем ми следиш постовтете, хем пак лъжеш като дъъърт ***. :)) нямам мераци към сестра ти, женен съм!... споко, нема да ти пипам наследството от дедите :).. нито каруцата, нито магарето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 10
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: Лъжа, лъжа, колко да е лъжа? Не е по-лъжа от това, че имам сестра, но сестра ми ти хареса и не ти слиза от устата. На нагла и тъъппа мъссттия като теб един от начините да я пратиш при ммаййка й, е да й хвърлиш скъсан *** да го джаффка и жвака и да й гледаш сеира. Или както казват военните: дръж противника в мъгла и той сам ще се заблуди. Тук всеки ден къде-къде по-големи лъжи лично Блумбърг ти сипва, пък ти гълташ като жатецкия гъсок и питаш за още. Затова, дишай и трай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 хахахаха, ааа да забравих че беше комунист наследил фабрики по Княжево.. (една от най големите лъжи и смешки които си писал). акъл и образование нямаш, многократно си го доказал! .. и незнам какво чобанско има в това да те цитирам.. и изкара обичайната логорея в безсилието си, глуупако!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 9
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: И се отнасяй с повече уважение към шумкарите - без тяхната намеса щеше още да консумираш твоето дядово наследство - да изкарваш оффцете сутрин от Арчар към Връшка Чуукка и пак цял ден да надуваш чобанския дуудуук, но не на телефона за комат хляб, а за благия оффчи поглед на чийр-лидерката на отбора Бечка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 9
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: Ето как изглежда чобански коментар в сайт за инвестори. Щях да напиша *пролетарски*, но ти си на един век път до града и завода. В твоите чобански очи съм лентяй, а в очите на тези, на които свириш на дуудуука за надница, съм уважаван рентиер, живеещ от наеми, лихви и дивиденти. Гърбът на сестра ми е наследството на дядовците ни, които с акъл и образование сме измъкнали от ръцете на коммуннета като теб, събрали сме и привели в днешния печеливш вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 7
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 изкарал си ги на монополи... безработен, 60+ год. ерген и лентяй живеещ на гърба на сестра си... цитирам твои думи! добре че е бил дядото ти шумкаря-коняра дето се е сложил на ветенките та да има некво бъдеще за изклясъците му! :):)... пак твои думи, но от предишния ти профил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 7
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... а сега ппеераассчче прозззто ... втората най-могъща , се е снишила и я избиват методично в окопите като плъъххоове в сеновал ... !! ... могъщите С-400 ги опукват все едно са на учебни стрелби , летища взривяват , командни центрове унищожават , артилерийски гнезда разкостват ... позлезнаха кадри из мрежата - с минометен огън за подготовка , после с леопарди атакуват великите зигзагообразни окопи , и накрая квото е останало да мърда пехотинците допогребват ... без жертви ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 7
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... хихи ... политкомисарче ... блатните uзpoди имаха претенции да са втората най-могъща армия в света ... !! ... те имаха претенции за три дена в Киев и за седмица в Берлин ... !! ... туканка цялата гнъсна пacмина оквuчахте радостно орталъка ... танкови юмруци и колони , засипване фгадовете с искандери и калибри , високотехнологически оружия и боеприпаси ... изпостреляха ги кат полски мишки на Гостомел , зимата се скрихте зад Днепър и се окопавахте ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още